Vattkoppor hos barn – här är tipsen du behöver

Ajajaj, är det ditt barns tur att drabbas av vattkoppor? Lindra barnets besvär med barnmorskan Rebeccas enkla knep! Snart är ni äntligen på andra sidan. 

Vattkoppor är barnsjukdomarnas okrönte konung. Med sitt långa – och lite snåriga – sjukdomsförlopp går det hem som en sjukdom vi ofta minns även i vuxen ålder. Kanske har du själv foton från barndomen där du sitter i pyjamasen med prickar i ansiktet? Plocka fram albumet och visa för ditt barn! Kanske blir det en liten tröst?

Vattkoppor är en mycket vanligt förekommande sjukdom och orsakas av ett herpesvirus, varicella zoster. Har du haft vattkoppor som barn minskar risken för att få det igen. Däremot kan du få bältros, men det är en annan historia.

Inkubationstid, smittsamhet och syskon

Den första fasen hos vattkoppor består av en lång, dold inkubationstid på ett par veckor. Har du upptäckt att ditt barn har vattkoppor genom de karaktäristiska utslagen? Ja, då har redan sjukdomen varat i några veckor. Vattkoppor är som mest smittsamt redan innan utslagen brutit ut!

Vattkoppor är tradigt, jobbigt och kliigt – men i de allra flesta fallen är det helt ofarligt för ditt barn. Vi frågade LOPPIs egen leg. barnmorska Rebecca Nilsson om tips på lindring och hur du kan göra om ni har syskon i familjen.

Hur smittas vattkoppor?

– Vattkoppor är en droppsmitta, det vet de allra flesta vad det betyder efter pandemiåret 2020. Men kortfattat så sprids det om man exempelvis nyser eller hostar. Det kan också smitta via hudkontakt. Vattkoppor är väldigt smittsamt och smittar som mest innan det bryter ut, därför kan det vara svårt att undvika smitta. 

Hur lång är egentligen inkubationstiden?

 – Ungefär 14 dagar är vanligast, men allt mellan 10-20 dagar från att man blivit utsatt för smitta till man blir sjuk. 

Om man har en bebis hemma och storasyskonet får vattkoppor, finns det några särskilda råd du har ett ge? Är det farligt för bebisen?

 – Om den som har fött barnet har haft vattkoppor tidigare i livet har bebisen fått antikroppar via moderkakan under graviditeten. Det ger ett bra skydd under barnets första sex månader. Skulle bebisen ändå få vattkoppor brukar det ofta bli lindrigt. Om det är möjligt kan man undvika att bebisar ska träffa personer med vattkoppor, men är det ett syskon blir det såklart svårt, säger Rebecca och lägger till:

– Om den gravida inte haft vattkoppor får bebisen inga antikroppar under graviditeten, då kan man behandla bebisen med färdiga antikroppar för att hjälpa till att bekämpa viruset. 

Det har blivit lite av en grej att arrangera “vattkoppsparty” eller “vattkoppskalas”. Tanken är att barnet som är sjukt i vattkoppor ska passa på att smitta andra barn för att “få det överstökat”. Skulle du rekommendera det?

– Nej, det skulle jag inte göra. Risken att bli väldigt sjuk av vattkoppor är mycket liten men den finns. Då är det bättre att vaccinera sitt barn mot vattkoppor eftersom det finns ett bra vaccin. Så slipper man det helt och hållet. 

På vilket sätt är det värre för vuxna att drabbas av vattkoppor?

– Generellt brukar man säga att vattkoppor är lindrigare ju yngre man är när man får det. Vuxna brukar få fler utslag och det kliar mer. Rekommendationen är att alla över 18 år som drabbas av vattkoppor ska ta kontakt med sjukvården. 

Så lindrar du kliande utslag

Vattkoppor är plågsamt för barnet som är drabbat. Utslagen kliar och går lätt sönder, vilket kan göra ont och irritera huden. 

Har du några bra, handfasta knep på hur man lindrar vattkoppornas kliande utslag?

 – Ja, utgå från den här listan:

  • Använd svalkande kylbalsam (finns på apoteket)
  • Duscha eller bada svalt för att lindra kliandet och för att hålla huden ren från bakterier
  • Klippta naglar för att undvika att barnet river sig
  • Paracetamol mot feber
  • Undvik ibuprofen

Då är det dags att söka vård

Personer över 18 år med vattkoppor ska alltid söka vård och det ska även barn göra i följande fall:

  • Barnet har hög feber (38 grader eller mer) i fler än fyra dagar
  • Om barnet sedan innan har nedsatt immunförsvar
  • Om du upptäcker besvärliga sår i ögonen hos barnet
  • Om barnet har hosta och feber efter att blåsorna har läkt
  • Om receptfria läkemedel inte hjälper mot klådan

Förbered dig på en lite längre VAB-tur och lycka till med lindring av symtomen.

Foto: Valleygirl88

Har du frågor till vår barnmorska? Maila Rebecca på [email protected]!

Läs mer:

17 tips på saker att göra med barn när du vabbar

Bebis med gulsot – barnmorskan svarar på dina frågor

/
VAB
stats