Expertens knep som lindrar ögoninflammation

Ögoninflammation kan skava och klia i ögat.

Ögoninflammation är en vanlig åkomma hos barn och är riktigt smittsamt. Lär dig korta ner sjukdomsförloppet med vår barnmorska Rebecca Nilssons tips!

Det kan tyckas löjligt – det är väl bara lite kladd? Men ögoninflammation är väldigt smittsamt, och därför skickar man ofta hem barn med minsta lilla gegga i ögonen.

Vi tog hjälp av LOPPIs egen leg. barnmorska Rebecca Nilsson för att svara på vanliga frågor om ögoninflammation hos barn.

Så lite räcker för att det ska smittas

Ögoninflammation hos barn upptäcks först genom en röd och irriterad ögonvita. Ögat kan även se svullet ut och ditt barn kan uppleva att det skaver i ögat. Vid ögoninflammation rinner det vanligtvis lite var från ögat. Det kan i sin tur göra att ögonen klibbar ihop sig, speciellt på morgonen.

Ja, hur smittsamt är det egentligen?

– Ögoninflammation är väldigt smittsamt. Särskilt hos små barn eftersom de ofta leker nära varandra. Det räcker att barnet gnuggar sig i ögonen och sedan tar på leksaker eller på andra barn, så har sjukdomen spridit sig, säger Rebecca.

Har du något tips för att minska smittorisken? 

 – Tvätta händerna ofta, byt ut örngott och filtar på förskolan och ta hem och tvätta med jämna mellanrum. Byt handdukar ofta hemma.

När är det okej att gå till förskolan igen?

– När den värsta infektionen har lagt sig och ögonen inte varar längre kan barnet gå tillbaka till förskolan. Om barnet är lite röd i ögonen och bara har lite kladd i ögonen på morgonen går det bra att gå till förskolan.

”Barnet kan vara piggt i övrigt och mår bra, men om ögonen är röda och kladdiga och behöver tvättas flera gånger om dagen ska barnet vara hemma.”

Har vissa mer benägenhet för återkommande ögoninflammation?

– Nej, inte vad jag vet. Generellt får ju små barn det lättare än större barn och vuxna. Det har mer med smittvägarna att göra, att de leker nära varandra och med samma leksaker. Har man problem med återkommande ögoninflammation kanske det snarare beror på att man inte byter handdukar och sängkläder ofta nog och slarvar med att tvätta händerna så viruset eller bakterien sprids runt inom familjen.

Rebecca tipsar: Så botar du ögoninflammation

Med den här listan kan du se till att bli av med ögoninflammationen en gång för alla!

  • Tvätta händerna ofta 
  • Badda de klibbiga ögonen med ljummet vatten
  • Håll det rent och hygieniskt ofta
  • Byt örngott och handdukar varje dag

Tvätta ögonen rätt så här!

Använd en ren, oanvänd handduk. Det är viktigt att handduken inte är använd på det sjuka ögat, bakterierna kan finnas kvar där. Tvätta sedan det drabbade ögat från den yttre ögonvrån och in mot den inre ögonvrån för att undvika att få in bakterier och kladd i ögat.

Om ögonen har klibbat ihop och torkat under natten är det bäst att blöta en bomullstuss och lägga på ögat en stund. Då kan varet lösas upp och det blir lättare att torka bort. 

Förhoppningsvis slipper ni snart den här lite tradiga åkomman och kan återgå till jobb och förskola som vanligt igen.

LÄS MER: 

Vattkoppor hos barn – här är tipsen du behöver

Träna med barn hemma? Övningar och enkla tips från experten

Bildkälla: Shutterstock/ninopavisic