Carro, Hasse och Mathias är poly – här är deras förlossningsberättelse

Carro, Hasse och Mathias är polyamorösa. Tillsammans fick de sonen Percy Kain: “Jag är så tacksam för att mina två partners fick vara med” berättar Carro i sin förlossningsberättelse.

Det här är en del av LOPPI:s artikelserie “Min förlossningsberättelse”. Vill du dela med dig av din story? Läs mer här <3

Carro och hennes två partners Hasse och Mathias har valt att leva tillsammans i en polyamorös relation. Efter en tuff graviditet och en planerad igångsättning föddes deras gemensamma son till världen. Här är Carros förlossningsberättelse – om upplevelsen av att vara tre föräldrar på en förlossning. 

Mathias är biologisk pappa till Percy Kain, och Hasse är barnets andra pappa.

Carros förlossningsberättelse 

Jag är polyamorös och bor ihop med mina två partners Hasse och Mathias. Percy Kain är Mathias första barn, och Mathias är även den biologiska pappan. Hasse har sedan innan en son, och jag har tre döttrar. 

Percy Kain föddes i slutet av december och har alltså en mamma och två pappor. 

Det här blev min fjärde förlossning, som ramade in oss alla som en hel familj.

Blodbrist, järnbrist och hyperemesis

Min förlossning var en planerad igångsättning på grund av en svår graviditet. Jag led av både blodbrist, järnbrist och hyperemesis. 

Barnet var beräknad till den 15/1 och jag blev beviljad en planerad igångsättning. Jag var dock inte beredd på att det skulle ske så fort utan jag trodde att jag skulle sättas igång efter nyår. 

Jag hade ett återkopplande samtal med förlossningsläkaren den 27/12 och där blev det bestämt att jag skulle bli uppringd den 29/12 för att få ett datum när själva igångsättningen skulle bli.  

Igångsättning redan samma dag

Jag mådde väldigt dåligt den dagen. Jag kunde inte behålla maten på grund av mitt illamående och jag hade förvärkar. Det enda jag kunde göra var att sova och vänta på att bli uppringd för att få information om när jag skulle bli igångsatt. När jag sen fick samtalet den 29:e får jag istället veta att jag i mån av plats kommer att sättas igång samma dag vilket jag hade svårt att tro på och ta in!

Dags för barnvakt

Både Hasse och Mathias hade tagit semester just för att de skulle vara beredda på att åka in om något hände. Min mamma hade kommit förbi med en försenad julklapp till mina barn, så jag informerade henne om läget och frågade om hon kunde ta tjejerna med sig ifall att jag behövde åka in till förlossningen. Det kunde hon. 

Resten av dagen gick åt att samla kraft inför en eventuell förlossning. Kl 15.30 ringde mycket riktigt förlossningen och informerade om att det fanns plats för oss och att vi kunde komma in för en igångsättning!

Frågade om Hasse också fick komma med

Vi kom in till förlossningen runt 18.00 den kvällen. Mathias och jag gick in först och frågade om Hasse också kunde vara med på förlossning. 

Coronarestriktionerna som rådde tillät bara en anhörig att vara med. Men barnmorskan som mötte upp oss sa att det fanns undantag, och skulle rådfråga med sina kollegor. Till alla vår lycka fick Hasse vara med på förlossningen! 

Runt 20.00 blev jag igångsatt med ballongmetoden (ballongmetoden är en igångsättningsmetod som går ut på att en ballong fylld med vätska trycker på livmodertappen så att den öppnar sig, reds. anm). När ballongen släppte var jag öppen ca 3 centimeter och då fick jag epidural. Sedan var det bara att vänta. Jag hjälpte naturen med att sitta på en pilatesboll så att Percy-Kain skulle komma neråt.  

Mathias och Hasse hjälpte med massage

Jag hade värkar men de var hanterbara tack vare epiduralen. När jag var öppen 5 centimeter bad jag om lustgas då jag kände hur smärtan började stiga.

Barnmorskan visade Mathias och Hasse hur de kunde hjälpa mig ta mig igenom smärtan med hjälp av massage. Det hjälpte mycket och gjorde hela processen väldigt hanterbar – nästan behaglig.

Jag kände att vi alla tre arbetade oss igenom förlossningen och var delaktiga. 

Efter två krystvärkar föds lilla Percy Kain

Klockan hade blivit runt 03.00 och nu var jag strax öppen 10 centimeter. 

Jag kände att det började trycka på ordentligt. Vi hade tidigare bestämt att Mathias skulle ta emot barnet, så barnmorskan förberedde honom på det medan Hasse höll min hand och satt vid min sida. 

Sedan gick allt väldigt fort men kontrollerat, jag förstod inte riktigt att jag behövde krysta utan jag försökte snarare hålla emot, barnmorskan märkte detta och sa åt mig att krysta istället när värken kom. Efter två krystvärkar kom Percy Kain runt 03.40 och jag hörde honom skrika! 

Jag var så lättad och överlycklig över att ha fött min första son.  

Mathias fick klippa navelsträngen

Vi fick väldigt mycket beröm av alla barnmorskor och Mathias fick klippa navelsträngen. Hasse fick inte följa med upp till BB på grund av restriktionerna men det gjorde ingenting. Han fick ju vara med under förlossningen och det var det viktigaste. 

Det blev den bästa förlossningen någonsin och jag är så tacksam över att mina två partners fick vara med i den stunden. Vi växte verkligen ihop som familj. 

Du hittar Carro på hennes Instagram Ovanliga_familjen!

Läs också

  1. Andreas valde manlig sterilisering: "En självklarhet!"
  2. Caroline om miraklet efter förlossningen: "Sjuksköterskorna stod och gapa"
  3. Emmas förlossning drog igång på 52 minuter: “Traumatiserad”