7 tips på hur man lär barn att dela med sig

Har du också en liten där hemma som plötsligt fått väldigt svårt med att dela med sig till andra? Du är inte ensam! Här har vi samlat 7 tips för att göra lekdejterna lite lugnare. 

”Den är MIN!” är meningen som nog kvalar in på de flesta småbarns topp 10-lista över mest använda meningar i vardagen. Som vuxen är det lätt att känna att det helt plötsligt dyker upp konflikter som är minst sagt onödiga, och att barnets något possessiva beteende inte alltid är charmigt. Men hur gör man då för att lära sitt barn att dela med sig, och vara en bra kompis?

Läs också: Experten om trots – som förändrar synen på ditt barn

1. Visa att du kan dela med dig

Eftersom barn tar efter det mesta som vuxna i deras närhet gör är det viktigt att du som förälder visar att du kan dela med dig. Smyg in små delningsövningar i vardagslivet. Kanske kan ni göra en grej av att äta fredagsmysglassen direkt ur glasspaketet tillsammans, med varsin sked? Dela på en banan i lekparken eller erbjud en vän att låna dina vantar när ni är ute i kylan. Sätt också gärna ord på att ni delar med er när det väl sker! Glöm inte heller att det kan vara bra att visa att man kan dela även sånt som inte är 100% roligt. Som till exempel att dela på hushållsuppgifter som att ställa sin tallrik på diskbänken efter middagen, eller ansvara för att ens jacka hängs upp på en krok när man kommer hem.

2. Agera förutseende

Ska ni träffa andra barn för lek? Prata med barnet innan om du misstänker att det kan bli ett problem att samsas om leksakerna. Ska ni hem till något annat barn kan ni prata om att barnet kommer få låna, prova och leka med kompisens saker, och att den kompisen då delar med sig. Låt barnet reflektera över hur kompisen kan känna eller tänka kring det, och vad barnet tycker om att kompisen delar med sig. Ska ni ha kompisar över hos er? Förbered då barnet på att hen kommer behöva dela med sig av sina leksaker under den stund de är på besök, och prata om vad det innebär att vara en bra kompis. Har ditt barn någon favoritleksak som hen är väldigt känslig kring kan ni lägga undan den leksaken inför lekträffan och förklara att eftersom barnet inte vill dela med sig av den saken är det bäst att den får vila ifred medan kompisarna är på besök, och att ni kan ta fram den igen när kompisarna har gått.

3. Uppmärksamma positivt beteende

Efter att barnet lekt med andra barn kan det vara bra att prata om det som gick bra under lekdejten, till exempel ”vad roligt du och Annie hade när ni sparkade boll tillsammans” eller ”vad roligt att William kunde visa en ny lek med klossarna, den kan vi ju leka igen imorgon!”.

4. Undvik drama

Om ditt barn börjar bråka om till exempel en leksak med ett annat barn – undvik att ställa till med en dramatisk scen. Gå istället ner på barnens nivå och förklara lugnt vem som hade saken först, och föreslå att barnen samsas eller leker med något annat om det är oklart vem som hade den först. Ibland kan det också vara bra att ta ett steg tillbaka om situationen ändå verkar relativt lugn för att se hur barnen själva löser situationen.

5. Ha koll

Med ovan punkt sagt är det såklart viktigt att hålla koll på barnen när de går igenom en sån här period när det är lite extra känsligt att dela med sig. Om något barn blir ledset på grund av konflikt kring att samsas är det viktigt att man som vuxen griper in och styr upp situationen. Att till exempel slåss eller bitas på grund av frustration får till exempel aldrig vara okej.

6. Var realistisk

Sätt inte för höga förväntningar på barnet. Att ändra vanor och beteendemönster är inget som sker över en natt. Ha tålamod och överseende med barnet. Känslorna hen känner är på riktigt, även om vi vuxna kan tycka att de är orimliga.

7. Ge barnet tillfällen att öva

Undvik inte att boka in lekträffar bara för att undvika konflikter, utan visa att du tror på barnet och fortsätt träffa folk som vanligt. Se konflikterna som uppstår som ett bra tillfälle att öva på.

Foto: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Läs också: 15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag 

 

Läs också

  1. 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt
  2. 17 tips på roliga höstlovsaktiviteter – alla åldrar
  3. 7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn
/
stats