Så undviker du att ditt barn drabbas av sekundär drunkning

Sekundär drunkning är tack och lov ovanligt. Läs på om symtom på sekundär drunkning och hur du undviker det.

Kanske har du läst tragiska historier om barn som trots att de överlevt en badolycka senare avlider eller blir mycket sjuka. Tyvärr kan det hända och det gäller att inte bara vara uppmärksam på badplatsen utan även efter badet om du vet med dig att ditt barn hamnat under ytan ofrivilligt och fått i sig vatten.

Vad är sekundär drunkning?

Sekundär drunkning kallas ibland för ”torrdrunkning”, vilket är ett felaktigt namn på fenomenet. Sekundär drunkning sker efter en badolycka, då en person fått in vatten i lungorna. Det som gör att det kallas just ”sekundär” drunkning är att personen först några timmar senare omkommer från olyckan, trots att den överlevde badolyckan. Vattnet som hamnat i lungorna har nämligen försvårat syretillförseln i blodet.

Idag menar många forskare och drunkningsexperter att man överger begreppet ”sekundär drunkning” eftersom det snarare handlar om en komplikation som sker efter en badolycka.

Symtom att vara uppmärksam på

Har ditt barn varit oavsiktligt under vatten? Då är rådet att du ska kontakta sjukvården. Visar din barn inga som helst symtom kan du, för att vara på säkra sidan, rådgöra med 1177.

– Det här är väldigt sällsynt och det finns ganska tydliga tecken innan det händer, säger Andreas Claesson som forskar om drunkning i en intervju till SR.

Symtom på sekundär drunkning:

  • Hosta
  • Trötthet
  • Matthet
  • Blå om läpparna

Kan man drabbas av sekundär drunkning av kallsupar?

Sekundär drunkning drabbar oftast personer som har varit så pass länge under vattenytan att de behöver räddas. Det ska gå att höra ett rasslande ljud från lungorna och ett annat symtom är att personen som är drabbad försöker kompensera den dåliga syretillförseln genom att andas snabbare. Att få en kallsup är alltså i de allra flesta fallen helt ofarligt.

Medicinska termen kallas lungödem

Har barnet ofrivilligt hamnat under vattenytan och svalt vatten har det varit med om en drunkning. Du ska alltid ta kontakt med en läkare som får göra en bedömning av situationen. Misstänker läkaren att barnet svalt havsvatten bör du kolla upp barnet. Den medicinska termen på sekundär drunkning är lungödem och det är ett tillstånd där vätska sipprar ut i lungblåsorna.

Läs också: 6 tips för att undvika olyckor på studsmattan

Var uppmärksam på symtom

Ett barn som drabbats av sekundär drunkning kommer få symptom som hosta, snabb andning, trötthet och blekhet. Det tydligaste tecknet är ofta att barnet blir väldigt trött och andas häftigt. Det beror på att lungorna kämpar med att ta upp tillräckligt med syre.  Har ditt barn hamnat under vatten och sedan hostar vatten, gurglar och eller är blå om läpparna ska ni inte åka hem och lägga er – ring en ambulans.

Det är inte så att om ni badat och haft roligt så kommer du kunna dö om den vecka av vatten i lungorna, det är en myt!

Så undviker du sekundär drunkning:

  • Lämna aldrig ett barn ensamt nära vatten. Små barn har inte fullt utvecklat balanssinne och ramlar lätt och kan därmed hamna under vattenytan även på grunt vatten.
  • Om ditt barn har varit med om en drunkningsolycka ska du alltid ta dem till sjukhuset. Även om du tycker barnet verkar må bra efteråt kan det ha vatten kvar i lungorna som gör stor skada.
  • Håll konstant uppsikt över barnen i vattnet
  • Lär dem att simma så tidigt som möjligt
  • Lägg bort mobilen
  • Använd er av en pinne eller något annat föremål om ni är flera som ”ska hålla koll”. På så sätt riskerar ni inte att tappa fokus för att ni glider djupt in i något samtal, den som håller i pinnen har blicken fokuserad på barnen. Byt ofta så tappar ni inte fokus.

Artikelbild: Pexels

Läs också

  1. Så undviker du sommarens faror - LOPPI:s olycksguide!
  2. Det här ska du tänka på när ditt barn är nära vatten
  3. Yes day – 7 saker du borde veta innan du säger ja till allt imorgon
stats