En MYT att barn blir överaktiva av socker!

Att socker inte är bra för hälsan vet vi, men för många är det nog en nyhet att det INTE är socker som skapar överaktiva barn på till exempel barnkalaset, utan snarare vi föräldrar och situationen i sig.

Är du också en av de föräldrar som stålsätter dig och tar tre djupa andetag innan du hämtar hem barnen från ett kompiskalas? De har druckit saft, mumsat tårta och inte minst snaskat i sig en generös godispåse från fiskdammen. I ett sockerrus springer ungarna runt som om de svalt varsin turbomotor, du får inte en syl i vädret och att ta sig ut från kalaset är en omöjlighet. Väl hemma är det svårt för barnet att ens sitta ner vid köksbordet och äta middag, och läggningen ska vi inte ens tala om!

Finns inga vetenskapliga belägg

Förvånande nog visar dock forskning på att det INTE är sockret som är boven i dramat. Visst blir barnen stökiga och uppe i varv av ett barnkalas, men vi kan inte längre beskylla godsakerna för det. Enligt Emma Frans, forskare vid Karolinska institutet, finns det faktiskt inga som helst vetenskaplig belägg för att socker gör barn överaktiva. Kalaset däremot – det är en annan femma.

Läs också: 10 saker som vi ger våra barn som innehåller mängder av dolt socker 

Emma menar vidare att det istället är vi föräldrar som är den största orsaken till överaktiva barn. Eller rättare sagt våra förväntningar. Det kallas ”förväntanseffekt”. Alltså när vi tror att något ska hända, så tolkar vi verkligheten utifrån det. I det här fallet tror vi att barnen ska ”gå bananas” under och efter barnkalaset, och det är då det vi upplever. När det i själva verket är kalaset i sig, kompisarna och all rolig lek som gör barnen högljudda, aktiva och uppskruvade. Det finns även forskning som visar på att föräldrar agerar mer kontrollerande och strängt sina barn när de tror att de ätit socker, även om de inte har det…

Att socker däremot inte är bra för hälsan råder det däremot inget tvivel om. Men att det fått oförtjänt mycket av skulden för alla gånger barnen varit överaktiva på barnkalas, det tycks faktiskt vara en myt, och därmed orättvist.

Källa: SVT.se

Läs också: 4 glutenfria recept till kalaset