Experten om lördagsgodiset: ”Skapar osund relation till socker”
Betingar vi våra barn till ett sockerberoende? Det menar Annica Strandberg, sockerberoendeterapeut.
Annica Strandberg är beroendeterapeut med många års erfarenhet av att arbeta med familjer och barn. Hon menar att det är extra viktigt att tänka på sockret när det kommer till barn, av två anledningar:
– Dels har barn en känsligare biokemi än vi vuxna, och det går snabbt och lätt att trampa upp stigar i belöningscentrum. Med det menar jag att det läggs en grund för att utveckla beroenden. Sen lägger vi ju tidigt grunden för det betingade mönstret, säger Annica och förklarar att det finns en fara i att tidigt börja förknippa allt med ätande, framförallt med sötsaker.
Beroende och betingning hos barn
Annica belyser att vi redan som väldigt små börjar förknippa allt med socker.
– Vi firar, tröstar oss, unnar och belönar oss, distraherar och sysselsätter oss med socker, menar Annica.
Hon tillägger att vi får sockerlösning redan som nyfödda på BB, i samband med PKU-testet. Det kan givetvis ställa till det lite framåt i livet, om man får en stark dragning till att alltid stoppa sötsaker i munnen.
Förutom att barn lätt blir beroende av socker så skapar också dragningen till sötsaker en större avsmak för annat. Barnen tenderar att välja bort den näringstätare maten som deras växande kroppar verkligen behöver.
”Näringsbehovet hos växande kroppar gör att det egentligen är bäst att undvika tomma kalorier – helt och hållet”.
Socker kan leda till personlighetsförändring
– Barn som har anlag för sockerberoende kan bli helt personlighetsförändrade av att äta sötsaker. Extrema raserianfall eller gråtattacker kan ofta kopplas till ett svängande blodsocker och en stark dragning till sötsaker, berättar Annica.
Det finns också en hel del forskning där man kan se en tydlig koppling till inlärningssvårigheter och samband med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är nära till hands att dra slutsatsen att socker faktiskt försvårar utvecklingen av barns kognitiva förmågor, eftersom det möblerar om i belöningscentrat och skapar andra kopplingar, samtidigt som det inte innehåller någon fullvärdig näring.
Lördagsgodis som barn kan trassla till det som vuxen
– Det ligger djupt rotat hos oss att vissa tillfällen, omständigheter och situationer förknippas med socker. Växer man upp med att socker och snabba kolhydrater blir betingat och känslomässigt kopplat, så ökar risken att man får problem med beroenden, matmissbruk eller ätstörningar senare i livet, menar Annica.
Annica håller precis på att skriva en bok i ämnet barn och socker. Hon vill lyfta att problemet med hur barns belöningscentrum reagerar på socker i vissa fall kan vara värre och därför tas på större allvar än att barnet ”blir lite kinkigt” om han eller hon inte får sina sötsaker.
– Det finns barn som får allvarliga problem och där biokemin kommer i sådan obalans att de blir suicidala, berättar hon.
Problemet behöver angripas från flera håll och tas på allvar om ett barn visar tecken på sockerberoende.
– Då kan vi liksom inte tänka att: ”De måste få vara barn, äta godis som andra barn”, och så vidare. Dessa barn behöver hjälp att skapa ett stabilt blodsocker och hitta andra saker att njuta av i livet, säger Annica.
Leva som vi lär – sluta självmedicinera
Kanske har också vi vuxna ett ansvar att leva som vi lär? Det är många i vuxenvärlden som är sockerberoende, eller har andra utlopp för beroende. Vi kanske behöver bli bättre på att inte ständigt använda oss av saker som ger snabba kickar och omedelbara belöningar. Det är ju ett beteende vi för över på våra barn – och som potentiellt sett kan vara skadligt.
– Vi självmedicinerar i väldigt hög utsträckning och det är problematiskt att vi för över det beteendet så tidigt på våra barn, säger Annica.
Det handlar om känslor och snabba belöningar
Eftersom socker har så stark effekt på vårt belöningscentra så manipulerar det barnens känsloliv, menar Annica. Ett barn med svängande blodsocker har också starka svängningar i både energinivåer och känslosvall. Det det försvårar för både barnen och deras vuxna att navigera i livet och utveckla sin personlighet och kommunicera sina behov.
– När blodsockret ständigt åker berg- och dalbana och hjärnans belöningscentra är kapat av snabba belöningar och omedelbar behovstillfredsställelse så förlorar känslolivet sina egenskaper som kompass. Istället kan det verkligen spela barnet ett spratt, berättar Annica.
Annicas tips på alternativa myskvällar
• Ät något som inte höjer blodsockret så snabbt! Nötter, ost, grönsaksstavar med hemgjord dippsås, bär med grädde, till exempel.
• Hitta på en rolig aktivitet tillsammans istället. Kanske får barnen välja en gemensam lek?
• Ge barnen små icke-ätbara presenter. Såpbubblor, klistermärken, låtsastatueringar. Anpassa till barnens ålder och intressen.
Tecken på att ditt barn kan vara sockerberoende:
• Är ditt barn besatt av sött? Godis, glass och/eller mjölmat som mackor, pizza, pannkaka och våfflor?
• Får ditt barn häftiga känsloutbrott? Inte bara om det inte får den mat eller det godis/söta det önskat, utan också om något går emot det? Svårt att ta ett nej?
• Frågar ditt barn ständigt efter sött, eller något ”smått” att äta, och väljer bort riktig mat?
• Vill ditt barn inte ha mat alls, men älskar söta drycker: saft, läsk och liknande?
• Är ditt barn överviktigt?
• Har ditt barn blivit diagnosticerat med ADD, AD/HD, Aspergers, autism eller liknande?
• Är ditt barn rastlöst och har svårt att koncentrera sig?
• Väljer ditt barn lekkamrater efter vad det kan få att äta?
• Är ditt barn ”överkänsligt” vid vissa tillfällen, gråter för ingenting, eller får ilskeutbrott?
• Har ditt barn diabetes typ 2?
• Har ditt barn humörsvängningar?
• Har ditt barn låg självkänsla?
• Drar sig ditt barn undan socialt?
• Har ditt barn svårt att ta kritik?
• Tar ditt barn allting personligt, är överkänsligt och överreagerar?
• Har ditt barn svårläkt exem?
• Är ditt barn överkänsligt mot viss mat?
• Har ditt barn fortfarande blöjor upp i en ålder då det borde ha slutat?
Listan är hämtad från Annicas bok som ännu inte har kommit ut.
Behöver ni hjälp?
Annica strandberg har många års erfarenhet av att hjälpa familjer att lägga om sin livsstil för att tillfriskna från sockerberoende, eller förebygga problem för att hålla familjen frisk.
– Den vanligaste missuppfattningen är att jag bara går in och rensar deras kylskåp och skafferier från allt socker, säger Annica och berättar att så går det inte till. Istället jobbar hon med att göra små justeringar, erbjuda alternativ och framförallt ge kunskap om hur sockerberoende fungerar så att familjen kan göra fler medvetna val för sin hälsa och sina relationer.
På Annicas hemsida annicasinspira.com kan du läsa mer. Annica har också en Facebooksida som heter “Föräldrarskap för Små Sockerbomber”. Där kan du ansöka om medlemskap om du vill ha tips i vardagen eller få kontakt med andra föräldrar.
Skriven av: Sofie Tallberg
LÄS MER:
Nyttiga snacks? Här är 6 smarriga tips som hela familjen kommer att gilla
Socker gör barn hyperaktiva – stämmer det verkligen?
”Socker är som brus i barnens maskineri”
Det nyttiga godiset Wellibites
Artikelbild: Shutterstock / MAOIKO