7 tips för att minska barnens skärmtid

Det där med skärmtid är inte alltid de enklaste. De flesta föräldrar vill egentligen godkänna så lite skärmtid som möjligt, eller ingen alls, och ändå slutar det med att barnet sitter där med ögonen på skärmen allt för ofta. Här kommer några tips på hur du begränsar barnens skärmtid.

Bestäm tid och stå fast vid det

Först och främst ska ni föräldrar förstås bestämma hur mycket skärmtid barnet får ha, och sedan ska ni även stå fast vid det även om barnet bönar och ber eller tjatar och bråkar. Vi vet att det är lättare sagt än gjort, men förr eller senare kommer barnet förhoppningsvis vänja sig och acceptera detta.

Välj den bästa tidpunkten för skärmtid

Det kan också vara en bra idé att fundera över när barnet bör ha skärmtid. Kanske finns det någon tid på dagen då barnet ofta är uttråkad. Vissa stunder kanske man är fullt upptagen med annat och ändå inte tänker på mobilen eller surfplattan, och då är det förstås onödigt att lägga skärmtiden precis den tiden.

Var tydlig med vad som gäller och varför

Självklart kan man inte bara bestämma en ny skärmtid utan att berätta det för barnet. Låt det inte komma som någon överraskning, utan förklara innan att från och med nästa dag är det detta som gäller, till exempel. Det är också viktigt att förklara varför – att det är för deras egen skull, för att för mycket skärmtid är skadligt för dem och så vidare.

Fundera över om och när undantag är okej

När du planerar in skärmtiden kan det också vara bra att bestämma om undantag är okej, och i så fall när. Får barnet ha mobilen eller surfplattan mer vid sjukdom, då man inte orkar så mycket annat, till exempel? Fundera över när det känns okej med undantag. När ni gör undantag bör du förstås även vara tydlig med att det är just ett undantag, och varför.

Aktivera barnen

Oavsett om barnen är fyra år eller tio år kan de behöva hjälp att aktiveras ibland. När de klagar över den minskade skärmtiden eller tjatar efter telefonen eller surfplattan, det är ett sådant tillfälle. Lek tillsammans, eller åk iväg på en utflykt. Visa dina barn att det finns så mycket annat roligt i världen än telefoner och surfplattor.

Lägg undan elektroniken när det inte är skärmtid

När det inte är skärmtid så är det bästa förstås om du som förälder tar hand om surfplattor och mobiler, annars finns alltid risken att de åker fram ändå. Förvara dem på ett speciellt ställe, och gärna ett ställe som barnen inte känner till om det behövs.

Låt själv bli telefon och surfplatta

Att säga åt barnen att de inte får ha telefonen eller surfplattan mer än någon timme per dag, och sedan själv sitta med sin egen telefon hela tiden är förstås dubbelmoral – det går inte att förneka det. Var därför en bra förebild och se till att begränsa din egen skärmtid samtidigt. Kom ihåg att det inte är någon nackdel på något sätt – tvärtom, det är bara positivt för både dig och barnen.

Läs också

  1. 40 (!) roliga saker att göra på sportlovet med barn
  2. 50 kluriga och roliga gåtor och tankelekar för barn
  3. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  4. 10 saker du borde gjort mer av innan barnen kom
  5. Bästa melissen - tillsammans med barnen
stats