Alla hjärtans dag 2024 – datum, presenter och historian bakom

När är alla hjärtans dag 2024?

Alla hjärtans dag, även känd som Sankt Valentins dag eller Valentindagen, firas den 14 februari varje år. Detta datum är konsekvent, så 2024 kommer denna dag av kärlek och uppskattning att infalla på en onsdag.

Fina texter till alla hjärtans dag – så skriver du det perfekta meddelandet

 

Alla hjärtans dag 2024 – varför firar vi alla hjärtans dag?

 

Alla hjärtans dag har en lång och färgrik historia som sträcker sig över många århundraden. Dess ursprung kan spåras tillbaka till romarriket och den kristne predikanten Valentino från 200-talet före Kristus. Han blev känd för att ha vigt par i hemlighet, trotsande dåtidens romerska kejsare som förbjöd giftermål eftersom han ansåg att gifta män var sämre soldater. Valentino avslöjades och dömdes till döden, men inte innan han hann uttrycka sin kärlek genom ett avskedsmeddelande till fångvaktarens dotter, vilket han signerade ”Din Valentin”​​.

Traditionen spreds till England och Frankrike under medeltiden, där den blev en dag för att fira kärleken. I Sverige blev alla hjärtans dag populär först på 1990-talet, och har sedan dess blivit en dag då vi visar uppskattning och kärlek, ofta genom gåvor som blommor eller choklad​​​​.

Gör alla hjärtans dag speciell med dessa överraskningar

 

Alla hjärtans dag present – tips för bra presenter

 

Att välja den perfekta presenten till alla hjärtans dag kan vara både roligt och utmanande. Här är några idéer:

  1. Blommor: En klassiker som aldrig går ur tiden. Röda rosor symboliserar kärlek, medan vita kan stå för vänskap. Tulpaner och andra blommor är också populära val.
  2. Choklad: En ask med fin choklad kan vara ett sött och uppskattat sätt att visa din kärlek.
  3. Smycken: Ett fint smycke kan vara en varaktig påminnelse om din uppskattning och kärlek.
  4. Upplevelser: Ibland är det bästa du kan ge din tid och gemensamma upplevelser. Det kan vara en middag, en teaterföreställning eller en weekendresa.
  5. Handskrivna brev eller kort: Ett personligt brev eller kort med dina egna ord kan betyda mycket och blir ett minne för livet.

Kom ihåg att det viktigaste med alla hjärtans dag är att visa uppskattning och kärlek, oavsett formen på din gåva. Det är tanken som räknas.

Läs mer: Solo på Alla Hjärtans Dag: 10 saker du kan göra för dig själv

Källa: SO-rummet

Foto: Unsplash