Så tar du sticklingar på din aloe vera – enkel guide

Stickling aloe vera

Att ta sticklingar är en rolig aktivitet du kan ägna dig åt tillsammans med ditt barn. Visste du att man kan ta sticklingar även från aloe vera? LOPPI visar hur!

Aloe vera är en otrolig nyttoväxt som, förutom att den är fin att inreda med, kan läka irriterad hud. Den är dessutom mycket tacksam att odla eftersom den inte ställer alltför höga krav på sin ägare. Det är en tålig och lättskött växt som behöver sparsamt med vatten, vilket är perfekt för den glömske.

För dig som är intresserad är det även enkelt att ta sticklingar från aloe vera växten – LOPPI förklarar steg för steg hur du går tillväga för att lyckas med dina aloe vera-sticklingar.

2 sätt att ta aloe vera-sticklingar

Det finns två sätt du kan ta sticklingar på din aloe vera. Båda är väldigt enkla!

Du behöver:

 • Sandblandad jord
 • Lecakulor
 • En aloe vera att ta stickling från
 1. Ta aloe vera-skott från plantan
  Aloe vera är en växt som växer snabbt, och det brukar att komma sticklingar (sidoplantor eller sidoskott) runt omkring den större aloe vera-plantan. Dessa små aloe vera-skott kan du dra upp med rötterna och plantera i en egen kruka. Småplantorna måste vara runt fyra centimeter höga innan du kan dra upp dem och plantera. Det är viktigt att du frigör den större aloe vera-växten från skott regelbundet, eftersom den större aloe vera-växten behöver få utrymme för att växa i lugn och ro.
 2. Skär ett blad
  Ett annat väldigt enkelt sätt att ta en aloe vera-stickling är att använda sig av en vass kniv. Skär av ett blad från din aloe vera och låt bladet ligga och torka i några dagar. När aloe vera-sticklingen har torkat i 3-4 dagar så planterar du den i en kruka med sandblandad jord och lecakulor i botten. När du planterat din aloe vera-stickling ska du vänta med att vattna plantan i cirka två veckor, då rötterna riskerar att ruttna om du vattnar.

4 tips för att lyckas med din aloe vera-stickling

 1. Vattna aloe vera sticklingen sparsamt.
 2. Placera din aloe vera stickling i ett soligt fönster.
 3. Fyll botten av krukan med lecakulor för att hålla borta fukt.
 4. Skydda din aloe vera stickling mot kyla.

Fördelar med att ha aloe vera hemma

Aloe vera-sticklingar kan med fördel placeras i sovrummet då växten avsöndrar syre och absorberar koldioxid. Dessutom håller växten luften fräsch! Du kan även låta dina aloe vera-sticklingar växa till sig och använda bladen till att smörja in huden med.

Lycka till!

Läs mer: 25 roliga saker att göra utomhus med barnen

Artikelbild: Pexels/ Daria Shvetsova