Veckans middagstips: 7 sallader som mättar

Det är många som känner för lättare mat på sommaren när det är varmt. Kanske vill du inte lägga flera timmar i köket utan slänga ihop något snabbt. Du får recept på 7 matiga sallader att göra i sommar.

Pastasallader, läskande melonbitar och smarriga ostar – här hittar du recept för en hel vecka av sallader. Gör stora sallader och ät som de är, eller grilla någon köttbit eller fisk till.

Veckans middagstips: 7 härliga sommarsallader

Hos systrarna Eisenman hittar du det här härliga receptet på örtpastasallad med fetaost.

Måndag: Örtpastasallad 

Du behöver:
500 p valfri pasta (typ fusilli, penne)
150 g fetaost, smulad
200 g inlagd paprika, skuren i mindre bitar
2 dl oliver
ca 1/2 dl rostade solroskärnor, mer om så önskas
salt
nymalen svartpeppar
Örtolja
1 dl hårdpackad örter  (persilja, timjan, basilika, oregano, lite rosmarin)
3/4 dl – 1 dl god olivolja

Gör såhär:
Börja med att göra örtoljan genom att mixa örter och olja i en matberedare eller mixer. Koka pastan al dente och skölj med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Blanda pastan med örtolja, feta, inlagd paprika, oliver, solroskärnor och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Pastasallad smakar godast om den är rumstempererad.

Linnéa från Linnéas Skafferi ger dig alltid lika goda recept, in och hitta mer inspo i hennes blogg.

Tisdag: Halloumisallad 

Du behöver:
paprika
små bladgrönsaker som babyspenat, mangold eller ruccola
nötter
frön
halloumi
rödkål

Gör såhär: 
Grilla paprikan och halloumin. Skölj salladen och kålen och strössla med massa olika frön och nötter.


Pasta med pesto är en god kombination. Hannas Bageri har ett recept som mättar och är gott!

Onsdag: Pastasallad med pesto 

Du behöver:
250 g penne pasta
2 avocado
4 salladslökar
1 ask cocktailtomater
1 påse babyspenat
Rostade pinjenötter
1/2 burk pesto

Gör såhär: 
Koka pastan enligt anvisningarna och låt svalna. Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Blanda sedan ihop allt till en sallad och servera. Otroligt gott till exempelvis grillat!

Svamp och rädisor tillsammans är gott! Systrarna Eisenman gör mat som smakar gott och är fint på bild.

Torsdag: Rucola-, champinjon-, citron- och parmesansallad

Du behöver:
ca 4 portioner
250 g champinjoner, skivade
65 g rucola
75 g parmesan, hyvlad
ca 8 rädisor, skivade
saft och skal från 1 citron
ca 3 msk olivolja
nymalen
svartpeppar och flingsalt

Gör såhär: 
Blanda ihop ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Klart! Servera.

Lyxa till det med sparris och pocherade ägg till fredagsmiddagen, du hittar receptet hos Linnéas Skafferi.  

Fredag: Sparrissallad med pocherat ägg 

Du behöver:
1 ägg
2 tsk ättika
vatten
salt

Gör såhär: 
Häll upp ett egg i en kopp. Ha i en nästan två tsk ättika. Det kommer nu att bildas som en vit hinna runt äggulan i äggvitan. Detta hjälper ägget att hålla ihop när det sänks ned i det varma vattnet. Häll riktigt med vatten i en kastrull. Tillsätt salt.
Låt allt koka upp. Stäng av värmen och gör med hjälp av ev visp en virvel i vattnet. Låt ägget försiktigt glida ner i det varma vattnet och sjud ägget  i cirka tre minuter. Tag upp ägget med hjälp av en hålslev och lägg det i kallt vatten.

Örtmajonnäs:

1 helt ägg
1 1/2 tsk dijonsenap
salt
1 msk citronsaft
2 dl neutral olja (t ex en mild rapsolja)
finhackade örter (t ex persilja, dill, gräslök, basilika)

Gör såhär: 
Lägg ägg, salt, citronsaft och olja i en hög bunke, t ex ett litermått. Sätt stavmixern i botten och börja mixa. Vicka lite på mixern och för den sakta uppåt medan en tjock och krämig majonnäs bildas. Tillsätt finhackade örter. Smaka av och tillsätt ev mer citron, salt eller senap. Passar perfekt till våriga sallader eller en god köttbit!

Recept på en perfekt krispig ceasarsallad med supergod dressing hittar du inne hos Niiinis Kitchen Life.

Lördag: Ceasarsallad 

Du behöver:
5 skivor formbröd/rostbröd
3 msk olivolja
flingsalt

Gör såhär:
Skär bröden i tärningar. Lägg dom på en bakplåtpappersklädd plåt. Ringla över olivolja och sedan flingsalt. Blanda sedan ordentligt, skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter eller tills de fått önskad färg.

Ceasardressing till ca 4 portioner:
1½ dl rapsolja
1 ägg
1½ msk färskpressad citronsaft
2 tsk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
0,75 msk vatten
svartpeppar
salt
½ msk vitvinsvinäger

Gör såhär:
Mixa ägg, citron, senap, pressad vitlöksklyfta och vatten. Jag använde en handmixer hela tiden. När du mixat ihop allt häller du i oljan i en tunn stråle medan du mixar för fullt. Dressingen kommer att bli tjockare och tjockare ju mer olja du häller i så bli inte orolig om den är väldigt vattnig i början. När du fått i all olja kryddar du med peppar och salt och slutligen vitvinsvinägern. Ät till grillad/stekt kyckling i skivor, romansallad eller någon annan sallad (jag använde ruccola). Riv eller hyvla parmesanost uppepå och servera med denna dressing!

Vattenmelon är inte bara gott som mellis utan fungerar perfekt i en sallad. Du hittar fler recept på sallader och goda bakverk hos Niiinis Kitchen Life.

Söndag: Melonsallad

Du behöver:
ruccola
vattenmelon
fetaost
gurka
salt
peppar

Gör såhär:
Lägg ruccolasallad i botten av ett stort fat. Tärna sedan vattenmelon stort, fyll sedan på med gurka och fetaost. Perfekt till grillat!

 

Läs också

  1. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  2. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  3. Middagstips: Fem fina burgare!
stats