Läsning ger försprång i skolan – därför ska du läsa för ditt barn

Visste du att barn som blir lästa för – och läser själva – får bättre minne och koncentrationsförmåga? Dessutom presterar de bättre i skolan, visar forskningen.

Jo, det är sant! Att läsa med och för sina barn ger dem flera fördelar på vägen in i vuxenlivet. Du som förälder kan alltså öka deras möjligheter till framgång genom att främja läsning tidigt i livet. 

Att läsa ger ett rikare ordförråd

En 17-åring som lyssnat på och läst texter regelbundet under sitt liv har ett ordförråd på 50.000-70.000 ord jämfört med den som inte gjort det som har ett ordförråd på cirka 15.000-17.000 ord. Det är stor skillnad och en av anledningarna till varför läsning är så viktigt. 

En vuxen människa behöver ett ordförråd på ungefär 50.000 ord för att kunna hänga med i vad som händer i världen genom nyhetssändningar och tidningar, men även för att kunna förstå instruktioner och texter man stöter på i vardagen – helt enkelt för att klara av sitt vardagliga liv. 

Läsning ger bättre resultat i skolan

För barn i sjuårsåldern kan skillnaden vara stor mellan de som blivit lästa för regelbundet och de som inte blivit det. Barn som blivit lästa för har redan här ett större ordförråd och hänger med bättre på lektionerna. Om man förstår och kan hänga med blir det också roligt, det blir helt enkelt en positiv spiral. Läsning ger också ett förbättrat minne och ökad koncentrationsförmåga då barnen tidigare lär sig att sitta och lyssna och ta in vad som händer i böckerna. Det är ett samspel mellan viktiga kognitiva förmågor som underlättar för dem när de sedan börjar skolan. 

Att läsa är både bra och ger er en mysig stund tillsammans. Foto: Pexels

Läsa böcker kan leda till ökad kreativ förmåga

Kreativitet är inget som nödvändigtvis är medfött, det är något som absolut kan läras och tränas upp. Barn som blir lästa för och läser regelbundet själva tränar hela tiden sina kreativa förmågor genom att utforska nya koncept, idéer och inte minst världar i sagorna. Att vara kreativ handlar inte bara om musik, dans och konst utan leder även till ökad social och emotionell intelligens. 

Ljudböcker kan utveckla språket – men inte läsförmågan

Om du har ett barn som av någon anledning inte vill eller kan läsa själv, men gärna lyssnar på ljudbok istället kan det vara ett alternativ. Att lyssna på ljudbok tränar inte upp läsförmågan men i syfte att utveckla språket kan det vara bra för äldre barn som redan har ett rikt ordförråd och kan följa med i handlingen. Mindre barn däremot, i förskoleåldern, behöver bli lästa för. De behöver få följa med i texten i sitt tempo, kunna ställa frågor till den som läser, stanna upp vid bilder och ord som de inte förstår. Det kan de inte få från en ljudbok. För större barn handlar läsning även om att träna upp läsförmågan, lära sig avkoda ord och hitta ett tempo i läsningen – det får de inte heller av att lyssna på ljudböcker. Att få barnet att läsa själv, eller läsa högt för sitt barn är alltså det bästa alternativet.

Läs tillsammans och stärk er relation

När du läser för ditt barn ger det inte bara alla de fördelar som radats upp ovan, det ger er även en mysig och lugn stund tillsammans. En stund utan måsten där ni båda kan dyka in i fantasins värld. Det är ett tillfälle för er att knyta an och stärka er relation ännu mer. Vilket barn älskar inte att krypa upp i sin vuxens famn och bara få sitta där en stund och ha mysigt?

Med andra ord  – det finns massor med fördelar och bra saker med att läsa för dina barn. Inled hösten med en riktigt bra bok tillsammans och fortsätt sedan läsa, för läsningen är viktigare än vad du tror. 

Källa: Ugglo.se, bokino.se

Artikelbild: Pexels

Läs mer:

Rysligt värre! 12 riktigt läskiga barnböcker att läsa tillsammans

Författaren Emily Joof: ”Barnen är min inspiration”