”Socker gör barn hyperaktiva” Stämmer det verkligen?
Numera är socker ett självklart samtalsämne bland föräldrar. Stämmer det att barn blir hyperaktiva av socker? Och har rädslan för socker gått till överdrift?
När tvåbarnsmamman Anna Larsson delade ett inlägg på facebook om hennes tankar kring socker och barn blev det snabbt en viral succé. Inlägget har lästs och kommenterats av tusentals personer. Anna menar att hennes dotter har blivit lugnare av att äta mindre socker. Läs hela Annas inlägg här. Men blir barn hyperaktiva av socker? Stämmer det verkligen? Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, medverkade i Aktuellt där hon svarade på frågor om barn och socker.
Har rädslan för socker gått till överdrift?
– Vi tycker att de tär bra att det är fler än vi på Livsmedelsverket som vill minska på sockret. Det är många som äter för mycket socker. Det är inte bra för hälsan, men samtidigt är det så att som förälder är det viktigt att lära sina barn att få ett naturligt förhållande till maten och ibland kan det förekomma en hälsohets i samhället och det är inte bra för barn att utsättas för, säger Åsa i Aktuellt.
Läs också: ”Älskar du verkligen ditt barn?”
”Vuxnas ansvar”
Åsa tycker att det är bra att sätta regler kring socker och att inte erbjuda söta livsmedel till barnen till vardags.
– Man behöver inte hålla på att prata med barnen om det, för ansvaret ligger inte hos dem. Det är de vuxnas ansvar att erbjuda barnen bra mat, säger hon.
Vad säger vetenskapen om att påståendet att socker gör barn hyperaktiva?
– Det är många föräldrar som upplever det så, och det tycker jag inte att man helt bara ska kasta bort. Men forskningen har inte kunnat visa det sambandet, säger Åsa.
Är lightläsk också ”dåligt”?
– Det som gör att vi tycker att socker är något som barn inte bör äta mycket av är för att det konkurrerar ut annan man. Barn behöver massor av näringsämnen, mycket socker slutar ofta med för lite riktig mat. Den effekten får man inte från lightläsken. Den ökar heller inte risken för övervikt men det är onödigt att vänja barn vid att allt ska smaka sött.
Åsa Brugård Kondes tips är att låta bli sockret till vardags och äta det i måttliga mängder på helgen.
– Allt handlar inte heller om socker. Det är bra att fokusera på det positiva när det gäller barn. Som att förmedla att det är roligt och gott att äta nyttig mat. Då kanske man inte får det där suget efter sött, säger Åsa i Aktuellt.
Svenskar äter 15 kilo godis om året
I Sverige äter vi i snitt 15 kilo godis per år och person. Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning av svenskars matvanor, Riksmaten Vuxna 2010-11, äter fyra av tio svenskar mer socker än så.
WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget. Fria sockerarter (free sugars) definieras som tillsatt socker och socker som naturligt finns i honung, sockerlag , fruktjuice och fruktjuicekoncentrat.
WHO har också gjort ett tillägg i sin rekommendation att intaget av fria sockerarter gärna kan vara under 5 procent av energin för att minska risken för karies ytterligare. Att äta mindre än 5 procent av energin från socker, vilket motsvarar ungefär 25 gram, eller ännu mindre är helt i linje med rekommendationen i NNR 2012 och Livsmedelsverkets råd.
Läs mer om socker på Livsmedelsverket.se
Foto: Istockphoto