Fästingar: Komplett guide till fästingsäsongen

barn-blomma

Fästingar blir aktiva när temperaturen stiger och då söker de sig till varmblodiga kroppar hos djur eller människor. LOPPI har gjort en komplett guide inför fästingsäsongen med fakta och tips på hur du bäst undviker att bli biten. 

Läs också: Så här ser det ut om du fått borrelia (bilder)

Hur ser fästingar ut?

Fästingar är besläktade med kvalster och spindeldjur. Därför kan de åttabenta fästingarna liknas med små spindlar till utseendet. Till sin storlek utvecklas de från en tiondels millimeter stor larv, till nymf till 3-4 millimeter som vuxen. När fästingen har sugit blod kan den bli lite större och antar en päronformad kropp. Generellt är även honor större än hanar. Fästingens mundel kallas snabel och det är med denna som fästingen suger blod på varmblodiga kroppar som djur eller människor.

fästing

Visste du att fästingar lägger upp till 2000 ägg? Foto: Pixabay

Hur länge överlever fästingar inomhus?

Även om fästingar trivs bäst i fuktiga förhållanden bland vass och grässtrån – kan fästingar leva inomhus. Förutsatt att klimatet är varmt och trivsamt kan fästingarna leva inomhus i upp till ett år utan att äta. Fästingar som lever i naturen kan leva i ca 4 till 5 år.

Läs också: 9 tips för att få barnen att leka mer utomhus i sommar

Hur förökar sig fästingar?

Fästingar förökar sig genom att lägga ägg. En vuxen hona kan lägga upp till 2000 ägg under sin livstid. Om du misstänker att fästingar lägger ägg inomhus är det viktigt att städa regelbundet – om du har hund eller katt blir det ännu viktigare att hålla rent.

I vilken temperatur dör fästingar?

Fästingar kan faktiskt övervintra eftersom snön fungerar som ett värmande täcke. Det finns ingen konstaterad temperatur då fästingar dör, men de kan leva i 15 minusgrader. Du kan bli angripen av fästingar i hela Sverige, men fästingar blir aktiva först när temperaturen når 5 plusgrader.

Vilka djur äter (livnär sig) på fästingar?

Fästingar är föda till bland annat fåglar, grodor och paddor.

Hur tar man bort fästingar?

Ju längre en fästing sitter kvar desto större risk finns det att du kan drabbas av smittämnen. Därför är det också viktigt att få med hela fästingens kropp. Det enklaste sättet för att ta bort en fästing är med hjälp av en fästingborttagare eller pincett. Efter att du tagit bort fästingen kan du tvätta området med tvål eller desinfektionsmedel.

Så undviker du fästingar

Med hjälp av gamla hedliga husmorsknep kan du undvika att bli biten av fästingar. Exempelvis kan du smörja in kroppen i rapsolja, då får fästingen svårare att sätta sig på huden. Precis som med rapsoljan kan eteriska oljor av citron eller lime kan skydda dig från fästingar. Det finns även rön som menar att vitlök skrämmer bort de små djuren. Öka ditt intag av vitlök eller köp vitlökskapslar om du vill undvika dålig andedräkt.

Varför finns fästingar?

Precis som med alla arter i naturen tillhör fästingar den biologiska mångfalden och fungerar som föda för andra djur högre upp i hierarkin. Fästingar överför även mikroorganismer och virus mellan olika djur.

Vilka medel finns mot fästingar?

  • Fästingspray
  • Fästingservetter
  • Frysspray som minskar risk för smitta
  • Vaccinering av TBE

Hur lindrar man fästingbett?

Om du har fått ett fästingbett är det första steget att ta bort fästingen. Eftersom betten sällan gör ont behöver du inga speciella preparat för lindring. Ifall du misstänker att du blivit smittad av borrelia eller TBE bör du söka vård på en vårdcentral.

Vilken blodgrupp gillar fästingar?

Det finns ingen forskning som stödjer teorin om att varken myggor eller fästingar skulle föredra en viss typ av blodgrupp. Däremot finns det en del som tyder på att insekterna angriper människor som doftar på ett visst sätt.

Artikelbild: Michael Morse / Pexels

Läs också

  1. Humlestick: Kan man bli stucken av en humla?
  2. Lindra insektsbett – 6 smarta huskurer
  3. Dottern blev pollenallergisk – vid 1,5 års ålder