Barn äter inte frukost? 5 tips på frukostar för din 2-åring

barn-frukost

Har du barn som inte äter frukost?  Försök att inte skuldbelägga ditt barn, som kanske inte förstår varför frukosten faktiskt är så viktig. Istället kan du prova LOPPIs 5 tips på frukostar för din 2-åring.

Ibland kan det vara frustrerande under stressiga morgnar att se sin tvååring hungerstrejka – från dagens viktigaste mål. Många föräldrar känner nog igen sig i stressen att vara perfekt på alla punkter. Det kan vara extra jobbigt särskilt när det kommer till kosten. Kom ihåg att ett mindre välbalanserat mål inte har avgörande effekt för ditt barns hälsa. Istället handlar det om rutin och över hur lång period ditt barn får äta en viss typ av kost – bra eller dålig.

5 tips på frukostar för din 2-åring

  1. Fil eller yoghurt med hälsosamt müsli – prova att laga eget müsli för total överblick av innehållet.
  2. Gröt med mjölk (prova att variera mellan ko- och växtbaserad mjölk).
  3. Smörgås med mjölk.
  4. En mugg välling.
  5. Frukter och grönsaker i små portioner.

Hur ofta bör en 2-åring äta?

Mindre barn har svårt att själva signalera om det är mätta eller hungriga. Om ditt barn inte äter frukost kan du sikta på att introducera ett regelbundet intag av mat: frukost, lunch, middag samt 2-3 mellanmål per dag. Försök att variera kosten för att barnet ska få i sig alla viktiga näringsämnen och mineraler – men om ditt barn ogillar variationen gör det inget om rätterna upprepas i en vecka.

När kan barn äta riktig frukost?

Efter 1-års åldern kan barn äta riktigt mat som sina föräldrar, dock med en mindre dos salt. Tänk på att de matvanor som ni presenterar nu kan komma att ligga till grund för ert barns relation till mat livet ut. Om ditt barn inte äter frukost – är det bra att göra det klart och tydligt varför det är dagens viktigaste mål!

Källa: Livsmedelsverket.se

Artikelbild: Shutterstock / Gladskikh Tatiana

Läs också

  1. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla
  2. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?
  3. 10 favoriter till utflykten