Svär ditt barn? Då måste du läsa det här

barn-svordomar

Har du barn hemma som har börjat svära? Då är det extra viktigt att reda ut varför de använder svordomar. Psykologen Martin Forster förklarar hur du ska agera och vad du ska tänka på. 

Plötsligt hör du din femåriga son svära hemma och höjer på ögonbrynen. Hur ska du reagera, och var kommer detta ifrån? Tyvärr har det blivit allt vanligare att använda svordomar i vårt dagliga språk. Psykologen Martin Forster ger oss lite mer klarhet i frågan när han besöker Nyhetsmorgon.

– Om man tittar på TV,  Youtube eller radio och överallt så svärs det mycket mer idag än förr, så är det ju, säger han i programmet.

Martin menar att man ska försöka skilja på sätten man svär på. Det är en stor skillnad på om man svär till någon, eller kallar någon för något hemskt, än om man till exempel svär för att man slår i foten.

– Det ena kan man acceptera i vissa fall, det andra inte alls!

Det här kan du göra om ditt barn svär

Om barn kallar andra kompisar för fula ord måste måste vuxna sätta stopp för beteendet. Men kan man svära själv som förälder, men kräva att sina barn inte ska svära?

– Nej, gör man det själv kan man räkna med att barnen gör det, säger han bestämt.

Men det är inte alltid så lätt – barn kan också få intryck från andra håll och börja svära, trots att svordomar inte används i hemmet.

– I första läget, om barn svär utan att vara elaka mot någon annan, ska man bara ignorera det eller med lugn röst säga ”så där pratar vi inte”.

 

Vab-säsongen är igång, vilket många av oss småbarnsföräldrar redan märkt. I videon listar vi fem tips på saker att göra med barnen medan du vabbar.

Mer:
7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn