Så påverkar sociala medier din hälsa – 3 sätt att undvika SoMe-stress

Igår låg Facebook och Instagram nere större delen av kvällen och närmare 2,9 miljarder användare drabbades – en ofrivillig men kanske välbehövlig paus. 

Sociala medier har många fördelar och användandet av de olika plattformarna behöver inte vara svart och vitt – allt eller inget, men att ha ett sunt förhållningssätt till sin uppkoppling och tillgänglighet kan vara avgörande för hälsan. 

Läs också: Därför ska du läsa för ditt barn.

Mailen är ett huvudsakligt verktyg i mångas arbeten, och så även för Loppis toppbloggare, Johanna Kajson. Det har nog inte undgått någon att Johanna jobbar som Sveriges främsta bröllopskoordinator och har roddat bröllop både för Kenza Zouiten, Isabella löwengrip och halva fotbollslandslaget. 

 

Rodda och prioritera bland “måsten”

Hösten är en intensiv jobbperidod för många och det är “enkelt” att öka listan med måsten och plocka bort “självkärlekssaker”, som Johanna Kajson beskriver i sitt inlägg, “Lyssnar på själen varje morgon”.  

Innan man låter yttre intryck som mail, nyheter, senaste instagram- och facebookuppdateringarna göra entré för dagen – kan första morgonchecken vara med sig själv. Hur man mår och känner både psykiskt och fysiskt.

För Johanna var det en disig solmorgon vid vattnet efter lämning som kallade, istället för övningar på yogamattan.  

Läs också: Pysselpanik? Här är 4 enkla lösningar!

 

3 tips på hälsa i hemmet med sociala medier 

Hur man använder sociala medier kan ha betydelse för hur man mår. Enligt Stockholms Beroendeklinik finns det några saker man kan göra för att ha en hälsosam relation till sociala medier i hemmet. 

 

1. Starta dagen på bästa sätt redan i sängen  

När man stängt av väckarklockan på mobilen är det lätt att börja scrolla och kolla igenom sina appar. Du gör det säkert i en rutinerad ordning? Som Johanna Kajson skriver, kan det vara skönt att börja checka av sig själv innan man checkar yttre intryck och input från omvärlden. 

Kan kan ställa frågor till dig själv som hur mår jag, vad känner jag idag, behöver jag vara extra uppmärksam på något? 

2. På natten sover ni separat

Många har väckarklockan i mobilen och därför hamnar den naturligt på nattduksbordet, men det kan vara en fördel att ha mobilen i ett annat rum och investera i en väckarklocka. 

Mobilens blåa ljus påverkar sömngivande hormon i hjärnan, vilket signalerar till hjärnan att den ska vara vaken. Enligt Sömnapne.se behöver man börja lägga ifrån sig mobilen helst en timme innan läggdags för att varva ner. Läs hela artikeln här. 

3. Ta bort distraktioner…

..genom att stänga av notifikationer. Det kan ingå i arbetet, men den heliga timmen innan läggdags kan vara en bra början att stänga ner.