Julmaten gravida bör undvika – hela listan
Får man äta sill när man är gravid? Hur är det egentligen med mögelostar? För att förenkla lite så har vi gjort en lista på det som du som är gravid bör undvika på julbordet och varför.
Kött som är kallrökt eller torkat: Salami, medvurst, parmaskinka
Dessa kan innehålla en parasit som heter toxoplasma även om risken anses vara väldigt liten och bör därför undvikas, MEN om du fryser in salamin i tre dygn innan det är dags att äta den så dör parasiterna. Då kan den alltså avnjutas säkert även av den som är gravid.
Vakuumförpackad fisk som är rökt/gravad
Den här typen av fisk kan innehålla bakterien listeria och om de ska ätas av dig som är gravid ska de ätas mindre än en vecka efter förpackningsdagen. Har de varit förpackade längre bör du avstå helt.
Mögelostar tillverkade av pastöriserad och opastöriserad mjölk
Mögelostar kan innehålla bakterien listeria och bör undvikas. Däremot kan all ost som tillagas ätas tex i gratäng eller i en sås.
Kalla röror
Innehåller de charkuterier, mögelost eller rökt/gravad fisk så bör du inte äta dem om du är gravid då de kan innehålla listeria.
Strömming
Vi har tidigare skrivit om varför strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken bör undvikas av den som är gravid, anledningen är att de innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. För att läsa mer om detta kan du klicka här. Däremot kan du äta inlagd sill då den oftast är fiskad på andra platser, tex Atlanten. Kolla förpackningen.
Skivad chark och paté
Har de förvarats i kylen längre än en vecka så kan de innehålla bakterien listeria och bör därför undvikas. Har du däremot köpt tex en hel charkprodukt i bit och skurit upp den innan servering så kan den ätas.
Källa: Livsmedelsverket
Läs också:
11 julklappstips till den gravida 2020
Julbak – 5 smarriga recept med saffran
Foton: Rawpixel.com/Shutterstock & Syda Productions/Shutterstock