Skoluniformerna runt om i världen som du måste se

Skolstarten nalkas på många platser i världen och skoluniform är fortfarande obligatoriskt på många platser. Oavsett vad man tycker om det så kan vi inte låta bli att röras över hur fina de kan vara!

Skoluniform – ja eller nej? På många platser i världen är det fortfarande obligatoriskt att skolbarnen bär uniform. De största anledningarna sägs vara att det ökar disciplinen och skapar en gemensam kultur kring identiteten på skolan. Ett annat argument för skoluniform är att det minskar mobbning och märkeshets bland barnen.

Alla är dock inte positiva till skoluniform. De som brukar vara emot skoluniform menar bland annat att man tappar sin egen identitet. Många skoluniformer är dessutom dyra att köpa – därför menar en del att det drabbar fattiga familjer.

Här är 7 exempel på skoluniformer världen över

Nu har höstterminen dragit igång i Sverige, men på många ställen väntar skolstarten till september. Hur kommer barnen se ut första skoldagen? Ja, på många platser blir det med uniform. Så här kan det se ut!

1. Skoluniform i Japan

Foto: Unsplash

I Japan bär elever skoluniform – både för att man menar att det ökar disciplinen bland eleverna men också för att uniformen är vad man anser “kulturbärande”.

2. Skoluniform i Ryssland

Foto: Shutterstock / ElizaVasay

I Ryssland avskaffade man kravet på skoluniform i och med Sovjetunionens fall. Efter en lagändring 2013 införde man dock återigen skoluniformen i ryska skolor.

3. Skoluniform i England

Shutterstock / Peter Titmuss

I England är det inte obligatoriskt för en skola att ha skoluniform på eleverna, men det rekommenderas att skolbarnen har det ändå.

4. Skoluniform i Ghana

Shutterstock / James Dalrymple

I Ghana är skoluniform obligatoriskt på alla skolbarn.

5. Skoluniform på Haiti

Foto: Unsplash

6. Skoluniform i Nordkorea

Foto: Shutterstock / Piu_Piu

I Nordkorea är skoluniform obligatoriskt och sägs uppmuntra disciplin bland eleverna. Det ska också bidra till en stärkt kollektiv identitet.

7. Skoluniform på Kuba

Foto: Shutterstock / Uladzik Kryhin

På Kuba är skoluniformen obligatorisk och färgen på kläderna skiftar beroende på vilken årskurs barnen går.

Artikelbild: Montage av Unsplash / Shutterstock / ElizaVasay / Shutterstock / Piu_Piu

Läs också

  1. Höstterminen 2021: Terminsstart & datum för skollov
  2. 5 tips till ditt barn som ska börja i förskoleklass
  3. 10 bästa plaggen till förskolan

En kommentar

  1. Rita skriver:

    Hoppas verkligen att vi ska också ha skoluniform här i Sverige, det underlättar verkligen vardagen, för den första, man slippa och tänka vad min barn ska ha på sig imorgon ! och för den andra den bli jämlikhet mellan alla nivåer, det bli inga rika och fattigas kläder alla är lika och inga märkes och dyrbara kläder , och för den tredje är mycket finare som skolelev , då kan man se skillnad mellan elever och pedagoger 🙂

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.