10 vegetariska middagstips till barnen – under 30 minuter

Två flickor äter god vegetarisk mat

Vill du komma in i goda matvanor men har för lite tid och kunskap att leka husmor? Här kommer 10 vegetariska middagstips som du kan laga under 30 minuter och som är nyttiga och som kommer gå hem hos hela familjen.

 

Tiden kan ibland vara knapp och ligger man inte i framkant i planeringen så kan det ibland bli en pressad situation med ett hungrigt skrikande barn och du känner att du måste ”slänga ihop” något snabbt och kvalitén får kompromissa.

Ambitionen att äta nyttiga och vegetariska middagar finns hos de flesta barnfamiljer. Men det kan vara svårt att komma på något gott att laga. Här kommer några goda vegetariska tips som du kan laga under 30 minuter.

 

10 vegetariska middagstips

Tänk på att du alltid kan

 

1. Vegetarisk pyttipanna – 20 min

Se till att alltid ha rikligt med rotfrukter och grönsaker hemma. Då blir det superenkelt att slänga ihop en vegetarisk pytt! Ju yngre barn desto mindre bitar kan du hacka. Superkul med miniatyrpyttipanna. Du behöver inte förkoka utan kan steka allt i panna. Börja med rödbetor och potatis som behöver steka längst (ca 20 min totalt). Hacka och häll sedan i zucchini, jordärtskocka och lite lök. Servera med stekt ägg.

Du behöver:

2 ägg
2 rödbetor
2 potatisar
zucchini
1 jordärtskocka

1 gul lök

 

Gör så här:
Skala och hacka potatis och rödbetor och börja stek ca 12 minuter. Smaka av eller känn efter om potatis och betorna har blivit mjuka – annars stek lite till. Hacka och häll ner resterande ingredienser stek tills allting har fått en fin gyllenbrun färg.


2. Linsgryta med kokosmjölk – 15 min

Linsgryta är toppen. När du väl har köp hem ingredienserna såsom curry, tomatpuré, grönsaksbuljong, sambal oelek, och vitlök så har du ju det hemma. Det är enkelt att göra mycket volym linsgryta så du kan båda frysa in till senare tillfälle eller ta med som matlåda till jobbet. Ytterligare ingredienser är röda linser, en gul lök, kokosmjölk, gräddfil, koriander, körsbärstomater, ris och vatten.
Du behöver: (4 portioner)
4 port ris
1 gul lök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
2 msk tomarpuré
400ml kokosmjölk
5dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torkade röda linser
1 tsk sambal oelek
250 g körsbärstomater
salt
pepper
koriander

gräddfil eller yoghurt

Gör så här:

Koka riset. Fräs 1 hackad gul lök i lite olivolja i en gryta. Tillsätt 1 vitlöksklyfta, 1 tsk curry och 2 msk tomatpuré. Låt steka några minuter. Tillsätt sedan 400ml kokosmjölk, 1 tsk sambal oelek, 2dl röda linser, 1 grönsaksbuljongtärning, och 5 dl vatten. Låt koka ca 10 – 15 min. Tillsätt salt & peppar om det behövs. Det sista du gör är att halvera 250gram körsbärstomater och häll i innan servering. Servera med ris, gräddfil och koriander! Kompromissa inte med koriander – den gör rätten!
Falafel i skål

Falafel är supergott! Fotokälla: Anastasiya adamovich/Shutterstock


3. Falafel, stekt svamp, hummus och grönsallad – 20 min

Falafel är alltid bra att ha hemma. Mixa kikärtor med olivolja, tahini, vitlök, citronjuice, spiskummin och lite chili. Stek på med champinjoner och servera med en härlig grönsallad.
Du behöver:
Hummus:
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärtor
1/2 chilli
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini
salt och peppar
Fryst Falafel
Champinjoner
Grönsallad

Tomat

Gör så här:
Stek falafel och champinjoner tillsammans i stekpanna.

Blanda pressad vitlök, kikärtorna, den hackade chillin och spiskummin. Pressa i citronjuice, olivolja och tahini och blanda i matberedare. Mixa tills massan har fått en len konsistens. Servera på tallrik med den stekta falafeln, svampen och grönsalladen.

4. Bönbiffar och majs – 20 min

Bönbiffar finns att köpa i den vegetariska frysdisken. Stek i lite olja, öppna en burk majs och ät med potatis och lite gräddfil eller annan sås. Passar extra bra till små barn som kan sitta och pilla själva med majsen – det tycker dem är superkul!

Du behöver:

1 paket bönbiffar
1 msk olivolja
Majs
Potatis efter behov
3 dl gräddfil

Salt & Peppar

Gör så här:

Stek bönbiffarna. Koka potatisen och öppna burken med majs! Det behöver inte vara mer komplicerat än så! Servera med gräddfil om torrt.

5. Vegetarisk Tacos – 20min

Precis som vanlig tacos fast med anamma ärtfärs eller sojafärs. Man märker ingen skillnad och alla älskar ju tacos!

Du behöver:

1 halv gurka
2 tomater
Riven ost
Anammafärs
Gräddfil
Tacokrydda
Tacosås
Majs
Taco skal

Röd lök

Gör så här:

Stek anamma-färsen i tacokrydda. Hacka grönsakerna och lägg upp i skålar. Värm tacoskalen lite i ugn på låg värme. Servera med tacosås, riven ost och gräddfil. Chips med salsa och guacamole för extra lyxfeeling.

6. Fajitastekt Halloumi burrito – 20 min

Stek halloumi i fajitas krydda! Ger supergod BBQ smak och ger lite grillköttsfeeling. Stek med lök och paprika. Koka ris och lägg i burritoskal och vik till en wrap. Ät sedan med lite ost, färsk spenat, gräddfil och sweet chillisås eller BBQ-sås. Kan modifieras med mos av sötpotatis istället för ris om man hellre gillar det. Kan addera bönor eller mer sallad om man gillar det! Lätt rätt att designa utifrån egna preferenser.

Du behöver:

1 st Halloumi
1 paket Fajitas krydda
3dl gräddfil
1 gul lök
1 paprika
Wraps eller burritoskal
Ris
Riven ost
Sweet chillisås eller BBQ-sås

Färsk spenat

Gör så här:
Skär halloumi i avlånga bitar. Stek dem i stekpanna i lite olivolja. Häll i fajitas kryddan. Skär även löken och paprikan i avlånga bitar och stek tillsammans med halloumi. Koka riset enligt anvisningar. Servera i wrap med gräddfil, färsk spenat, riven ost och sweet chillisås eller BBQ-sås.

Vegetariska Halloumi Wraps

Yummiga Vegetariska Halloumi Wraps! Fotokälla: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

7. Grönsakspett med vegobullar – 10 min

Ha för vana att alltid ha färdig-frysta vegetariska alternativ hemma. Ett exempel som är GULD att ha i frysen är såklart vegobullarna – lika roligt för barnen som vanliga köttbullar – men bra nyttigare! Stek dem tillsammans med grönsaker som svamp, potatis, tomater, zucchini eller utefter preferenser och trä sedan på spett! Då blir det lite extra roligt för barnen att äta från en pinne!

Du behöver:

Zucchini
Champinjoner
Vegobullar
Tomat
Paprika

Potatis:

Gör så här:
Förkoka potatisen (eller om du har potatisrester). Annars fungerar det bra att bara steka potatisen också men det kräver lite längre tid. Stek sedan de grönsaker som du vill trä på spettet. Servera med lite BBQ sås eller valfri. Tips är att ha smaksatta såser eller naturell yoghurt hemma som man kan enkelt slänga ihop gosa kalla såser på.

8. Grön pizza – 20 min

Gör det till en vana att se till att alltid få med dig pizza-kitet hem när du är på Ica och handlar. Det kommer att vara din räddning många gånger. Har du sedan rikligt med grönsaker och rotfrukter i kylskåpet är det ju superenkelt att slänga ihop världens godaste vegetariska pizza med grön paprika, zucchini, spenat, lite västerbottenost och feta. In i ugnen ca 20 min. YUM!

Du behöver:

Ett Pizza-kit
Riven västerbottenost
1 grön paprika
1 zucchini
100 g spenat

150g feta

Gör så här:
Hacka zucchinin i små långa stavar. Gör detsamma med paprikan. Bred ut pizza-kitet, (man kan välja här att ha med eller utan tomatsåsen, just detta recept är utan) Strö på västerbottenost, zucchinin, paprikan och spenaten. Sist på med feta-osten och in i ugnen. Grädda enligt anvisningarna på pizza-kitet.

9.  Vegetarisk korv med bröd – 10 min

Korv med bröd känns på något sätt som att det hör barndomen till. Köp anammas vegokorv, stek på och stoppa några korvbröd i micron. Snabbt och enkelt och fungerar även som ”take-away” eller on-the-go mat.

Du behöver:

1 paket vegokorv
1 paket korvbröd
Ketchup

Senap

Gör så här:

Stek korven

Servera i bröd med ketchup och senap. Bestäm vad du ska göra med all tid du precis fick över.

 

Vegetariska Middagstips

Vegetarisk pyttipanna är enkelt att laga och är gott att äta!

1. Pasta med pesto – 15 min

Denna rätt kan även serveras varm eller kall vilket gör den till en perfekt utflyktsrätt eller att ta med som matsäck.

Du behöver:

1 portion pasta
2 msk Pesto
Lägg sen själv i vad du föredrar:
Tomater
Oliver
Soltorkade tomater
Gör så här:

Koka pasta enligt anvisning. Blanda i lite olja och smaka av med salt och peppar. Häll i den färdiga pastan tillsammans med pesto-blandningen!

 

Artikelbild: LightField Studios/Shutterstock

LÄS MER

Läs också

  1. Mitt barn vill bli vegetarian! 5 saker att tänka på
  2. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  3. 5 vegetariska middagstips för hela familjen