Andreas valde manlig sterilisering: ”En självklarhet!”
Andreas var 37 år när han valde att sterilisera sig. Han har mycket positiva upplevelser av sin vasektomi, läs hans berättelse här!
Inte bara kvinnans ansvar
Preventivmedel, hormoner, kopparspiraler, förlossningar, kejsarsnitt… Ja, det finns många anledningar för en man att vilja dra sitt strå till stacken när det kommer till familjeplaneringen. Varför inte manlig sterilisering?
”För mig var det en självklarhet”
Andreas genomgick förra året en vasektomi. Han och hans fru har tre barn och när de tagit beslutet att familjen var komplett så kände Andreas att det var hans tur att bidra till att familjeplaneringen blev som paret önskade. Här förklarar Andreas sitt beslut att sterilisera sig.
– Jag tvivlade aldrig på att det var en bra sak att göra. För mig var det en självklarhet, det fanns inte på kartan att kräva av min fru att hon skulle stå ut med fler fysiska ingrepp eller kroppsliga utmaningar när hon var klar med våra graviditeter, säger Andreas till LOPPI och fortsätter:
– Men ändå är det ju lite av en existentiell grej att permanent ta bort sin förmåga att föröka sig.
Andreas upplever att det finns alldeles för lite information om manlig sterilisering. I alla fall utöver det kliniska som finns att läsa om hur själva ingreppet går till.
”Man hör aldrig att någon pratar om sterilisering som ett bra alternativ till preventivmedel. Det är få män som berättar att de gjort det och det är ganska svårt att hitta personer som kan berätta om fördelarna eller över huvud taget ge sin personliga story liksom”
Kirurgen undrade om han blev tvingad
Framförallt saknade Andreas källor till perspektivet att man som man kan göra det av egen vilja och för sin egen skull. För att själv känna att man har kontrollen över om man vill bli förälder eller inte.
– Till och med kirurgen som skulle utföra ingreppet på mig sa att de få som gör en vasektomi oftast gör det bara för sin partners skull. Jag förstår att man vill ha koll på att ingen lägger sig på operationsbordet för att de känner sig tvingade hemifrån, men det gick nästan till överdrift när kirurgen gång på gång sa ”du behöver inte göra detta för någon annans skull”. Det kändes som att han antog att jag hade påtryckningar från min fru, berättar Andreas.
”Man kan nog utgå ifrån att den frågan inte ställs lika ofta till en kvinna som utsätter sig för olika ingrepp eller hormonell påverkan i syfte att förhindra en oönskad graviditet”.
Förutfattade meningar om manlig sterilisering
– För det första pratas det ju inte i närheten så mycket om det som om andra preventivmedel, så många tänker nog inte ens på att det finns. Sedan tror jag många killar utgår ifrån att det ska vara en så himla hemsk grej, att man ska skära i deras ädlare delar och att det ska kännas som man är stympad eller omanlig efteråt. Man tror nog också att det ska påverka hormoner och sånt och att det ska upplevas annorlunda att få utlösning. Men det är ju ingen skillnad alls, intygar Andreas.
Bara positivt att säga om vasektomi
Andreas rekommenderar andra män att fundera över en vasektomi om de inte vill ha (fler) barn. Han ser bara fördelar med ingreppet.
”Jag känner mig trygg med att det inte kan bli en ’woopsie’. Det känns också bra att min frus kropp kan få återhämta sig efter förlossningarna i lugn och ro utan påverkan av hormoner, ingrepp eller annat som stör. Det är helt klart bra för relationen och samlivet att vi hjälps åt, delar på ansvaret och nu inte behöver fundera över skydd”
– Jag har bara positivt att säga om manlig sterilisering, lägger han till.
Permanent?
Vasektomi är ett permanent ingrepp, men det går i de flesta fall att återställa eller att plocka ut spermier och få barn via IVF ifall man skulle ångra sig.
– Även om jag är nöjd med det antal barn vi har så var den vetskapen ändå skön att ha när det kommer till det existentiella perspektivet, säger Andreas.
Vasektomi är ett skonsamt ingrepp
Sterilisering av mannen är ett smidigt och skonsamt ingrepp som inte påverkar hans sexuella lust eller förmåga. Det finns inga påvisade biverkningar knutna till ingreppet och mannens hormoner påverkas inte av en sterilisering. Ändå är det fortfarande ett ovanligt ingrepp i Sverige.
Enligt Socialstyrelsens statistik har ingreppet ökat något i Stockholm de senaste åren, men i resten av landet är statistiken oförändrad eller så sjunker till och med siffrorna på män som genomför en sterilisering. Totalt sett är det ett lågt antal män i landet som genomgår en vasektomi.
Snabbt och smärtfritt
En manlig sterilisering, eller vasektomi, tar ca 15 minuter och genomförs med lokalbedövning. Alltså ett litet och relativt smärtfritt ingrepp. Andreas kunde åka till jobbet direkt efteråt och var endast lite öm i ca en vecka.
LÄS MER:
Skaffa ett till barn eller inte? Så vet du när det är stopp
Mattias: ”Jag gjorde det för henens skull”
Av: Sofie Tallberg
Artikelbild: wavebreakmedia / Shutterstock