10 vegetariska middagstips till barnen – under 30 minuter
Vill du komma in i goda matvanor men har för lite tid och kunskap att leka husmor? Här kommer 10 vegetariska middagstips som du kan laga under 30 minuter och som är nyttiga och som kommer gå hem hos hela familjen.
Tiden kan ibland vara knapp och ligger man inte i framkant i planeringen så kan det ibland bli en pressad situation med ett hungrigt skrikande barn och du känner att du måste ”slänga ihop” något snabbt och kvalitén får kompromissa.
Ambitionen att äta nyttiga och vegetariska middagar finns hos de flesta barnfamiljer. Men det kan vara svårt att komma på något gott att laga. Här kommer några goda vegetariska tips som du kan laga under 30 minuter.
10 vegetariska middagstips
Tänk på att du alltid kan
1. Vegetarisk pyttipanna – 20 min
Se till att alltid ha rikligt med rotfrukter och grönsaker hemma. Då blir det superenkelt att slänga ihop en vegetarisk pytt! Ju yngre barn desto mindre bitar kan du hacka. Superkul med miniatyrpyttipanna. Du behöver inte förkoka utan kan steka allt i panna. Börja med rödbetor och potatis som behöver steka längst (ca 20 min totalt). Hacka och häll sedan i zucchini, jordärtskocka och lite lök. Servera med stekt ägg.
Du behöver:
1 gul lök
2. Linsgryta med kokosmjölk – 15 min
gräddfil eller yoghurt
Gör så här:
3. Falafel, stekt svamp, hummus och grönsallad – 20 min
Tomat
Gör så här:
Stek falafel och champinjoner tillsammans i stekpanna.
Blanda pressad vitlök, kikärtorna, den hackade chillin och spiskummin. Pressa i citronjuice, olivolja och tahini och blanda i matberedare. Mixa tills massan har fått en len konsistens. Servera på tallrik med den stekta falafeln, svampen och grönsalladen.
4. Bönbiffar och majs – 20 min
Bönbiffar finns att köpa i den vegetariska frysdisken. Stek i lite olja, öppna en burk majs och ät med potatis och lite gräddfil eller annan sås. Passar extra bra till små barn som kan sitta och pilla själva med majsen – det tycker dem är superkul!
Du behöver:
Salt & Peppar
Gör så här:
Stek bönbiffarna. Koka potatisen och öppna burken med majs! Det behöver inte vara mer komplicerat än så! Servera med gräddfil om torrt.
5. Vegetarisk Tacos – 20min
Precis som vanlig tacos fast med anamma ärtfärs eller sojafärs. Man märker ingen skillnad och alla älskar ju tacos!
Du behöver:
Röd lök
Gör så här:
Stek anamma-färsen i tacokrydda. Hacka grönsakerna och lägg upp i skålar. Värm tacoskalen lite i ugn på låg värme. Servera med tacosås, riven ost och gräddfil. Chips med salsa och guacamole för extra lyxfeeling.
6. Fajitastekt Halloumi burrito – 20 min
Stek halloumi i fajitas krydda! Ger supergod BBQ smak och ger lite grillköttsfeeling. Stek med lök och paprika. Koka ris och lägg i burritoskal och vik till en wrap. Ät sedan med lite ost, färsk spenat, gräddfil och sweet chillisås eller BBQ-sås. Kan modifieras med mos av sötpotatis istället för ris om man hellre gillar det. Kan addera bönor eller mer sallad om man gillar det! Lätt rätt att designa utifrån egna preferenser.
Du behöver:
Färsk spenat
Gör så här:
Skär halloumi i avlånga bitar. Stek dem i stekpanna i lite olivolja. Häll i fajitas kryddan. Skär även löken och paprikan i avlånga bitar och stek tillsammans med halloumi. Koka riset enligt anvisningar. Servera i wrap med gräddfil, färsk spenat, riven ost och sweet chillisås eller BBQ-sås.
7. Grönsakspett med vegobullar – 10 min
Ha för vana att alltid ha färdig-frysta vegetariska alternativ hemma. Ett exempel som är GULD att ha i frysen är såklart vegobullarna – lika roligt för barnen som vanliga köttbullar – men bra nyttigare! Stek dem tillsammans med grönsaker som svamp, potatis, tomater, zucchini eller utefter preferenser och trä sedan på spett! Då blir det lite extra roligt för barnen att äta från en pinne!
Du behöver:
Potatis:
Gör så här:
Förkoka potatisen (eller om du har potatisrester). Annars fungerar det bra att bara steka potatisen också men det kräver lite längre tid. Stek sedan de grönsaker som du vill trä på spettet. Servera med lite BBQ sås eller valfri. Tips är att ha smaksatta såser eller naturell yoghurt hemma som man kan enkelt slänga ihop gosa kalla såser på.
8. Grön pizza – 20 min
Gör det till en vana att se till att alltid få med dig pizza-kitet hem när du är på Ica och handlar. Det kommer att vara din räddning många gånger. Har du sedan rikligt med grönsaker och rotfrukter i kylskåpet är det ju superenkelt att slänga ihop världens godaste vegetariska pizza med grön paprika, zucchini, spenat, lite västerbottenost och feta. In i ugnen ca 20 min. YUM!
Du behöver:
150g feta
Gör så här:
Hacka zucchinin i små långa stavar. Gör detsamma med paprikan. Bred ut pizza-kitet, (man kan välja här att ha med eller utan tomatsåsen, just detta recept är utan) Strö på västerbottenost, zucchinin, paprikan och spenaten. Sist på med feta-osten och in i ugnen. Grädda enligt anvisningarna på pizza-kitet.
9. Vegetarisk korv med bröd – 10 min
Korv med bröd känns på något sätt som att det hör barndomen till. Köp anammas vegokorv, stek på och stoppa några korvbröd i micron. Snabbt och enkelt och fungerar även som ”take-away” eller on-the-go mat.
Du behöver:
Senap
Gör så här:
Servera i bröd med ketchup och senap. Bestäm vad du ska göra med all tid du precis fick över.
1. Pasta med pesto – 15 min
Du behöver:
Koka pasta enligt anvisning. Blanda i lite olja och smaka av med salt och peppar. Häll i den färdiga pastan tillsammans med pesto-blandningen!
Artikelbild: LightField Studios/Shutterstock