Veckans middagstips: 5 middagar barnen älskar

Har du svårt att få i dina barn mat? Den här veckan tipsar Linnéa från Linnéas Skafferi om 5 recept som garanterat går hem hos de små. Vad sägs om hemgjorda köttbullar med potatis eller mumsiga bovetevåfflor? 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas Skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas Skafferi

Måndag: Hemgjorda köttbullar i ugn

Du behöver:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap
svartpeppar
salt

Gör såhär:
Blanda vetegroddar och mjölk. Låt stå och dra en stund. Blanda i färsen och äggen. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, svartpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C i cirka 15 minuter. Skaka om plåten efter cirka halva tiden.
Köttbullar i ugn blir alltid mycket saftigare än köttbullar som man bara steker tycker jag. Och så går det både fortare och är smidigare.

Tisdag: Hemgjorda fiskpinnar med kall sås

Du behöver: 
400 g torskfilé
2 dl mjöl
2 ägg
3 dl panko-ströbröd
salt & svartpeppar

Vit, kall sås:
4 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
saft från 1/2 citron
2 msk bostongurka
salt & peppar

Gör såhär:
Skär fisken i lagom stora bitar. Torka helt torra med lite hushållspapper.
Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre olika skålar. Vispa ägget lätt. Krydda mjölet med salt och svartpeppar.

Doppa fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Upprepa med resten av fiskbitarna.

Värm ugnen till 225 °C och ugnsstek fiskpinnarna i cirka 20 minuter eller tills de är helt genomstekta och fått fin färg.

Såsen:

Blanda samman creme fraîche och majonnäs i en skål, Ha i finhackad dill, saftren från 1/2 citron och bostongurka. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna såsen stå minst 30 minuter i kylen innan den serveras.

Onsdag: Bovetevåfflor med chiasylt

Du behöver:
2 dl havremjölk
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl iskallt vatten

smör till stekning

Gör såhär:
Blanda havremjölken med allt bovetemjöl och bakpulver, tillsätt äggen, ett i taget. Ha sist i det iskalla vattnet. Rör till en jämn smet. Smöra våffeljärnet mellan varje omgång. Lägg våfflorna på ett galler istället för att stapla dem på en tallrik. På detta viset håller de sig frasiga och goda! Jag serverade chiasylt, grädde och kokosflingor till mina våfflor.

En burk chiasylt/fruktpuré:
200 g hallon
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
3 msk chiafrön

Gör såhär:
Mixa hallon, banan, vaniljpulver och chiafrön med en stavmixer direkt i en glasburk, låt stå i kylen över natten. Ha på våfflorna, till filen eller på gröten!

Torsdag: Enkel kycklinggryta

Fredag: Stroganoff med halloumi och morot

Efterrätt: Frozen mangoyoghurt

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här >>

Läs också

  1. Veckans matsedel - 5 enkla rätter + gott vegetariskt tips
  2. Veckans matsedel - 5 enkla och goda kycklingrätter
  3. Middagstips: Fem fina burgare!
  4. Middagstips: Tacos på 5 nya sätt!
/
/
/
/
stats