Så underlättar du för förskollärarna – 10 tips

Det finns mycket du som förälder kan göra för att underlätta arbetet för personalen på ditt barns förskola. Helena Sirwall-Demner är förskollärare på en förskola i Tullinge i Stockholm. Här får du Helenas 10 bästa tips på hur du underlättar för förskollärare. 

1. Märk ditt barns kläder

Märk ditt barns samtliga kläder, även skor, vantar, strumpor (i den mån det går). Glöm inte heller att märka nappar, nallar, böcker osv som ni eventuellt tar med till förskolan. Köp en märkpenna, eller beställ textillappar som går att sy alternativt stryka på.

2. Lämna extrakläder

Tänk på att ditt barn bör ha minst en hel uppsättning av extrakläder på förskolan, även underkläder och strumpor. Fyll på förrådet med extrakläder varje gång du får med dig smutsiga kläder hem. Har ditt barn nyligen slutat med blöja kan han eller hon kissa på sig flera gånger samma dag, så då kan du förbereda med flera uppsättningar kläder.

3. Flera av varje

Flera par vantar och strumpor är ett måste när det är blött ute.

4. Varmare kläder

Tänk också på att ditt barn behöver varmare kläder än du. Dels för att barn lättare blir kalla men framför allt för att barn är ute på ett helt annat sätt än vuxna och sitter till exempel länge i en kall sandlåda.

5. Extra uppsättningar

Det är bra att ha en uppsättning regnkläder (inklusive gummistövlar) hemma och en på förskolan, för att inte behöva ta med hem över helgerna då glömmer man lätt att ta med dem tillbaka.

6. Torka i torkskåp

När du köper overall, jacka och termobyxor till ditt barn – se till att kläderna tål att torkas i torkskåp. Vissa lite finare och dyrare märken tål inte torkskåp och då kan barnet få gå med blöta ytterkläder ute.

7. Säg alltid hej och hej då

Hur bråttom du än har, lämna aldrig barnet på morgonen utan att först ha förvisat dig om att någon i personalen har sett er komma. Samma sak gäller så klart på eftermiddagen. Säg alltid till någon i personalen att ni hämtar ert barn.

8. För en dialog med förskolepersonalen

Tala om för ditt barns pedagog om någonting har hänt hemma som kan ha gjort barnet ledsen, arg eller stressad. Då kan vi på bästa sätt bemöta barnet. Du behöver inte skämmas för att berätta att du har bråkat med ditt barn på morgonen, vi är bara människor och det händer så klart oss också.

9. Återkoppling till vad som händer på förskolan

Har ditt barn berättat om något som har hänt på förskolan, som han eller hon tyckte var spännande, kul, tråkigt eller otäckt? Undrar du över varför personalen agerar på ett visst sätt? Berätta för personalen istället för att gå och bär på frågor. Var generös med både ris och ros!

10. Kom med tips

Tipsa gärna om spännande experiment, bra böcker och roliga sånger. Även vi behöver inspiration för att förnya vårt sätt att arbeta.

Bildkälla: Nathan Dubalo/Unsplash

LÄS ÄVEN: 17 tips på saker att göra med barnen medan du vabbar, och de kryar på sig!

/
/
stats