”Jag startade eget företag när jag var mammaledig”

"Jag startade eget företag när jag var mammaledig"

Bara för att man är mammaledig, pappaledig eller småbarnsförälder betyder det inte att ens karriärdrömmar sätts på paus. Susan Törnqvist drömde om att starta eget företag inom inredning – och bestämde sig för att skrida till verket under sin föräldraledighet.

Susan Törnqvist beskriver sitt hem som sin målarduk där hon får utlopp av alla de kreativa idéer. Idag är det inte bara hennes eget hem hon gör fint och trivsamt, utan även andras genom sitt eget inredningsföretag. Även om intresset för inredning alltid varit stort har det inte alltid varit hennes yrke. Susan började sin yrkesbana i modebranschen där hon höll sig i tio års tid.

Läs också: ”5 mysiga barnrum att inspireras av”

– Mode och inredning har nog alltid gått parallellt för mig, och det är lite samma grundläggande regler i båda branscherna, vilket gör att de flätas samman mer än man kan tro, förklarar Susan som idag driver sitt eget inredningsföretag.

Ville starta eget företag under mammaledigheten

Man kan tänka att det kräver en massa tid, stora ekonomiska resurser och möjlighet till stenhårt fokus när vill förverkliga drömmen att gå från anställd till egen företagare. Att vara nybliven förälder innebär ofta en brist på just de sakerna, men det tar sällan drömmar – Susans dröm om ett eget inredningsföretag inkluderat – hänsyn till. Så hon bestämde sig för att starta eget när hon var mammaledig med dottern Thyra, idag fyra år.

– Vi höll på mycket med vårt hus då och via instagram började jag få uppmärksamhet, och var med i en hel del inredningsmagasin. I jakten på inredning till hemmet hade jag svårt att hitta det jag letade efter vilket ledde till att jag bestämde mig för att starta eget företag i form av en webbshop inom inredning med en vän. När vi började jobba igen och familjelivet kom emellan bestämde vi oss att gå skilda vägar med företaget och jag tog över.

Läs också: ”8 sanningar alla mammor känner igen”

Susan bestämde sig för att förverkliga drömmen att starta eget under mammaledigheten

Hemma hos Susan lämnas inget åt slumpen. Resultatet? Total inredningsharmoni!

Susan fortsatte med instagram men valde att ta en ny riktning. Hon tog namnet Interior by Susan (@interiorbysusan) och startade även en blogg vilket ledde till mer inredningsuppdrag både fysiskt och digitalt. Idag frilansar hon som inredare och hjälper sina kunder att göra åtgärdslistor att ta till när man vill göra sin styling själv men vill ha tips på vägen. Kunderna är i första hand privatpersoner som vill ha hjälp att få till en röd tråd i inredningen i ett visst rum, eller hela hemmet. Drömmen är att växa och utöka företaget med fler inredare, och att få göra en egen kollektion basmöbler med ett känt företag. Idag går dottern Thyra på förskolan, men Susan har sällskap hemma av Thyras lillasyster som inte har börjat förskolan än.

– Planering är nyckeln när du har eget företag, även om det låter tråkigt. Jag har en anställd på onsdagar, hon är min klippa, så då passar vi på att ta bilder till samarbeten och skapa innehåll till blogg och instagram. Sen lägger jag några timmar varje kväll när barnen somnat. Sen måste jag såklart lägga lite tid varje dag på att jobba men försöker passa på när Thyra är på föris, mini sover eller när Daniel är hemma.

Läs också: ”Pappa pastell förvandlar klädkammare till barnrum”

Aldrig ledig – men styr över sina egna tider

Största utmaningen med att starta eget företag under småbarnsåren tycker Susan är att hitta balansen. Hon är sällan helt ledig och måste alltid pussla med jobbtid, förväntningar från vänner och familj, ledighet och familjemys.

– Inget jobb är perfekt, men önskar alltid saker man inte kan få. När jag jobbade i butik längtade jag efter kontorstider, när jag satt på kontor längtade jag efter flexibilitet. Idag styr jag mina tider men då är det biten med att aldrig vara ledig som skaver. Man kan aldrig få allt, men så länge man har roligt och älskar det man gör väger det positiva över.

Vilka är fördelarna med att starta företag under småbarnsåren?

– Du har mer tid än när du jobbar, men får även inkomst av försäkringskassan i form av föräldrapenning. Det har gjort att i alla fall jag kunnat starta upp utan att känna lika stor ekonomisk press.

Susan är expert på att hitta den röda tråden och inreda barnrum

Hemma hos Susan och familjen har hon inrett barnens rum med mysiga, dova färger och lekfulla detaljer.

Vad vill du säga till andra småbarnsföräldrar som drömmer om att starta eget, men kanske inte vågar?

– Lev nu! Det är verkligen så. För mig är tiden det som är lyx! Jag vill ha flexibiliteten att styra över min egen tid. Vågar man inte testa och chansa har man heller aldrig något att vinna. Skulle det inte fungera får man söka ett nytt jobb. Man växer av motgångar och lär sig otroligt mycket av dessa, så man ska inte vara rädd för att chansa och leva det liv man drömmer om.

Missa inte Susans blogg där hon dagligen delar med sig av livet som egen företagare, och bjuder på en massa inspirerande inredningstips. Susan finns också på instagram med kontot @interiorbysusan.