Så gör du ditt egna julgranspynt – DIY-tips från Sara Maria

julpyssel

På sitt Instagramkonto delar Sara med sig av sina senaste second hand-fynd, ger tips och instruktioner till pyssel samt visar steg för steg hur du gör dina egna inredningsdetaljer till ditt hem..

Här får du inspiration till hur du kan göra ditt egna julgranspynt!

Försök att se allt i ditt hem som tänkbart material
”Glöm bort dess ursprungliga funktion. En toarulle, presentpapper eller en gammal kartongbit kan ha stor potential.”

Var inte rädd för att söka inspiration och våga prova dig fram!
”Till en början ville jag alltid att det skulle bli perfekt första gången, men har insett med åren att det är helt fel tänk och det slutar med att man tappar lusten. Låt dig själv göra fel så kommer den bästa lösningen att komma.”

Kör din egen grej, julen måste inte vara röd eller grön.
”Allt blir roligare utan måsten eller mallar, vill du ha bara beiga eller helt rosa juldekorationer? Go for it.”

Har du sett ett julpynt som du älskar men inte har lust att betala dyra pengar för?
”Försök att tänka utanför boxen och se om du inte kan återskapa något liknande själv. Det är många gånger inte så svårt som man tror och mycket material finns på secondhand butiker. Hitta glädjen i utmaningen och tro mig, stoltheten som kommer efter att man skapat något själv är fantastisk!”

DIY – Julgranspynt

Egna julkottar, gör så här:
Ut i naturen och leta fram kottar. Ta hem och tvätta av kottarna i diskhon från smuts och annat som man inte vill ha, lägg sedan på en plåt i ugnen. Låt ”gräddas” i 50-100 grader tills kottarna öppnar upp sig men ha koll på färgen så att de inte blir brända. När denna process är klar så är det fritt fram att måla i önskad färg, limma på ett snöre för upphängning och nu har du superfina kottar i granen. Addera glitter eller låtsas-snö, fantasin har inga gränser!
Julkottar

Foto: Privat/Sara


Egna julkulor, gör så här:
Använd julkulorna du redan har hemma eller leta upp billigt på second hand. Skruva eller ta loss hänget på kulan och förbered för målning. Ett tips är att sätta julkulorna på en grillpinne för att underlätta målningen, grillpinnarna kan med fördel också fästas på en gammal kartong för torkning med julkulorna på. Välj ut en färg du gillar, blanda upp färgen med en gnutta bakpulver eller snickerispackel för en tjockare textur. Måla, låt torka och limma på hänget igen. Nu har du nya, fräscha julkulor igen. Ett tips är också att doppa julkulorna i glitter, flirtkulor eller annat material för att få ett unikt utseende. Är du otålig, använd hårfön för att korta ner torktiden.

Julkulor

Foto: Privat/Sara


Stjärnor av toarullar, gör så här:
Ta fram dina sparade toarullar, platta försiktigt till dom och klipp ca 5 lika breda remsor på bredden. Klipp sedan en ”ormtunga” som bilden visar i varje ände på remsorna men se till att ändarna fortfarande håller ihop. Trä remsorna i varandra tills de bildar en stjärna och limma ihop detta. Fäst fast ett snöre för upphängning, måla i önskad färg och vips så har du fina små stjärnor i granen. Dessa kan målas innan eller efter klippning, gör det du föredrar bäst eller strunta i att måla om du föredrar originalfärgen på rullen.

Julstjärnor

Foto: Privat/Sara


Snöflingor av tops, gör så här:
Plocka fram dina tops från badrumsskåpet, klipp av och skapa olika längder enligt bilden. Här får fantasin flöda och varje snöflinga kommer bli unik. Lägg ihop delarna utan att limma tills du känner dig nöjd med formen, limma ihop och fäst dit ett snöre. Världens enklaste grej och ingen kommer tänka på vad det en egentligen är när det hänger i granen. Addera glitter eller annat om du önskar och njut av dina fina julgransdekorationer!

Snöflingor

Foto: Privat/Sara

 

Besök Saras Instagram för mer inspiration

Foto: Privat/Sara 

Läs också:
Roliga julpyssel att göra med barnen
Julklappar till pedagoger på skola och förskola
Kreativa sätt att slå in julklapparna på