Så hjälper du ditt barn med avslappning – 4 övningar

Avslappningsövningar för ditt barn är bra av många anledningar

Barn behöver lära sig avslappning för att lättare hantera vardagens stress. Det menar Maritha Nordström, som är mindfulnessinstruktör med fokus på skola samt barn och familj. Här är hennes tips!

Att komma till ro genom olika avslappningsövningar är bra för mycket. Inte minst för att barnet ska lära sig hantera stress, rädsla och smärta.

Avslappningsövningar för barn – bra av många anledningar

Det är inte alltid så där lätt att bara ”slappna av” som vi kanske ofta kräver av våra barn i skarpa situationer.  Sprutan ska bara in, plåstret ska bara dras av – knäet fick bara ett skrubbsår. Det är väl bara att slappna av? Men det är inte så lätt – varken för barn eller vuxna – att hantera stress, oro, rädsla och smärta bara genom att stänga av sina känslor. Då är avslappningsövningar något värdefullt för ditt barn att lära sig.

LOPPI tog kontakt med mindfulnessinstruktiören Maritha Nordström, som har koll på det här med barn och avslappning. Hon kommer med några bra och värdefulla tips att ta med sig.

Gör mindfulnessövningarna tillsammans

Ett bra sätt att få dina barn att komma till ro är att göra mindfulnessövningar tillsammans. Mindfulness handlar om att stanna upp i nuet och uppmärksamma saker i vardagen. Ett sätt att få in mindfulness i vardagen är att ni gör en övning varje kväll vid läggning. För Maritha Nordström, som är mindfulnessinstruktör, är ett bra sätt att introducera barnet för avslappning genom att göra det tillsammans.
– Jag har gjort övningar med min son. Han somnar snabbare och sover lugnare när det inte är full fart ända fram, han får tid att varva ner och reflektera över dagen, berättar Maritha Nordström för LOPPI.

Läs också: Så maxar ni familjens sömntimmar – 10 tips 

4 avslappningsövningar att introducera för ditt barn

1. Kroppsfokus

En perfekt avslappningsövning att göra inför nattningen.

Gör så här:

Sätt eller lägg er bekvämt. Börja från huvud och ner till tårna. Hur känns dina öron? Kan du få dem att kännas tyngre? Hur känns din tunga? Hur känns dina axlar? Ställ frågorna och försök få med hela kroppen i er övning.

Genom att lägga sitt fulla fokus på en kroppsdel och aktivt lära sig slappna av på en plats kan avslappningen bli som en mysig lek tillsammans.

2. Ljud och lukt

Det här kan du testa egentligen när som helst. Funkar bra både i sängen men också ute på promenad.

Gör så här:

Stärk era sinnen tillsammans och beskriv vad ni känner för dofter just nu. Hur luktar kudden? Hur luktar mitt hår? Hur luktar din panna?

– Promenerar man hem kan man väva in sinnena utomhus. Ni kan lyssna på ljud, sniffa efter dofter, prata om vilka färger ni ser, känna på ett klibbigt löv – små saker som gör att man landar, säger Maritha Nordström.

3. Snögubben

En mysig avslappningsövning att testa vid nattning!

Gör så här:

Barnet föreställer en stel och frusen snögubbe. Den vuxne berättar att solen skiner på snögubben, som mjuknar och smälter mer och mer, tills den slutligen ligger på golvet som en stor våt fläck.

4. Ballongen

En rolig övning att testa för att göra barnet medvetet om sin egen kropp.

Gör så här:

Barnet ligger på golvet eller i sängen och är en ballong utan luft i. Den vuxne berättar att ballongen fylls mer och mer, och börjar så småningom sväva i vinden. När barnet vill kan han eller hon pysa hål på ballongen och sjunka till marken igen.

Källa: Harmoni i klassen: en bok om avslappningsträning och massage i skolan, av Karin Björkqvist

Artikelbild: Unsplash

Läs också

  1. 12 anledningar till varför ditt barn sover dåligt