Ett friskare och lyckligare liv: Så skapar du en hållbar och hälsosam livsstil!

Denna artikel innehåller kommersiella länkar.

Att ta hand om sig. Att genom medvetna val ge sig själv och sin familj välmående, både fysiskt och psykiskt. Det är mer aktuellt än någonsin. Här får du tips på hur du med kunskap och inspiration kan skapa en livsstil som optimerar förutsättningarna för hälsa och mental styrka. Ta makten över din kapacitet att klara livets utmaningar och hålla dig frisk, med hjälp av böcker och kurser som ger dig verktygen att investera i DIG och din familj!

Näringen du ger din kropp, din återhämtning, ditt mindset, materialen du omger dig med… Det finns flera faktorer i våra vardagliga liv som påverkar vårt fysiska, mentala och känslomässiga mående. Här får du våra bästa tips på böcker och kurser som inspirerar till en hållbar och hälsosam livsstil.

Böcker:

Lev, njut, träna: Vår filosofi för en hållbar livsstil

Anna och Emil Jönsson Haag har skrivit denna inspirerande bok om hur man kan få träningen att bli en naturlig del av vardagen genom att fokusera på att njuta av livet. Boken hjälper dig att släppa prestationsångest och kravkänslor kring träning och dieter. Den finns här och kostar 219 kronor.

Dämpa inflammation: En praktisk guide till ett friskare liv

Att gå omkring med långrandiga inflammationer i kroppen utan att veta om det är vanligt. Genom att förstå detta och veta hur du ska läka det som ligger och stressar kroppen i bakgrunden kan ge en starkt förhöjd livskvalitet. I den här boken ger Martina Johansson och Ralf Sundberg all kunskap och alla verktyg du behöver för att läka och förebygga sjukdomar. Boken finns att köpa för 219 kronor här.

Giftfri: Ett rent liv utan tillsatser

För dig som vill förena två goda ting; att leva miljömedvetet och att ta hand om sin egen hälsa, är boken “Giftfri” av Fanny Lindkvist och Martina Johansson en inspirerande och konkret guide. Boken är full av tips och blandar modern vetenskap med pånyttfödda husmorstips för både det ena och det andra som du kan optimera i din vardag. Boken finns som e-bok för endast 55 kronor här.

Hormonstark: Ta kontroll över dina hormoner och bli ditt bästa jag

Det är mycket som styrs av våra hormoner. Det gäller både män och kvinnor. Hormoner och signalsubstanser är ju budbärare i hela vårt system. Det är också mycket i vår moderna livsstil som trasslar till det i just dessa system. Det skapar både fysisk och psykisk ohälsa. Genom kunskap om ditt hormonella system, vad som påverkar det och vad du själv kan göra för att påverka det i en riktning du själv vill – kan du skapa revolutionerande förändringar i ditt mående och din kapacitet. Klicka hem boken här, för väl investerade 179 kronor.

Bli hälsoklok: Lofsans bok om hållbar livsstil

Lovisa “Lofsan” Sandström har många års erfarenhet av träning, hälsa och livsstil. I den här boken hjälper hon dig att planera och genomföra din träning. Hon delar med sig av sina allra bästa råd kring hur man hittar en träning som verkligen fungerar och som håller över tid – en hållbar livsstil helt enkelt. Du får också veta hur stress och sömnbrist påverkar både din vardag och dina träningsresultat. Denna bok hjälper dig att hitta dina nyklar till vad som verkligen fungerar. Boken finns att klicka hem här, och kostar 219 kronor.

Allt du behöver veta om vikt: en bok om gener, känslor och beteenden

Ännu en favorit av Lovisa Sandström, känd som “Lofsan”. Alldeles för många låter sig påverkas alltför mycket av sin vikt. Skjuter kanske till och med upp livet tills man tappat de där sista kilona. I den här boken tar Lovisa ett helhetsgrepp kring det där med vikt, bortom det här med dieter. Hon ger dig mer kunskap och en hel massa pepp, för att du lättare ska kunna nå dina mål och samtidigt få en varmare syn på dig själv. Boken kostar 219 kronor och kan klickas hem här.

Vägen till att leda mig själv… via stigar, berg och snår

Kristin Kaspersen utforskar i den här boken det spännande sambandet mellan tanke och kropp. Hur vi genom att leda oss själva kan bli bättre på att ta ansvar i allt som händer, på jobbet, i relationen, ja, i hela livet. Detta är en bok som skapar en skön känsla av att ha huvudrollen i sitt eget liv och makten över större delar av hur livet ter sig. Vi kan rekommendera att klicka hem Kristins tänkvärda ord, för 189 kronor här.

Sårbar och superstark: En personlig bok om hur du tar makten över ditt liv

Lite på samma tema som Kristin Kaspersens bok har allas vår självkänsla-expert Mia Törnblom skrivit denna bok. Mia inspirerar verkligen till att sätta sig i förarsätet i sin egen bil – och att tycka om sig själv bättre. Hon skriver om allt från träning och kost till relationer, åldrande, barnlöshet och balans i livet. Med humor och klokskap visar Mia att du har makten över dina val, dina relationer, din hälsa och framtid! Köp boken för 198 kronor här.

Fuck your fears: Utmana dina rädslor och bli en vinnare

Johannes Hansen kallas för “Sveriges främsta mentala rådgivare” och liknar själv arbetet med att bygga mental styrka med att träna upp musklerna på ett gym. Han ser sig själv som en PT och han erbjuder kraftfulla verktyg för att hjälpa människor att bli starkare och nå sina mål mer framgångsrikt. Det här är en bok som ger konkret hjälp och handfasta råd. Den är uppbyggd som ett träningsprogram och efter att ha läst boken och gjort övningarna så kommer du definitivt att känna dig starkare och mer kapabel. Boken finns nu i pocket och de mest välspenderade 59 kronor du kan tänka dig. Köp den här

Keto: Den kompletta boken om ketogen kost

Att ketogen kost har blivit alltmer populärt är inte så konstigt. Anledningen är bland annat att det är den naturliga kosten med den fördelning av näringsämnen som vi människor är biologiskt anpassade för att äta. Keto på rätt sätt med bra råvaror är antiinflammatorisk och hjälper till att skapa en optimal hormonell miljö i kroppen. I denna bok ger Martina Johansson både faktabakrund, recept och fallbeskrivningar, som kan hjälpa dig att optimera din kosthållning för att må bättre både psykiskt och fysiskt, och bli den bästa versionen av dig själv med hjälp av vad du äter. Boken kostar 186 kronor och kan köpas här.

Rörlighetsträning för ett smidigare liv: Övningar, inspiration och motivation

Rörlighet ger livskvalité, och med ökad smidighet får du både bättre livskvalité och minskar risken för skador. Att träna rörlighet redan i 30års åldern lägger en bra grund för att kunna knyta skorna själv när du är 80 år. Forskning visar att rörlighetsträning har stor betydelse för vår hälsa på både kort och lång sikt. Vissa menar att det är minst lika viktigt att träna rörlighet som att träna styrka och kondition. I den här boken bjuder Simon Sköld på både information och konkreta övningar som hjälper dig till ett smidigare och rörligare liv. Boken finns att köpa här, för 219 kronor.

Mindfulness utan flum

Åsa Nilsonne är professor i medicinsk psykologi. Hon kombinerar strategier, perspektiv och etik från mindfulnesstraditionen med moderna psykoterapeutiska tekniker. I den här boken presenterar hon aktuell forskning, och redogör på ett personligt sätt för hur mindfulness kan underlätta våra liv i dagens stressade, pressade och många gånger kravfyllda samhälle. Boken kostar 115 kronor när du klickar hem den här.

Paus: Yoga, vila, meditation

Om du känner att livet snurrar för fort, att det är för stressigt eller att du får för få pauser – då är denna bok perfekt för dig. Karin Björkegren Jones skriver om vikten om att kunna pausa och hitta återhämtning i livets mellanrum. Skarvarna mellan aktiviteter, den lilla pausen mellan in- och utandning, ögonblick när allt är stilla – det är där vi hämtar kraft och därför är dessa pauser en konst som är viktig för oss alla att behärska. Karin vägleder dig i boken, som just nu kan köpas för 75 kronor här.

Kurser:

Kurs: Kom igång med träningen hemma på 4 veckor!

Denna kurs leds av Annika Sjöö, som vill med kursen vill visa att träning inte behöver vara så komplicerad och framförallt att du kan utföra den när som helst och var som helst, när det passar dig helt enkelt. Syftet med kursen är att få dig att komma igång med träningen, att ge inspiration till träning och att lägga grunden till ett fortsatt liv i rörelse! Kursen kostar 495 kronor och består av ett 4-veckors träningsupplägg med 3 träningspass i veckan (totalt 12 träningspass). Du väljer själv vilka dagar du vill utföra passen. Köp kursen här.

Kurs: Lär dig verktygen som minskar din oro och stress

Är du ofta stressad? Har du lätt att fastna i oro? Är du självkritisk och pressar dig själv till att göra saker? Längtar du efter mer lugn, balans, styrka och glädje. I denna kurs får du chans att utveckla ett nytt förhållningssätt till dig själv och ditt liv. För 995 kronor har du tillgång till denna kurs under 12 månader.

Kurs: Mental fitness, introduktion

Vill du förebygga psykisk ohälsa? Har du någon gång tränat din psykiska hälsa? Vill du slippa onödigt ältande och kunna stressa ner? Mår du bra men vill må ännu bättre? För 495 kronor kan du gå denna introduktionskurs, som ger dig verktyg för att slippa onödigt ältande och att stressa ner, bland annat.

Kurs: Mental fitness, avancerad

Denna onlinekurs är en fortsättning på introduktionskursen. Här får du en djupgående genomgång av Mental fitness; ett träningsredskap för din psykiska hälsa. Du får redskap för att reda ut relationsproblem, bli av med oro och låg självkänsla och mycket mer. Kursen kostar 895 kronor här.

Kurs: Så ökar du din sexlust

Denna kurs kommer både att inspirera dig och ge dig färdigheter i en mängd olika relationsverktyg för att du på både kort och lång sikt ska uppnå ett mer stabilt och kvalitativt sex- och relationsliv. Kursen kostar 349 kronor här.

Kurs: 8 lektioner i mindfulness

Att leva i vår stressade tid där du varje ögonblick utsätts för mängder med information och intryck är inte lätt för varken kropp eller sinne. Återhämtning, vila och sömn är något du kanske ofta prioriterar bort. Stress i sig är inte farlig – men bristen på återhämtning är skadlig i längden. Mindfulness hjälper oss att minska vår stress och istället kunna leva mer här och nu. I den här kursen får du verktygen för det. Köp kursen för 699 kronor här.

Ta hand om dig

I vårt stressade moderna liv är det inte alltid så lätta att hålla balansen. Det är mycket som vi behöver vara motståndskraftiga mot. Att disponera sin energi så att den räcker till både karriär, föräldraskap, självförverkligande och att ta ansvar över miljö, värderingar och så vidare, är ett konststycke. Det är lätt att gå vilse bland stress, skräpmat, overload av intryck och en stillasittande tillvaro. Har det börjat uppstå skav eller obalanser i någon del av livet så är det lätt att hamna i en ond cirkel eller nedåtgående spiral. Vi människor är holistiska varelser och det gäller att ha balans på hela livsekvationen, eftersom det ena påverkar det andra. I denna artikel har vi försökt att ge inspirerande input i form av tips på böcker och kurser som täcker de flesta av de livsstilsbitar där obalanser kan uppstå. Förhoppningsvis kan de flesta hitta något tips här, på verktyg som kan vända skutan rätt.

 

Höja eller sänka ambitionerna?

Om du känner att din energi inte riktigt räcker till, om du har bristande motivation eller tålamod, eller om din hälsa vacklar eller du lever med stressymtom eller vacklande hälsa  – då kan den första utmaningen vara att identifiera roten till problemet. Är det så att du ger din kropp en bränsleblandning som den inte drivs på ett optimalt vis på? Eller har dina multitasking-skills blivit en stressfaktor och du behöver hjälp att återhämta dig och finna ett mer riktat och effektivt fokus i din vardag? Har du fastnat på din kontorsstol och lider av värk och stelhet i kroppen – och får för lite av både motion, dagsljus och utomhusluft? Eller sitter du fast i negativa tankar som går som en gammal repig skiva i ditt bakhuvud, så subtilt att du knappt är medveten om det men ändå med effekten att du blir påtagligt dränerad på energi? Oavsett ur vinkel angreppsvinkel just du behöver så är det dags att ta makten över din hälsa, genom aktiva livsstilsval som stärker dig. Vår förhoppning är att du ska hitta en bra ingång till det här, bland någon av våra tips.

DU kan förändra ditt liv

Låt inte livskvaliten vara ett lotteri. Visst kan vi drabbas av saker vi inte kan styra över men det finns mycket vi kan ta makten över. Du kan välja en livsstil som är optimal för ditt biokemiska och hormonella system. Att aktivt skaffa sig kunskap om hur man kan påverka det är startskottet för en fysisk och psykisk hälsa som når nya höjder. Att bygga mentala muskler och aktivt jobba med konkreta strategier för att bli bättre på att nå sina mål kan förändra livet på ett sätt som blir fullkomligt avgörande på många plan. Att kunna lita på sig själv, på sin kropp och sitt immunförsvar, sin känslomässiga intelligens och sin fysiska och mentala prestanda – det kan vara din största livsinvestering. Den resan kan du göra. Den kan mycket väl börja med någon av böckerna eller kurserna här ovan.

LÄS MER:

Barnkläder till våren: 14 snygga plagg att spana in

Kenza släpper kollektion med barnkläder – se alla plagg här