Babypottning – tips för dig och bebisen!

Om du vill testa babypottning tillsammans med ditt barn är det oftast bäst att börja mellan 0-4 månader. Men hur vet man att ens bebis är redo och varför ska man låta hen kissa på pottan när det finns så bra blöjor? Experten Ulrika Casselbrant berättar att fördelarna är många och att den ökade närheten man får med sin bebis är det bästa med att utöva babypottning. 

Att bebisar ger ifrån sig signaler när det är nödigt är en medfödd reflex men något vi inte är vana att lägga märke till då vi oftast använder blöjor på våra barn. Men om du försöker uppmärksamma barnets signaler och försöka tyda dem kan du snart se ett mönster på när ditt barn behöver kissa eller bajsa berättar Ulrika Casselbrant som har skrivit boken bebis på pottan. Hon tyckte det saknades informationsmaterial på Svenska kring babypottning. Hon själv har utbildat sig i ämnet via en organisation i USA.

Vid vilken ålder är det bäst att börja med babypottning?

– Du kan egentligen börja när som men oftast är det lämpligast mellan 0-4 månader. Har du däremot som mamma haft en jobbig förlossning eller problem med till exempel amning kan det vara skönt att landa i det först. Men du kan tidigt försöka tyda barnets signaler. Har du barnet mycket hud mot hud kan du till exempel istället ha en handduk eller något tyg mot rumpan istället för en blöja. Då känner du när det blir blött och kan försöka analysera om barnet gjorde ifrån sig några speciella ljud eller tecken innan det kissade/bajsade. Du kan också börja med babypottning genom att erbjuda barnet pottan eller toaletten vid blöjbyte. Många barn kissar när blöjan åker av. Det är också vanligt att barnet behöver kissa efter att de sovit.

Vissa har blöja på mellan att man erbjuder pottan men vissa kör hardcore utan hela tiden

Hur vet jag att min bebis är redo?

– Bebisarna är alltid redo. De har kunnat det här sedan stenåldern. Men vi som inte har det i vår kultur tycker det är lite konstigt och svårt.  I många andra länder är det norm att göra detta från början. Barn har ofta tidigt rutiner för när de kissar och bajsar. Det gäller att man utnyttjar rutinen för att lära sig se signaler. Erbjuder man pottan efter att det vaknat så svarar vi på deras egen rutin. Det blir som en betingning. Man kan gärna ha ett ljud, som man säger när det kissar eller bajsar. Då blir det något som för barnet är förknippat med att slappna av och göra ifrån sig. Hör barnet sedan detta ljud är det då svårt att hålla sig. Tänk på att inte välja samma ljud som när du ropar på katten om du har en katt hemma.

Varför är det bra med babypottning tycker du? Är det inte lättare att bara använda blöja?

– Det finns många bra argument för att börja med babypottning. Jag tycker det är häftigt med den ökade kommunikationen man får med sitt barn. Kanske 80-90 procent– av min dotters gnälljud är kopplat till att hon är nödig. Hon kommunicerar på reflex. Det är häftigt att kunna första henne så att hon blir mer nöjd. Om bajset hamnar i pottan eller toaletten blir rumpan inte lika irriterad och röd och du kan använda mycket mindre krämer på din bebis vilket också är en stor fördel.

Läs också: Så gör du om ditt barn sätter i halsen

Hur vet jag att min bebis behöver kissa eller bajsa?

– Var lyhörd, uppmärksam och nyfiken på barnet. Kolla blöjan. Använder man tygblöjor kan det vara lättare.  Finns det något i blöjan kan man tänka – ok gjorde barnet något innan? En bebis vill ofta ha brösten men det tyder inte alltid på hunger utan kan lika gärna betyda att det är nödigt. Du kan märka detta genom att låta bebisen amma men samtidigt kanske det kissar. Man kan testa att hålla sin bebis över en potta samtidigt som man ammar för att se om det verkligen är hunger som gör att det knorras. Det är viktigt att komma ihåg att man inte behöver fånga allt i pottan. Kanske räcker med hälften. Målet är inte att allt ska hamna där utan att man som förälder ska lära sig uppmärksamma när barnet är nödigt.

Läs också: Fem lekar som främjar ditt barns språkutveckling

Artikelbild: AA.Shkob/ Shutterstock

Läs också

  1. Barnets 10 utvecklingssteg - från spädbarn till ettåring
  2. 5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling
  3. 7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn
  4. 12 anledningar till varför ditt barn sover dåligt
/
/
stats