10 tips att tänka på när man bakar med surdeg

Vill du baka med barnen men inte riktigt vet vad ni ska baka? Passa på att baka surdegsbröd. Det är både roligt, lärorikt och underhållande för hela familjen. Dessutom en perfekt aktivitet under helgen. Här är våra tio tips på vad man ska tänka på när man bakar med surdeg. 

Tio tips att tänka på när du gör surdeg

1. Ha igång surdegen länge

Ju längre du har en surdeg igång, desto mer bakterier och jässvampar får den = starkare surdeg, bättre jäskraft. En surdeg kan leva hur länge som helst!

2. Låt stå i rumstemperatur om du bakar ofta

Om du bakar 2-3 gånger i veckan så låter du den stå i rumstemperatur. Friska upp den genom att tillsätta ljummet vatten och mjöl ca 2 timmar innan bakning. Friska upp är ett bättre ord än mata då mata menas ge nåt litet till nåt stort, en surdeg som friskas upp innan bakning ska fyllas på rejält så att smaken blir mild och mjölig.

3. Låt stå i kylen om du bakar mer sällan

Bakar du mer sällan, förvara i kylen. Eftersom värmen uteblir så kommer surdegen gå in i vila men låt den bara vara tills två dagar innan bakning. Tag fram den och friska upp med en rejäl dos ljummet vatten och mjöl. Vispa, täck över och vila två dagar, baka.

4. Surdeg ska smaka som mild yoghurt

En surdeg med högt PH är en mild och stark surdeg. Den ska smaka mild yoghurt. Är smaken surare, friska upp, vila två timmar, baka.

5. Surdeg kan stå orörd i kylen i flera veckor

En surdeg klarar sig orörd i kylen i många veckor. Den kommer att skikta sig men det är jässvamparnas egna försvar mot kylan. Bara det inte börjar mögla.

6. Att tänka på vid långtidsförvaring

Häll ut nån dl surdeg och låt torka i rumstemperatur. Mal den till pulver och sila bort alla stenhårda bitar. Lägg pulvret i en plåtburk. Håller i flera tusen år! Innan bakning. Tillsätt vatten, baka efter två timmar.

7. Friska upp med kallt vatten på kvällen

Om man vill baka direkt på morgonen, friska upp surdegen med kallt vatten kvällen innan. Då startar den upp sig långsammare och är redo lagom till morgonen.

8. Surdeg kräver kort jästid

En sur surdeg kräver kortare jästid för att jässvamparna kollapsar efter ett tag. En mild surdeg kan jäsa mycket mycket längre då jässvamparna är unga och vitala.

9. Tillsätt socker istället för frukt ellr honung

Undvik att tillsätta honung eller frukt till surdegen för att liva upp den. Jässvamparna älskar socker och börjar äta av det istället för att bryta ner stärkelsen i mjölet, sämre jäsförmåga. Att tillsätta socker = quick fix.

9. Använd ekologiskt mjöl

Använd ekologiska mjöler som helst är malda istället för valsade. Dom innehåller mycket mer näring och vid malning kommer det viktigaste i kornet med i mjölet, kärnan/grodden.

10. Använd varmt vatten!

Låt det varma vattnet från kranen stå och vädra ett tag innan surdegen blandas. Då dunstar lite av kemikalierna i vattnet som flour och klor. Jässvamparna motarbetas av kemikalierna.

Vill du ha recept och mer tips om surdegsbak så kan du kika in här!  

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

Läs också: 10 påskdesserter och 5 nyttigare alternativ

stats