10 tips för dig som ska fira jul ensam

ensam tjej tittar ut genom fönstret

Att man firar jul ensam kan bero på massor av olika anledningar. En del kan känna sig bekväma med ensamhet medan andra kan känna sig ensamma. Det kan vara svårt att känna glädje inför att fira julen ensam, men det finns ett antal saker du kan göra för att göra det lite lättare.

10 förslag på aktiviteter om du inte har någon att fira jul med

 

1. Sök kontakt

Försök hitta sätt att skapa gemenskap och kontakt med andra, till exempel genom att ringa och prata med vänner och familj, delta i virtuella julfester eller gå med i en online-community för människor som också firar julen ensamma.

2. Planera aktiviteter i förväg

Planera aktiviteter för att fylla tiden, som att baka julgodis eller se en rolig julfilm.

3. Gå ut och få frisk luft

Ta dig ut på en promenad, kanske möter du någon annan som också promenerar ensam.

4. Välgörenhet

Gör något välgörande, som att donera till en välgörenhetsorganisation eller hjälpa till att ta hand om en granne.

5. Gör ditt hem extra mysigt

Se till att du har en trevlig och bekväm miljö att fira julen i. Städa upp, sätt upp en gran och dekorera med ljus och andra julpynt för en mysigare känsla.

6. Spela tomte

Erbjud dig att vara tomte. En möjlighet att få se glada barn, få en känsla av att vara behövd och dessutom tjäna en slant.

7. Prata med någon

Se till att du har någon att prata med om du känner dig ensam eller orolig. Du kan prata med en vän, familjemedlem eller professionell terapeut.

8. Fokusera på det positiva

Försök att hitta mening och glädje i julen på annat sätt, till exempel genom att tänka på allt du har att vara tacksam för och fokusera på det som är viktigt för dig.

9. Volontärarbete

Se om det finns möjlighet till volontärarbete i din kommun.

10. Vänd dig till kyrkan

Vänd dig till svenska kyrkan där de flesta församlingar har både aktiviteter och gudstjänster under julen.

Se dig också om, finns det någon som du vet som också sitter ensam på julen? Tänk på grannar, kollegor och vänner du inte hörts med på ett tag. Det kan räcka med att man går över till den här personen på en fika för att känslan av ensamhet ska försvinna. Alla människor mår bra av att hjälpa någon annan, du kan sträcka ut en hand om det finns någon i din närhet du hade velat fira julafton med, och det behöver inte vara din familj det kan vara vem som helst i din bekantskapskrets.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. 3 tips för kalaskänsla i vardagen!
  2. 10 saker som sagts under förlossningen
  3. 24 oförglömliga kärleksfilmer att titta på i jul