Datum för halloween 2021 – då går man ”bus eller godis”

halloweentips 2020

I Sverige har vi verkligen anammat halloween men trots det så uppstår diskussioner om när det egentligen är okej att barnen går ”bus eller godis”. Vilket datum som är ”det rätta”? Och när firas allhelgona? Vi har koll på datumen!

Varför firas halloween?

Halloween är en högtid som härstammar från Irland och Skottland men som fördes vidare till USA på mitten av 1800-talet när miljontals irländare emigrerade till USA. Sakta men säkert så blev ”all hallows eve” som det hette från början istället ”halloween”. I Sverige har vi inte firat halloween lika länge men fler men fler tar till sig de nya traditionerna. Varje år klär tusentals barn ut sig och går ”bus eller godis” runt om i landet.

Vilken dag går man ”bus eller godis”?

Halloween infaller alltid den 31:a oktober, vilket inte nödvändigtvis är en ledig dag. Därför kan man känna att det inte alltid passar att barnen går bus eller godis på kvällen då halloween infaller, speciellt inte mitt i veckan. Det finns ingen särskild dag att gå bus eller godis i Sverige. Däremot är det vanligt att man går fredagen innan alla helgons dag, vilket i år blir fredagen den 30 oktober (en dag innan alltså efter som alla helgons dag och halloween i år infaller samma dag).

Vilket datum är allhelgonahelgen?

Man kan lätt tro att de båda högtiderna är sammanlänkade, men det är de inte. Allhelgonahelgen är en kristen högtid då vi minns och hedrar de döda, besöker kyrkogården och tänder ljus. Alla helgons dag är en röd dag och firas alltid lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november och följs av ”alla själars dag” på söndagen. Därför kan det ibland bli lite tokigt om det kommer ”halloweenfirare” just den lördagen.

Bus eller godis i en pandemi?

Det är inte det lättaste att veta vad som är okej i dessa tider men vi har samlat information om vad som gäller för ”bus eller godis” i coronatider.

Foto: Dragon Images/Shutterstock

Läs också:

Det nyttiga godiset Wellibites

Allt om Halloween

 

 

Läs också

  1. Halloween 2021 – 17 enkla pysseltips att göra med barnen
  2. Fixa coolaste sminkningen till Halloween
  3. 6 desserter till halloween som barnen kommer älska