Utomhusaktiviteter med på barn på vintern – 13 tips för hela familjen

Tips på utomhusaktivitet med barn? Läs mer här!

Att ta sig ut på vintern är inte alltid det lättaste eller mest lockande. LOPPI listar 13 tips på utomhusaktiviteter med barn på vintern för att ge dig en knuff i rätt riktning – nämligen ut!

Att det kan ta emot att få ut familjen en ledig vinterdag är något många föräldrar känner igen. Är det inte barnen som sätter sig på tvären är det kanske en själv, som i fullt fokus på barnens ytterkläder, missat att förse sig själv med vinterkläder som gör timmar av lekparkshäng uthärdliga. Men, med några roliga aktiviteter på schemat kan det bli lättare att motivera sig att komma ut. Vinsten? Frisk luft, ny energi och en skön känsla av avslappning efteråt.

Läs också: ”Torr och lagom varm – så klär du ditt barn rätt för uteleken”

13 utomhusaktiviteter med barn på vintern

Rocka loss

Vem har sagt att rockringar bara hör hemma i gymasalar och rymliga vardagsrum? Att rocka rockring funkar utmärkt att göra utomhus, och blir en extra rolig utmaning att göra iklädd full vintermundering. Blir det lättare eller svårare att rocka med overall eller täckjacka? Utmana varandra i vem som kan rocka längst!

Åk skridskor

Det behöver inte vara is på närmsta sjö för att ni ska kunna åka skridskor. Kolla upp var er kommun erbjuder konstfrusna isbanor och pallra er dit! På vissa ställen går det att hyra utrustning, på andra måste man ha med sig eget. Kolla upp innan!

Läs också: ”Så påverkas ditt barn av skärmtid”

Bygg snögubbar, snöormar och gör snöänglar (om det är snö ute)

Är det kramsnö? Då är ett redigt bygge en given aktivitet! Släpp loss fantasin och bygg kvarterets maffigaste snögubbe, eller varför inte tänka utanför boxen och bygga en snöorm eller kanske en snöbjörn? Är det inte kramsnö kan ni alltid göra snöänglar!

Grilla korv

Att ta med sig ett paket korv, eller annat grillbart ätbart, och några sittunderlag till en grillplats är ett äventyr i sig för de små. Var gärna fler vuxna, både för säkerheten och för att underlätta för er själva!

Fixa fågelmat

Hjälp våra flygande vänner på traven genom att ge dem nåt gott som är lätt att få tag på. Engagera barnen i att fylla på med frön i fågelbordet. Har ni inget fågelbord kan ni gröpa ur en apelsin, hänga upp den och fylla med fågelfrön – eller göra egen fågelmat. Spana in hur i videon nedan!

Packa matsäck

Fyll en väska med mackor, varm choklad och fika. Gå en skogspromenad eller ta er bara till närmsta park beroende på ork och lust.
– Vi älskar att köra mellis utomhus, det blir alltid en spännande utflykt att gå och leta efter ett mysigt ställe att äta frukten på och oftast räcker det bara att man är under ett träd, tipsar Johanna Kajson.

Läs också: ”Matsäck till barnen – 18 tips”

Blås såpbubblor

Ta med er såpbubblor ut! Att blåsa såpbubblor utomhus i minusgrader är lika vackert som häftigt. Låt bubblorna sakta sjunka ner till marken och se dem frysa till is i snön.

Låt snön bli målarduk

Ta med penslar och burkar med vatten som du färgat med hushållsfärg. Låt sen barnen måla med ”färgen” på snön!

Spela tre i rad

Tre i rad är ett klassiskt spel som går lätt att spela i jätteformat utomhus om det är snö. Måla upp en spelplan med nio rutor i snön och ta sen saker från naturen – kottar, pinnar och stenar – att ha som spelpjäser.

Sandlådelek

Sandlådan är ett ställe som kan vara kul för barnen oavsett väderlek. Rusta dig med ditt bästa kladdtålamod och plocka fram alla roliga sandådetillbehör ni kan hitta, och låt sen barnen baka kakor av den spännande kombinationen sand, vatten och kanske snö.

Lek skattjakt

Göm något i trädgården, parken eller på gården medan barnen blundar. Ge dem sen en skattkarta, eller låt dem leta efter dina muntliga ledtrådar. Vem hittar skatten först? Victoria Sandberg tipsar om att skattjakten även går att ta med ut i skogen.
– Ge er ut i skogen på en naturupplevelse! Kolla efter spår av djur som varit där, och grilla korv.

Åk pulka

Ta med er pulka, stjärtlapp – eller om det tryter en träningsmatta – och ta er till närmsta backe. Låt barnen åka, och passa på att åka lite själv också. Blir man någonsin för vuxen för att åka pulka? Linnéa Seidel, som driver mat- och bakbloggen Linnéas skafferi, tipsar också om att damma av sparken.
– Vi har åkt spark med barnen nu i vinter! SÅ KUL! Och sjukt jobbigt! Om man inte bor som jag på landet där man kan åka på vägarna kanske det finns någon frusen sjö man kan åka på? Ta med lite fika och få en fin stund tillsammans! Annars har vi åkt mycket skridskor i år. Då brukar vi passa på att grilla korv och dricka varm choklad.

Utomhusdisco

Ta med er en uppladdningsbar högtalare ut, eller förlita er på en smartphones inbyggda högtalare. Sätt på barnens favoritmusik och ha som bakgrundsmusik under snögubbebyggen eller sandlådelek, eller utveckla ett riktigt utomhusdisco!

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Är du kall och frusen jämt? Då kan det bero på det här

Läs också

  1. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
  2. 9 varor som är viktiga att byta ut till ekologiska
  3. 10 barnvänliga skidorter