Veckans middagstips: 5 glutenfria rätter

Många mår bättre av att äta glutenfri mat och efter önskemål har Linnéa Seidel från Linnéas skafferi satt ihop en glutenfri meny till veckans middagar. Vad sägs om bönbiffar med morot och majs eller en vegetarisk stroganoff? Här är fem härliga middagstips. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

bonbiffar
Måndag: Bönbiffar med morot och majs

Du behöver:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk rökig paprikapulver
1 msk frysta örter
2 burkar kidneybönor (kokta)
2 dl fryst, tinad majs
1 ägg
färsk persilja
salt & peppar

sesamfrön

Gör såhär:
Skala lök, vitlök och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Lägg detta i en matberedare med knivarna monterade. Mixa tills morötterna är finfördelade. Ha i solroskärnorna och kryddorna och fortsätt mixa en liten stund. Häll av och skölj kidneybönorna, ha i dem tillsammans med den tinade majsen, ägget och persiljan. Mixa ihop till en slät smet.  Smaka av med lite salt och peppar.

Forma till biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°C. Strö lite sesamfrön över biffarna och kör in biffarna i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills de fått fin färg under och får en hårt yta ovanpå.

Här kan du ju absolut leka med de kryddor du har hemma eller gillar bäst. Hade det inte varit för barnen hade jag nog dragit i lite chili för att få lite sting i dem. Men jag tänker att spiskummin, en god curryblandning eller massor av färska örter också skulle bli himla gott!

Sötpotatisstrips
Du behöver: 
3 st sötpotatisar
olivolja
salt
vitlöksklyftor

Gör såhär: 
Tvätta sötpotatisen noga, skär dem sedan i stavar. Lägg stavarna i kallt vatten, gärna en timme eller så. Värm ugnen till 200°C. Häll av allt vatten och ringla över lite olivolja. Se till att alla blir täckta genom att massera in oljan lite. Lägg potatisen i en ugnssäker form, gärna så att de inte överlappar varandra. Lägg ut hela vitlöksklyftor (utan att ta bort skalet). Kör stripsen i cirka 30-40 minuter, eller tills de börjar få fin färg. Låt vitlöken svalna något innan du trycker ut dem ur skalet. Blanda runt stripsen med vitlöken och lite salt. Servera cole slaw och grönsaker till.

zuccini-1

Tisdag: Ugnsbakad fylld zucchini 

Du behöver:
3 medelstora zuccini
1 pkt bacon
ca 10 cm purjolök
3 tomater
1 stor paprika
salt & svartpeppar
färsk persilja
smakrik ost (jag använde Boxholms paprikaost)

Gör såhär:
Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked.

Skär baconet i små bitar och fräs i en stekpanna. Skär purjolök, tomat och paprika i små bitar och låt detta steka med baconet. Tomaterna kommer att bli mosiga, som en sås. Smaka av med salt, svartpeppar och färsk persilja.

Lägg ut zucchinin i en ugnsfast form och fyll med bacon och grönsaksröran. Skiva osten och lägg på ett par skivor på varje zucchini.
Ställ in i 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter eller tills den är helt genommjuk.

Jag kokade bulgur och gjorde en kall yoghurtsås till, men vi konstaterade att det egentligen inte hade behövts. Fast å andra sidan kan det ju aldrig bli för mycket mat.

svamppanna-3

Onsdag: Kotlettgryta med svamp

Du behöver:
600 g benfria fläskkotletter eller annat fläskkött
1 gul lök
soya
300 g philadelphiaost
ca 2 dl mjölk
1 näve torkade trattkantareller
salt & peppar
ca 1 msk lingonsylt
färsk persilja
krasse

Gör såhär:
Skär kotletten i skivor, bryn dom i lite smör i en stekpanna eller gryta. Skala och skär ner löken i tunna strimlor. Låt dem steka med kotletterna. Slå på soya, philadelphiaost, mjölk och torkad svamp. Låt koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, lingonsylt och finhackad persilja. Koka råris eller blomkålsris att ha till.

Torsdag: Torskrygg med pesto och fetaost

Fredag: Vegetarisk stroganoff

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 smarriga middagstips för hela familjen
  2. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  3. Fem vegetariska favoriter