8 skarpa skäl till att bebisen vägrar flaska

Blir din bebis förbannad på flaskan – oavsett om det är bröstmjölk eller ersättning i den? Eller sätter hen i halsen hela tiden? Lär dig tolka vad som går fel och varför din bebis vägrar flaska med vår lista!

Läs också: 7 bra tips på bröstpumpar

Varför vägrar min bebis flaska?

Kombinera, dela på ansvaret, sluta amma, mätta bebisen lite mer inför natten – det finns tusen anledningar till att lära sin bebis ta flaska. För många verkar det där med att börja med flaskmatning gå som en lek, medan vi andra inte lyckas övertyga bebisen. Här har vi listat vanliga misstag vid flaskmatning som kanske resulterar i att din bebis vägrar flaska.

 

Du använder fel flaska

Har du en bebis som vägrar flaska kommer du förmodligen behöva köpa några olika sorter. Det är inte ovanligt att föräldrar börjar med en och sedan testar sig fram till den flaska som bebisen accepterar. Bli inte förvånad om du har köpt sju olika flaskor på en vecka…

En bra nappflaska till din bebis har:

  • Rätt storlek på hålet och dinappen
  • En antikolik-funktion
  • Bra greppvänlighet för den som matar

Välja rätt storlek på flaskan

Nappflaskor är ofta standardiserade och har en liten storleksguide, oftast i form av droppar. En droppe står för mindre hål, och tre droppar står för större hål. Det betyder att det är trögare genomflöde på de flaskor som har en droppe. Är din bebis nyfödd finns ofta speciella nappflaskor avsedda för bebisar under 3 månader. 

Dinappens hål är för litet

Du märker om dinappen har för litet hål om bebisen måste kämpa för att få i sig maten. Bebisen reagerar kanske med att bli irriterad, missnöjd och gnällig när den suger. Testa köpa en dinapp med större hål till din flaska.

Dinappens hål är för stort

Om bebisen sätter i halsen eller släpper flaskan fort kan problemet vara att dinappens hål släpper igenom för mycket på samma gång. Då är hålet för stort. Om du kombinerar flaskmatning med amning är det bra att välja en flaska med så trögt genomflöde, eftersom bebisen kan vara van vid bröstvårtorna.

Det är fel temperatur på mjölken

Det är viktigt att mjölken, oavsett om det är bröstmjölk eller mjölkersättning, har rätt temperatur. Låt den svalna tills du testar den med en droppe mot din handled. Det ska inte brännas. 

Här kan du läsa mer om tillagning av ersättning på 1177.

Bebisen ligger obekvämt

När du flaskmatar din bebis är det bra att se till att bebisen ligger lätt upprätt. Välj ett avskilt rum, fritt från oljud och stök i övrigt. Försök också se till att du själv sitter bekvämt i en fåtölj så att du har chansen att kunna sitta länge och ta pauser då och då. 

  • Tänk på att huvudet ska luta mot din överarm
  • Använd en amningskudde för att få in en bra position

Bebisen känner lukten av bröstmjölken

Bebisar som vägrar flaska kan ibland bli distraherade om det är mamman som ger flaskan. Kombinationsmatar ni är det därför smart att låta partnern träna själv med flaskan och hålla mamma utanför. 

Du trugar för mycket

Ingen vill bli tvångsmatad. Var noga med att se till att du inte signalerar stress, irritation eller oro när din bebis inte tar flaskan. Även en nyfödd känner av om det är oroligt omkring den.

  • Dutta flaskan försiktigt mot bebisens överläpp för att signalera att du vill mata hen
  • Stoppa bara i flaskan om bebisen öppnar munnen – truga inte!
  • Pausa om barnet släpper flaskan och vänder bort huvudet

En bebis som vägrar flaskan kommer inte acceptera flaskan med tvång. Det kommer inte heller hjälpa med otåliga suckar eller stressiga rörelser. Om barnet inte vill, så får du försöka igen en annan gång. 

Du matar fast bebisen inte är hungrig

Vägrar bebisen fortfarande flaska? Det kan mycket väl vara så att bebisen inte är hungrig. Testa att vänta en stund och prova igen.

Bebis vägrar flaskan och inget ovan hjälper

En del bebisar är mycket envisa och svåra att lära att flaskmata, speciellt om du kombinerar med amning. Du kan alltid vänta en vecka eller två innan du testar igen. Är det mer bråttom och bebisen inte kan få mat på annat sätt ska du kontakta din BVC för individuell rådgivning. 

Läs mer:

7 tecken på att din bebis älskar dig!

10 klipp med barn och djur du bara måste se

Foto: Anna Kraynova/Shutterstock

/
stats