Har din bebis ont i magen? – 9 tips som lindrar magknip

Att ha en bebis med ont i magen är inget ovanligt, men det kan skapa oro hos dig som förälder. Vad beror magknip på och vad kan man göra åt det? Vi har listat 9 tips på hur man kan lindra magknip hos nyfödd.

Det är många föräldrar som upplever att deras bebisar har ont i magen och skriker mycket. BVC-sköterskan Sanna Klang listar några vanliga tecken på att spädbarn har ont i magen och ger sina bästa tips på vad du kan göra för att lindra magknip hos din bebis.

Vanliga tecken på att spädbarn har ont i magen

Som förälder är det inte konstigt att känna oro när din bebis börjar gnälla eller skrika. Du har säkert frågat dig själv vad du kan göra för att lindra magknip hos din bebis. Allt du vill är att ha en nöjd bebis som inte har ont. Vi har pratat med BVC-sköterskan Sanna Klang som besvarar några vanliga frågor kring just magknip hos bebisar.

Varför får min bebis ont i magen?

 Bebisar får ont i magen när deras tarmar inte är färdigutvecklade i början. Det kan också bero på att de sväljer för mycket luft när de äter, äter för fort, eller så kan det vara en reaktion på komjölk eller att bebisarna känner sig stressade eller otrygga.

Läs också: ”Så kan du lugna en bebis som skriker – 15 tips”

Hur märker man att en bebis har ont i magen?

– Det är vanligt att de gnäller, gnyr eller skriker i samband med magont. Ofta spänner de kroppen som en båge bakåt eller drar benen upp mot magen. Man kan även se att de blir röda i ansiktet. Som förälder kan man då misstänka att bebisen är förstoppad, men det är sällan det är så, utan det är tarmarna som håller på att mogna. Oftast sätter magknipet igång tre till fem veckor efter födseln och det kan hålla i sig upp till att bebisen är 3 månader.
Hur vet man att en bebis har kolik?
– Kolik beskrivs som när en bebis skriker mer än tre timmar i sträck per dag flera dagar i veckan och att det återkommer regelbundet vid en viss tid på dygnet. Det finns ingen synbar anledning till skriket och bebisen upplevs som otröstlig.

Vad gör man åt kolik?

– Det finns ingen vetenskaplig forskning som visar på något som botar kolik, men det finns saker som man kan göra för att underlätta.

Läs också: ”Så gör du om ditt barn sätter i halsen”

Hur vet man om bebisen är mjölkproteinallergisk?

– Det finns lite olika tecken på det. Det är vanligt att de är missnöjda/gnälliga och får utslag på kroppen, framförallt ansiktet. Utslagen är ofta röda, knottriga och sitter tätt intill varandra. De ska ej förväxlas med hormonplitor. Vissa bebisar blir väldigt lösa i magen och kan få som små blodstrimmor i själva avföringen. Andra bebisar kan istället bli mer åt det förstoppade hållet och även ha kräkningar, säger Sanna Klang och fortsätter:

– Det man först startar med är att själv utesluta mjölkprodukter i kosten om man ammar eller går över till mjölkproteinfri ersättning för att se om symptomen försvinner. I detta fall kan det vara bra med en läkarkontakt som då kan skriva ut mjölkproteinfri ersättning på recept. Blir bebisen bättre efter att man uteslutit mjölkprodukter finns det en risk att bebisen har mjölkproteinallergi. Det kan vara bra att stämma av med sin läkare hur man ska gå vidare vid en eventuell mjölkproteinallergi.

När ska man söka vård?

– När en bebis skriker mycket är det viktigt att utesluta att det inte handlar om någon sjukdom och därför bör man kontakta sitt BVC eller ringa sjukvårdsupplysningen för råd. Det är viktigt att man kontaktar BVC om man känner sig orolig över att bebisen skriker mycket och vill ha råd kring hur man ska hantera det. Det kan också vara till stor hjälp att fråga släktingar och vänner om avlastning när det behövs.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas ditt barn av skärmtid ›› 

9 tips som kan lindra magknip hos din bebis

1. Lugn och ro

Skapa en lugn miljö för bebisen, stress kan göra att magknipet blir värre.

2. Magdroppar

Sempers magdroppar är en oljelösning med bakteriekultur som håller magen i balans och kan verka lugnande för oroliga magar. Funkar inte för alla, men värt att testa.

3. Rapa efter maten

 – För vissa bebisar kan det underlätta att låta dem rapa efter de har ätit. Det kan ta bort spänningar som skapar magknip. Dock såg jag nyligen en studie som visade på att det inte fanns en koppling mellan rapningar och kolik. Jag brukar råda föräldrar att testa sig fram och se vad som fungerar just för deras barn. Vissa blir lugnare när de får rapa efter en måltid, säger Sanna Klang.

Läs också: ”5 missar vi alla gjort med första barnet”

4. Massage

Spädbarnsmassage kan lindra smärta genom att ta bort gaser i bebisens mage.

5. Bada

Ett bad kan vara avslappnande och lindra magknip hos din bebis. Dock torkar det ut bebisens hud lätt, vilket man ska ha i åtanke.

6. Låt bebisen ligga på mage

Att låta bebisen ligga på mage vaken tid eller att bära på hen med ett litet tryck på magen kan vara avslappnande för dem. Det finns olika tekniker på detta och något som man kan fråga om hjälp på BVC.

7. Testa pysventil

Windi pysventil kan användas om man upplever att bebisens mage är väldigt uppblåst/spänd. Den användas för att bli av med gaser i magen och går att köpa på apoteket.

Läs också: ”Så påverkas krypande barn av damm och smuts”

8. Uteslut mjölkprodukter

Som mamma som ammar kan man testa att utesluta stark mat och minska/utesluta mjölkprodukter under en tid för att se om det blir bättre. Lök, vindruvor, jordgubbar, bönor, vitkål och koffein är vanliga livsmedel som kan leda till magknip hos bebisar.

9. Be om hjälp

Att få hjälp av nära och kära när man känner att man inte orkar längre eller bara behöver en paus är viktigt. Det kan vara till stor hjälp att bara ha någon som tar bebisen i någon timme eller två.

Foto:  Natalia Lebedinskaia/Shutterstock

Läs också

  1. Här är det perfekta hemmamyset med din tweenie
  2. Så gör du läxläsningen lättare
  3. 10 klipp med barn och djur du bara måste se