Semla i rån – semlan på nytt sätt

semla i ran

Semla i wrap eller semla som kladdkaka. Nu har Erika från Inspobyerki skapat ett recept på det traditionella bakverket semlan, men i en helt ny version – i ett rån. 

Du behöver:

12 stycken glassrån
Eventuell ställning (Finns på kalasdekorationer.se) Funkar i värmetåliga muggar med.

Ingredienser för vetedegen

1,3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
0,5 msk vaniljsocker
En nypa salt
1 tsk bakpulver
170g rumstempererat osaltat smör
2 dl strösocker
3 ägg
100g riven mandelmassa
1,5 tsk malen kardemumma

Gör vetedegen såhär:

Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Sikta alla torra ingredienser i en skål. Häll i ett ägg i taget i smörblandningen, låt varje ägg blanda sig. Sänk hastigheten till lägsta och varva ned mjölk och mjölblandningen i äggsmeten. När allt är ordentligt blandat vänder du ned den rivna mandelmassan. Fyll 12 glassrån men spara en 1/2cm upp för att de inte ska svälla över. Grädda i ugnen va 15-20 minuter på 160 grader. Ha lite koll, det gör inget om degen är lite kletig i mitten. Låt kallna.

Fyllning

300g mandelmassa
1/2 dl vispad grädde

Topping

3 dl vispgrädde
malen kardemumma

Gör såhär:

Vispa grädde och tillsätt sedan mandelmassa. Vispa till en smet. Häll i en spritspåse. Gröp ur ett litet hål på varje muffinsrån och fyll dessa med fyllningen. Därefter vispar du samman resterande grädde, med en knivsudd bakpulver och fyller en annan spritspåse med. Då kan du vispa grädden mycket längre utan att den blir “smör”. Dekorera rånen med grädden innan du strör lite kardemumma över varje semla. Förvaras i kylen och rekommenderas att göras samma dag de ska ätas med tanke på grädden på toppen. Men de smakar allt väldigt bra även dagen efter.

För mer härliga recept – gå in på Inspobyerki >>

Läs också

  1. Veckans helgmums: Semmelrulltårta
  2. Recept: Söta semmelmunkar till fettisdagen