Renovera hyresrätt – här är vad du får och inte får göra

renovera hyresrätt? Vad får du göra?

Tråkig plastmatta, slitna köksluckor och fläckiga väggar – är det dags för en renovering av din hyresrätt? Vi har tagit reda på vad du får göra i din hyresrätt och vad som inte är tillåtet. I denna artikel får du svaren du länge undrat över!

 

Så kan du renovera din hyresrätt 

Bor du i en hyresrätt finns det vissa begränsningar på vad du kan göra och vad du inte kan göra. Det kan skilja sig beroende på vilken fastighetsägare du har. Det bästa är att dubbelkolla med din hyresvärd innan du sätter igång. Nedan listar vi saker som du nästan alltid får göra i din hyresrätt. 

 

Renovera kök i hyresrätt – Do’s and Don’t’s

Ett kök i en gammal lägenhet kan kännas slitet, opersonligt och tråkigt. Innan du drar fram målarburkarna och mäter upp köksluckorna är det bra att höra av dig till din hyresvärd. Kanske ingår renovering av ditt kök i din hyra? Eller har du en väldigt kräsen hyresvärd? Undvik misstaget att göra något som hyresvärden själv kan betala för – eller att råka göra något som du inte fick!

 

Förnya köket i din hyresrätt – detta är okej: 

 • Måla om eller tapetsera. Se till att jobbet är fackmannamässigt utfört. Välj neutrala färger som nästa hyresgäst inte kan ha några invändningar mot. Starka färger går sällan hem. 
 • Byt knoppar på skåpsluckor, eller köp helt nya luckor. Spara och förvara original hyllorna i källaren då de tillhör din hyresvärd. 
 • Det är tillåtet att sätta upp hyllor och hänga upp saker på väggarna.
 • Du kan också sätta in egna vitvaror, men detta får du givetvis också bekosta själv. 

Detta får du inte göra om i köket på hyresrätten

 • Du får inte riva ut fast inredning såsom bänkar och skåp
 • Du får inte bryta upp golvet 
 • En köksfläkt får du inte installera själv eller byta ut utan lov

 

Förnya badrummet i en hyresrätt 

Badrummet kan vara lite knepigt att göra om i en hyresrätt. Det kan dock få sig ett ordentligt lyft med små medel och liten budget. Satsa på detaljerna!

Så här lyckas du med att förnya ditt badrum

 • Köp gröna och fina växter till badrummet. Häng dem från badrumsskåpet, eller placera växten i en stor kruka på golvet. 
 • Köp nya fina tvålpumpar och matcha med ett doftljus. 
 • Enhetliga handdukar och matchande badrumsmatta gör stor skillnad. 
 • Skaffa ett nytt dushdraperi som går i samma färg som övrig inredning. 
 • Har du plats för en större förvaringskorg kan det vara en fin förvaring till toalettpapper. 

 

Vad kan jag göra med golven i min hyresrätt? 

Tråkiga plastmattor är ett ganska vanligt förekommande problem i äldre hyresrätter. Vad kan man göra åt dem? Det finns faktiskt flera alternativ. Med en lättare renovering i din hyresrätt så kan du snabbt lösa problemet. 

Täcka golven med stora mattor
En renovering av hyresrätt behöver inte vara jobbig. Inget förändrar ett hem så snabbt och enkelt som mattor gör. Effektivt och väldigt enkelt som inte hyresvärden kan ha några åsikter om.


Måla om golven

Har även du råkat ut för det tråkiga och hemska plastgolvet i din hyresrätt? Plastgolvet går att måla om med en fin färg anpassat för just plastgolv. Men för att vara på den säkra sidan bör du dubbelkolla med din hyresvärd för att få ett okej. Det behöver inte vara så krångligt att renovera din hyresrätt.

Efter du fått ett JA så är det bara att köra igång. Välj en färg lämpad för vinylgolv, linoleumgolv, eller plastmatta beroende på vad du har.

 

Lägga nytt golv 

Ja! Du får faktiskt lägga nytt golv. Men du får inte bryta upp det gamla. Hur gör man då?
Man satsar på ett så kallat “klickgolv” som du lägger på det befintliga plastgolvet. Det kan vara lite trixigt att få till det, men har du tålamod så kommer du långt. Ta hjälp av någon händig så ordnar det sig. Ett annat alternativ kan vara ett köpa en tunn plastmatta (oftast vinylmatta) som man rullar över det befintliga golvet. Se till att du har exakta mått och att plastmattan ligger kant i kant med väggarna. Placera lite dubbelhäftande tejp i vardera hörn så ligger mattan på plats. Denna typ av lösning har blivit oerhört populär det senaste året. 

Du kan köpa dessa typer av mattor på ditt byggvaruhus. Oftast köper man varan per meter och det brukar landa på ett par hundra kronor beroende på hur stor ytan är. Man kan välja mellan en massa olika färger och stilar på mattan.

 

Konst livar upp väggarna

Tråkiga väggar med hål och skador? Tavlor, posters och fotografier kan täcka dem mest tråkiga väggarna. Gör en egen tavelvägg med fina posters eller fotografier. Ett annat alternativ kan vara att sätta upp en jättestor spegel. Detta gör att rummet känns både större och ljusare.

Lycka till med att renovera din hyresrätt. Kom ihåg att dubbelkolla med din hyresvärd om du är osäker. Du vill inte bli återbetalningsskyldig!

Foto: kitzcorner / shutterstock

Läs mer: Laga hål på kläder enkelt – 3 tips och steg för steg med Filippa Rådin!