Rysligt värre! 12 riktigt läskiga barnböcker att läsa tillsammans

Rysligt värre! 12 riktigt läskiga barnböcker att läsa tillsammans

Den här artikeln innehåller kommersiella länkar.

Läslovet närmar sig med stormsteg och vad passar väl bättre än en riktigt ryslig bok? 

Även barn kan njuta av en riktigt spännande och skrämmande bok – det kan vara både rysigt och mysigt på samma gång. Vi listar 12 tips på rysliga och spännande böcker att läsa tillsammans, om ni vågar!

Läskiga barnböcker 0-3 år

  1. Första monsterboken – av Johan Egerkrans

Första monsterboken

Hundvalpar och kossor i all ära, men känner du igen en demon, Frankensteins monster eller en vampyr? Första monsterboken är en pekbok i tåligt material med nio övernaturliga varelser som kommer gå hem hos både små och stora monsterfantaster. Fantasieggande, humoristiska illustrationer och roliga rim till varje monster. Vågar du lägga ifrån dig den? Den läskiga barnboken hittar du här.

2. Lilla spöket Laban. Labolinas snubbeldag – av Inger & Lasse Sandberg

Lilla Spöket Laban

Lilla Spöket Laban och hans busiga lillasyster Labolina är mysigt läskiga barnbokskaraktärer som passar de allra minsta – lagom rysligt men mest bara mysigt. Boken hittar du här.

3. Det läskiga monstret – av Axel Scheffler

Det läskiga monstret

En regnig dag är Maja inne och bakar kakor. När hon väntar på att kakorna ska bli färdiga får hon syn på något utanför fönstret. En stor luden hand! Maja blir rädd. Sedan knackar det på dörren. Maja blir ännu räddare. Dörren öppnas och in kommer ett morrande monster. Nu blir Maja jätterädd! Men så känner hon igen monstrets fötter. Det är ju bara Max som har klätt ut sig! Boken hittar du här.

Läskiga barnböcker 3-6 år

4. Läskiga boken – av Pernilla Stalfelt

Läskiga boken

Här kommer en läskigt rolig barnbok fullspäckad med ALLT du behöver veta om spöken, vampyrer, förbannelser och häxor. Testa hur modig du är eller lär dig känna igen spökväder.

Håll i dig! BÖÖÖÖ! Boken hittar du här.

5. Sagan om den underbara familjen Kanin och Spöktåget – av Jonna Björnstjerna 

Sagan om den underbara familjen kanin och spöktåget

Håll i er! För den här gången får ni hänga med på en hisnande tågtur mot ett avgrundsstup tillsammans med Lillebror Kanin och ett gäng hålögda spöken, skelett, huvudlösa grisar och andra vedervärdiga figurer.

Det ryktas om ett spöktåg i Sagoskogen. Lillebror Kanin får höra talas om det för första gången på ett av torsdagsmötena i den lokala tågklubben, där han är en trogen medlem. Ändå råkar han av misstag hoppa på SPÖKTÅGET när han skyndar sig hem samma kväll. Det här är drottningen av läskiga barnböcker, och du hittar den här.

6. Samlade spöksagor

Samlade spöksagor

En härlig antologi för alla små spök- och monsterdiggare! Ladda upp inför Halloween med snälla och mysrysliga berättelser om spöken, olyckliga monster, några häxor och andra vedervärdiga figurer. Läs om Pelle Svanslös som möter ett ”spöke” i domkyrkan eller när Saga Louisa Larsson (Sagasagor) går ”Bus eller godis” för allra första gången.

I Samlade spöksagor hittar du, förutom en mysig blandning av småruggiga berättelser, även några lekar för halloweenkalaset och monstergåtor att klura på i höstmörkret. Boken hittar du här.

Läskiga barnböcker 6-9 år

7. Jakten på Jack: Samlingsvolym – av Martin Olczak

Jakten på Jack

Det finns en hel del läskiga barnböcker för barn i åldrarna 6-9 år – och böckerna om Jack är absolut bland de mest populära. Bara timmar efter att Jack stigit av bussen i Stockholm befinner han sig mitt i ett hisnande äventyr. Plötsligt jagas han genom stan av varulvar, bergtroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. Till sin hjälp har han moster Betty och vätten Rurik. Och så trolldomsboken förstås. Boken skrevs av Malin Matsdotter, den sista häxan, innan hon brändes på bål år 1676. Nu, mer än trehundra år senare, använder Jack samma bok för att hitta sina försvunna föräldrar. Boken hittar du här.

8. Spökbyrån. Fallet med den rysliga skuggan – av Kristina Ohlsson

Fallet med den rysliga skuggan

Välkommen till Spökbyrån! Dimdalens egen akutmottagning för spökerier. Här finns Elsa och Kalle som vet det mesta om spöken. Den här gången behöver Frans Fransson deras hjälp. Det spökar i hans lägenhet och han kan inte sova om nätterna för allt oväsen! Någon krossar porslin i köket, tänder och släcker lampor och välter ut böcker ur bokhyllan. Och ibland syns en skugga mitt på golvet, trots att ingen står där! Hur hänger allt ihop? Som alltid gäller det att förstå vad spöket försöker säga. Vem är den rysliga skuggan och vad vill den? Spännande, roligt och finurligt när Elsa och Kalle ska lösa fallet! Boken hittar du här.

9. Dödluvan och vargen – av Wiley Belvins

Dödluvan och vargen

Trodde du att du kunde alla de gamla klassiska sagorna? Se då upp, för här återberättas de i en helt ny stil för de allra modigaste unga läsarna. De här sagorna är så läskigt spöklika att du aldrig mer kan tänka som förr på de gamla kära figurerna! Boken hittar du här.

Läskiga barnböcker 9-12 år

10. Den förskräckliga historien om Lilla Hon – av Lena Ollmark

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Det här är historien om Lilla Hon, som blir utmanad av sina klasskompisar att gå upp alldeles ensam på skolans vind. Fast det är för- bjudet att gå dit, för det kan hända olyckor där. Och så kanske det spökar. Men alla vet ju att spöken inte finns på riktigt. Eller …?Det här är en förskräcklig, ryslig och otäck berättelse. Men den är också knasig, spännande och rolig. Och den slutar ganska lyckligt. I alla fall för vissa… Den här läskiga boken hittar du här.

11. Glasbarnen – av Kristina Ohlsson

Glasbarnen

Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin börjar Billie forska i husets mörka historia. En historia som leder hela vägen fram till den natt då Billie plötsligt vaknar av att någon, eller något, knackar på hennes fönster. Boken hittar du här.

12. Dödens tivoli – av Camilla Lagerqvist

Dödens tivoli

Nours äldre syster brukar åka på spökjakter nattliga utflykter till läskiga ställen. En kväll följer Nour med, till ett nedlagt tivoli. Hon blir tillsagd att stanna i bilen, men lyssnar inte på det utan smiter ut. Hon börjar gå in i skogen och en kort stund senare hör hon hur bilar startar och kör därifrån. Nour är lämnad kvar. Snart visar det sig att en kille i Nours parallellklass, Fabian, också är kvar. De två är nu ensamma på ett nedlagt tivoli, mitt i natten, utan täckning på mobilerna.

Men är de verkligen helt ensamma? Plötsligt slår en doft av popcorn emot dem, pariserhjulet rullar igång för att sedan abrupt stanna och karusellernas lampor blinkar till. Vad är det egentligen som händer på dödens tivoli? Boken hittar du här.

Ha så kul – men läs på egen risk!

Mer:

Halloween 2021 i Stockholm med barn: 9 saker att göra

Artikelbild: Montage/Pexels