Fritidsaktiviteter för barn – hur ofta och hur länge?

Fritidsaktiviteter är ett hett ämne hos många föräldrar. Fotboll, gymmnastik eller simning? Vilken aktivitet kommer passa just ditt barn?  Vid vilken ålder är det dags att börja och hur många aktiviteter är egentligen lagom?  

Det finns en uppsjö av fritidsaktiviteter att välja på där ute och kanske har du själv fina minnen från hur du spelade fotboll eller dansade som liten. Bor det en liten önskan inom dig att ditt barn ska börja med det du tyckte var allra roligast som barn eller får du panik av bara tanken att ditt barn ska vilja börja på ridskola eller spela hockey?

Läs också: Karin har fyra barn och bloggar mycket om deras aktiviteter

Många fördelar

Att hälsovinsterna är många med att röra på sig och att hålla på med idrott behöver knappast upprepas, men det är även positivt för den psykiska hälsan och utvecklande för det sociala umgänget. Förmodligen finns inga rätt eller fel när det kommer till vid vilken ålder man ska börja eller hur många gånger i veckan man ska utföra en aktivitet. Det finns säkerligen lika många facit som familjer. Men föreningslivet i Sverige är allmänt känt för att idrott ska vara roligt och att alla ska få vara med och testa sig fram tills man hittar det som är roligt. Ganska tidigt kan man börja med aktiviteter som ofta är mest lek och inte blodigt allvar. Men man lär barnet samtidigt att det är nyttigt och framförallt roligt att röra på sig.

Tid och pengar

Sant är ändå att barnens fritidsaktiviter kommer kosta dig både tid och pengar. Blir det fotboll för ditt barn kommer du troligtvis stå där bredvid fotbollsplanen och heja oavsett gassande sol eller piskande regn. Att se utvecklingen hos sina barn och deras lagkamrater är en fantastik upplevelse oavsett om idrotten intresserat dig från början eller inte. Enligt Svenska fotbollsförbundets medicinska kommittén har tagit framriktlinjer kring barn och idrott.  Bland annat säger man att den största vikten ska läggas vid att träna allsidigt och testa olika olika idrotter som utvecklar barnets fysiska grundkvaliteter (koordination, rörlighet, uthållighet, styrka och snabbhet). För familjer som behöver kan man söka stöd hos majblomman

När det inte går som man tänkt

Hur mycket du än försöker så kan det ibland vara svårt att styra sina känslor när man haft en föreställning av hur första gången på skridskor ska gå eller hur mysig en dag i skidbacken med familjen ska bli. Har du svårt att tygla humöret i dessa sammanhang har du kanske en partner som är en anings mer pedagogisk och kan ta över ledarrollen.

Ofta orkar inte barnen hålla fokus hur länge som helst och för ett litet barn på mellan 3-6 år är det lagom med ca 45 minuters aktivitet. När barnet blivit lite större runt 8 år kan man öka på träningstiden/tillfälle till ca 1-1 1/2 timme. Men det är då viktigt att det blandas in mycket lek i passen för att barnen ska orka ta till sig av instruktioner och inte bli för trötta i varken huvud eller kropp.

Läs också: Så gick det när Jesper Rodhborns son skulle åka skridskor första gången – och tålamodet tog slut

Källa: SVFF

Läs också

  1. 19 aktiviteter att göra på sportlovet – bloggarnas bästa tips!
  2. Utomhusaktiviteter med på barn på vintern – 13 tips för hela familjen