Datum för halloween 2023 – då går man ”bus eller godis”

halloweentips 2020

I Sverige har vi verkligen anammat halloween men trots det så uppstår diskussioner om när det egentligen är okej att barnen går ”bus eller godis”. Vilket datum som är ”det rätta”? Och när firas allhelgona? Vi har koll på datumen!

Varför firas halloween?

Halloween är en högtid som härstammar från Irland och Skottland men som fördes vidare till USA på mitten av 1800-talet när miljontals irländare emigrerade till USA. Sakta men säkert så blev ”all hallows eve” som det hette från början istället ”halloween”. I Sverige har vi inte firat halloween lika länge men fler men fler tar till sig de nya traditionerna. Varje år klär tusentals barn ut sig och går ”bus eller godis” runt om i landet.

 

Vilken dag går man ”bus eller godis”?

Halloween infaller alltid den 31:a oktober, vilket inte nödvändigtvis är en ledig dag. Därför kan man känna att det inte alltid passar att barnen går bus eller godis på kvällen då halloween infaller, speciellt inte mitt i veckan. Det finns ingen särskild dag att gå bus eller godis i Sverige. Däremot är det vanligt att man går fredagen innan Halloween, vilket i år blir fredagen den 27 oktober. Halloween infaller som sagt alltid 31 oktober vilket är en tisdag det 2023.

 

Vilket datum är allhelgonahelgen?

Man kan lätt tro att de båda högtiderna är sammanlänkade, men det är de inte. Allhelgonahelgen är en kristen högtid då vi minns och hedrar de döda, besöker kyrkogården och tänder ljus. Allahelgonahelgen firas alltid kring lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november och följs av ”alla själars dag” på söndagen. Därför kan det ibland bli lite tokigt om det kommer ”halloweenfirare” just den lördagen. Det här året, 2023, infaller alla helgon på lördagen den 4 november.

 

Vad är skillnaden på alla helgona helgen och alla helgons dag?

Allhelgonahelgen är lördagen mellan 31 oktober och 6 november – det är också denna lördagen som kallas allhelgonaafton (4 november i år). Sen finns det också alla helgons dag som alltid infaller den 1 november, denna dag är den ursprungliga alla helgona dagen. Sedan den katolska tiden innebär den 1 november att man ska hedra helgon som inte har en egen dag i almanackan.

Från början var alla helgons dag och allhelgonahelgen alltså samma dag och högtid men dagen togs bort från almanackan på 1700 talet för att sedan komma tillbaka 1953 – och då ville man att firandet alltid skulle ligga på en lördag, men man ville inte heller ändra kyrkans firande som fortfarande hedrade dem döda den 1a november varje år. Därför bestämde man sig för att lägga in både allhelgonahelgen och allhelgonadagen i almanackan.

 

Ta igen efter förra årets tapp av Bus eller godis på grund av pandemin

Eftersom det var pandemitider förra året kan vi det här året gå ut maximalt med roliga kläder och knacka dörr hos grannarna. Vanligaste sättet att påvisa att man gladeligen tar emot besök är  att sätta ut halloween relaterat pynt eller ljusstakar utanför dörren, då är det fritt fram att knacka på!

Foto: Dragon Images/Shutterstock

Läs också:

Det nyttiga godiset Wellibites

Allt om Halloween

Får du inte nog av Halloween? Läs mer här

Kusliga kostymer till Halloween

6 desserter till halloween som barnen kommer älska

Halloweensminkning för barn: 8 enkla tips på ansiktsmålning

Halloweenpyssel – 5 läskiga tips på mat till Halloween

10 Halloweenfilmer som barnen kan se

Halloween 2022 – 17 enkla pysseltips att göra med barnen

Halloween-fika – 3 smarriga tips!

 

Läs också

  1. Halloween 2023 – 17 enkla pysseltips att göra med barnen
  2. Fixa coolaste sminkningen till Halloween
  3. 6 desserter till halloween som barnen kommer älska