Tvåårstrots? 5 tips för bättre kommunikation och färre bråk

Hur kommer det sig att barn säger ”nej” innan de ens kan uttala sitt eget namn? Tvåårstrots är en klassiker som de allra flesta familjer tampas med någon gång. Men det har faktiskt sina fördelar.

Oavsett hur trött du är på det, är ordet ”nej” ett sätt för barnet att visa sin självständighet. Oftast början ”nej-fasen” i tvåårsåldern, så kallad tvåårstrots, då barnet utvecklar sin fria vilja och förståelse för den egna personen ­– men försök att berätta det för en förälder med ett barn med tvåårstrots. Det finns dock några tips att ta till för att bemöta ditt nejsägande barn.

1. Ge barnet två val

Istället för att själv ta ett beslut, låt ditt barn tro att hen är med och bestämmer. Om det är dags att lämna till exempel lekplatsen, säg till ditt barn ”Vill du lämna lekplatsen nu eller om fem minuter?”. Då har barnet har kontroll över situationen känner sig delaktig i dina beslut.

2. Tydlighet framför allt

Förbered barnet på vad som komma skall, istället för att plötsligt överraska med läggdags. Ta barnet igenom händelseförloppet och berätta att om fem minuter är det dags att plocka undan leksakerna, sedan tandborstning, läsa bok och efter det är det läggdags. Att barnet vet vad som kommer härnäst är lugnande och tydligt för ett barn med tvåårstrots. Men det är också viktigt att inkludera något att se fram emot, som att läsa bok – det minskar risken för frustration.

3. Ta en paus från all tvåårstrots

Ibland kan den rätta taktiken vara att inte reagera alls. Det kanske låter konstigt, men ibland behöver barnet en lugn stund för att kunna avreagera sig och ibland inser de till och med att det inte är något att bråka om. Detta fungerar inte alltid på offentliga platser när man känner mer tidspress än hemma. Men i hemmet är det värt ett försök. Barnet hinner då lugna sig och blir mer mottagliga, och du som förälder hinner tänka på hur du faktiskt VILL reagera.

 4. Distrahera mera!

Det här knepet känner nog de flesta till. Men att avleda är ett bra sätt att undvika ett ”nej” och få barnet att tänka på annat. I bästa fall ger det en lugn stund. Ett tips är att alltid ha med favoritleksaken eller varför inte dina nycklar – vi vet ju att det som inte är tänkt att vara leksaker är de bästa leksakerna.

5. Minska ditt eget ”nej-sägande”

Ditt barn tar efter dig och påverkas av det du säger. Säger du ”nej” till ditt barn titt som tätt, lär du hen att det är så man säger. Försök istället att förklara hur man gör och varför man inte gör så. När barnet kastar flingor över matbordet, förklara att det inte är så man gör och fråga om hen är mätt. Visst ska barnet förstå att vissa saker är oacceptabla, men att ge dem positiva alternativ är minst lika effektivt.

Foto: DeymosHR/Shutterstock.com

Läs också”9 tips för en trygg inskolning – Psykologerna tipsar!”

Är du ute efter ett namn som är inspirerat av Sveriges kungligheter? Här listar vi 37 stycken för både pojkar och flickor. Se mer i videon nedan.

Läs också

  1. 13 saker alla säger innan de får barn
  2. 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt
  3. 19 saker du som förälder är trött på att höra
/
nej
/
/
/
stats