Allt om saffran: Tips och recept

Saffran har varit en framträdande och exklusiv krydda under många årtusenden och fungerat som dels medicin, parfym, målarfärg samt använts i samband med kulturella riter. Den omnämns i gamla skrifteroch har bland annat avbildats på antika väggmålningar.

Kan jag använda gammal saffran?

Har du saffran över sedan förra årets bakning är det inga problem att använda den igen. Däremot kan smaken vara mindre distinkt och du kan behöva addera till nyinköpt saffran för att få tillräcklig smak. Men det bästa är att testa sig fram för att undvika överdosering.

Kan jag äta saffran när jag är gravid?

Om du är gravid behöver du inte oroa dig för en saffransbulle eller två. För att det ska vara skadligt måste du få i dig mycket mer än vad som rymmer i en bulle. Enligt Livsmedelsverket är den mängd som används vid bakning och matlagning ingen fara för varken foster eller mamma.

Vad kostar saffran?

Det beror på vilken kvalitet som kryddan har, men det ligger normalt runt 20 kr för 0,5 gram. Vilket ger ett kilopris på helt otroliga 39.900 kr. Inte konstigt att saffran klassas som världens dyraste krydda. Men se upp för förfalskningar. Det förekommer en hel del förfalskningar och därav finns det framtaget en internationell standard, ISO 3632 som skyddar dig som konsument. Den graderar kryddan i fyra olika nivåer baserat på bland annat dess färg, smak och doft.

Varför är saffran dyrt?

För att få fram 1 kg saffran krävs cirka 100.000-150.000 krokusblommor som ska plockas och rensas för hand. Extra fin saffran kräver upp till 200.000 blommor. Man plockar pistillen med dess märke och låter det torka. Kvalitetssaffran använder endast märket medan lågprissaffran använder hela pistillen.

Vad kan man laga med saffran?

En väldig god rätt som passar att krydda med saffran är risotto. Servera den med till exempel stekt lax och
citronaioli.

Till Saffransrisotto behöver du:

1⁄2 stor finhackad lök
1⁄2 dl olivolja (mild)
4 dl risottoris
2 dl vitt vin
0,5 gr saffran
13 dl vatten
2,5 st tärningar grönsaksbuljong
3 dl riven parmesan
1. Fräs den finhackade löken med olja tills den är mjuk.
2. Öka värmen och häll i riset.
3. Stek riset tills oljan är absorberad. När all vätska är bort häll över vinet och saffran.
4. Låt koka tills all vätska är borta.
5. Koka vatten och buljong och häll halva mängden sakta över riset. Rör om. Koka upp och rör om då och
då.
6. Tillsätt buljongen lite i taget tills risotton har den perfekta konsistensen.
7. Häll över parmesanen i slutet.
8. Servera och njut!

 

Läs mer: Gör eget julgranspynt

Läs också

  1. DIY: Vackert pepparkaks-växthus av Jessica Lagergren
  2. Kom i julstämning med 6 enkla knep
  3. Baka med saffran – 6 riktigt goda recept
/
stats