Baka med saffran – 6 riktigt goda recept

Vi närmar oss första advent och december – vad passar då bättre än att baka med saffran? Det finns mängder av smarriga bakverk med saffran. Här är 6 goda recept med saffran som passar perfekt till adventsfikan!

Det bästa med december måste väl ändå vara alla goda bakverk med saffran. Passa på att lys upp vintermörkret med det gula guldet! Vad sägs saffransbullar fyllda med vit choklad, saftiga saffranssemlor eller klassiska lussebullar med en skvätt glögg. Att baka med saffran är med andra ord busenkelt.

Caroline Ahlqvist, vinnare av hela Sverige bakar 2013, med bloggen Älska att baka på LOPPI och Nina Hermansen med LOPPI–bloggen Niinis Kitchen Life och deltagare i Hela Sverige bakar 2012, samt hela Sveriges bröllopskoordinator Johanna Kajson och främsta skafferi Linnéa Seidel delar med sig av sina bästa recept med saffran –  perfekt att inspireras av till julbaket! Välj och vraka bland dessa smarriga recept med saffran!

6 recept med saffran – perfekt till julmyset

Klassiska Lussekatter

(Bild lånad av Johanna Kajson) 

Lussebulle, lussekatt, saffransbulle… Kärt barn har många namn. Många uppskattar den klassiska lussekatten men att hitta rätt i djungeln av recept är inte alltid så lätt, här är Johanna Kajsons recept på klassiska lussekatter. Hemligheterna för världens godaste lussekatter är bl.a. en skvätt rom, glögg, eller sprit men också en liten skillnad som gör lussebullarna riktigt saftiga – in och kika här.  

Saffransbullar fyllda med vit choklad

(Bild lånad av Nina Hermansen)

En variant på klassiska saffransbullar men med en liten tvist. Nina Hermansens saffran och vit choklad är en perfekt kombination och den här saffransbullen är fylld med just vit choklad, mums.

Vit chokladmoussetårta med smak av saffran och pepparkaka 

(Bild lånad av Caroline Ahlqvist)

Om man inte kan få nog av vit choklad är Caroline Ahlqvists vita chokladmoussetårta med inslag av saffran och ljuv pepparkaka, perfekt till adventsfikat. 

Saffranssemlor 

(Bild lånad av Caroline Ahlqvist)

Caroline Ahlqvist har gjort ett annat juligt bakverk med saffran, nämligen saffranssemlor. Semlor med saftiga saffransbröd, fyllda med mandelmassa med rostad mandel. Mums!

Saffranskladdkaka

(Bild lånad av Linnéa Seidels) 

Kladdkaka är en favorit hos många på fikabordet. En juligare variant är Linnéa Seidels saffranskladdkaka. Enkel att göra om man inte vill sätta en saffransdeg och är nästan omöjlig att få torr. 

Fyllda saffransbullar

(Bild lånad av Linnéa Seidels)

Vill man lyxa till saffransbullarna och ändå behålla en klassisk saffransbulle i grunden, kan man prova Linnéas fyllda saffransbullar pudrade med florsocker. 

BUBBLARE: Grundrecept på lussebullar

(Bild lånad av Linnéa Seidels)

Om man ska experimentera sig fram till sin egen variant på lussebullar, är ett bra grundrecept A och O. Linnéa berättar att saffranet torkar ut bullarna, så hur gör man för att lussebullarna ska bli så där saftiga och härligt goda – utan kesella? Linnéa avslöjar sitt knep här

 

Läs också

  1. Världens bästa kladdkaka? Här är 11 recept du kommer älska!
  2. Julklappstips: Bästa julklapparna till bebis under 1 år