Enkelt, gott och billigt – så gör du egna chips

Göra egna chips

Är det dags för fredagsmys? Varför inte göra egna chips tillsammans med barnen. Det är enkelt att göra, smakar otroligt gott och är billigt. LOPPI ger er en enkel guide på hur man gör egna chips hemma.

Att hälla upp en skål med chips och duka fram lite godis efter middagen är nästan en helig ritual på fredagar och lördagar för många familjer. Familjen samlas, äter och umgås – visst är det mysigt? Varför inte testa något nytt inför kommande myskvällar? Att göra egna chips är inte bara en rolig aktivitet att göra tillsammans med barnen, du kommer också bli förvånad över hur enkelt det är.

Hur gör man egna chips?

Det finns olika sätt att göra egna chips på: i ugnen, i mikro eller i fritös. Vi kommer gå igenom alla tre olika sätt.

För att göra egna chips behöver man:

  • Potatis
  • Rapsolja
  • Valfria kryddor
  • Osthyvel eller mandolin

Så gör du egna chips i ugn

  • Sätt på ugnen på 150 grader.
  • Skiva potatisen tunt med en osthyvel eller en mandolin.
  • Lägg den skivade potatisen på en plåt med bakplåtspapper utan att de överlappar.
  • Ställ in plåten mitt i ugnen i 20 minuter. Vänd på chipsen efter halva tiden.
  • Ta ut plåten och pensla chipsen med rapsolja samt krydda chipsen.
  • Sätt in plåten i ytterligare i 10 minuter.
  • Lägg chipsen på hushållspapper för att få bort lite olja.
  • Servera och njut!

Så gör du egna chips i mikron

  • Skiva potatisen tunt med en osthyvel eller en mandolin.
  • Häll rapsolja och kryddor över skivorna.
  • Lägg skivorna på en tallrik med bakplåtspapper, utan att de överlappar.
  • Sätt mikron på full effekt i fyra minuter. Håll koll på chipsen – de ska ”krulla sig” och få en fin färg.
  • Servera och njut!

Så gör du egna chips i fritös

  • Skiva potatisen tunt med en osthyvel eller en mandolin.
  • Lägg skivorna i en skål med kallt vatten och låt dem sedan torka.
  • Värm oljan till 160-180 grader.
  • Sänk ner lite potatis i taget och fritera tills chipsen har fått en fin färg.
  • Lägg chipsen på en tallrik med hushållspapper och låt oljan rinna av.
  • Krydda och njut!

Smaksätt dina egna chips

Dill, vinäger eller sourcreme & onion – det finns oändligt med spännande smakkombinationer att testa.

Så gör du egen sourcreme & onionkrydda

1 tsk lökkrydda
1 krm salt
1 krm socker
1 knippa persilja och/eller dillkrydda

Andra kryddor att smaksätta chipsen med

  • Paprika
  • Grillkrydda
  • Vitlökspulver
  • Svartpeppar
  • Zaatar
  • Oregano och timjan
  • Örtsalt

Tips! Du kan även köpa färdig popcornkrydda i matbutiken och krydda chipsen med – enkelt och smidigt!

Artikelbild: Unsplash/ Dilyara Garifullina och Aliaksei manlyx

Läs också: Bästa varmluftfritösen

Läs också

  1. Vispa ihop en snabb efterrätt – 3 söta recept
  2. Så gör du egna klämmisar – billigt och enkelt!
  3. Gott efter maten? 4 busenkla recept till barnen