Mellanmål för barn: 3 recept med torkad frukt
Tjatar barnen om lördagsgodis mitt i veckan? Torkad frukt är ett bra alternativ som stillar sötsuget samtidigt som det innehåller fibrer och vitaminer. LOPPI tipsar om 3 recept med torkad frukt!
Att torka frukt är enkelt och kräver inte särskilt många ingredienser. Allt du behöver är en ugn att torka frukten i och familjens favoritfrukter! Om du vill göra fruktbitarna extra söta kan du strö över ett tunt lager florsocker – men det blir ofta gott och sött ändå.
3 recept med torkad frukt
1. Torkad frukt – mangoremmar
Med lite fryst mango kan du enkelt göra hälsosammare godisremmar! Mangoremmar är ett kreativt mellanmål som är roligt att göra tillsammans med hela familjen. Du behöver 600g fryst mango.
Gör så här:
- Förbered genom att sätta på ugnen på 50 grader varmluft.
- Tina mangon i en mikrovågsugn och mixa sedan till en slät kräm med en stavmixer.
- Klä två plåt med bakplåtspapper. Bre ut purén i ett jämnt, tunt lager med en slickepott.
- Mangon ska torka i ugnen i 2 till 3 timmar. Var uppmärksam så att mangon varken är kladdig eller för hård. Den ska vara tillräckligt mjuk för att kunna rulla ihop.
- Nu till det roliga! Ta ut plåten och lägg massan på en skärbräda. Skär i tunna strimlor (ca 2 centimeter) och rulla ihop dem.
- Förvara i en burk med bakplåtspapper mellan remmarna så att de inte fastnar i varandra.
2. Torkad frukt – bananchips
Finns det något godare än krispiga bananchips? Perfekta som snacks, godis eller att ha i müsli. Tips! Doppa ena sidan av de torkade bananchipsen i mjölkchoklad för ännu godare snacks. Allt du behöver är 2 bananer.
Gör så här:
- Förbered genom att sätta ugnen på 125 grader.
- Skär bananerna i tunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper på.
- Placera plåten i den nedre delen av ugnen i ungefär 2 timmar.
- Vänd på varje bananskiva efter halva tiden.
- Släpp ut fukt genom att öppna ugnsluckan då och då.
- Känn efter att skivorna har stelnat och ta då ur dem ugnen och låt svalna.
3. Torkad frukt – äppelringar
Äppelringar är en riktig klassiker och passar lika som godis, mellanmål eller i hemmagjord müsli. Allt du behöver är 3 äpplen, en ugn och ungefär 3 till 5 timmar. Tips! Krydda äppelringarna med lite kanel och vaniljpulver – det blir supergott!
Gör så här:
- Börja med att sätta på ugnen på 80 grader.
- Skala och kärna ur äpplena och skär de sedan i tunna skivor. Med hjälp av en mandolin kan du få till riktigt tunna skivor, men låt inte barnen använda den.
- Klä plåten med bakplåtspapper och sprid ut ringarna utan att överlappa.
- Äpplena ska torka i ugnen i ungefär 3 till 5 timmar. Glöm inte att öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.