Alfred föddes med läpp- och käkspalt: ”Kom som en chock”
Den 23:e maj åkte Elin Forslund och hennes man in till förlossningen för att välkomna sitt andra barn, en efterlängtad lillebror. Förlossningen gick i en rasande fart och när lillebror kom ut så upptäcktes det att han hade läpp- och käkspalt. ”Det gjorde oss ledsna då man inte vet så mycket mycket om det”, berättar Alfreds mamma Elin.
Varje år föds ungefär 200 000 barn runt om i världen med läpp-, käk- eller gomspalt. I Sverige är det cirka 200 stycken. Här börjar behandlingen tidigt och startar med ett besök hos ett läpp-, käk-, gomspalt-team. Då är barnet oftast bara ett par veckor. Behandlingen pågår ofta tills barnet är mellan 16-19 år. Alfreds mamma Elin vill visa upp Alfreds leende och berätta deras historia för att ge andra föräldrar information och lyfta ämnet.
Förlossningen var tuff
När Alfred skulle födas så gick hela förloppet fort och Elin upplevde alltsammans som väldigt tufft.
– Förlossningen var tuff för mig. Från att jag kom in på sjukhuset tills Alfred var ute tog det 5 timmar, jag hann inte få bedövning. Det gjorde fruktansvärt ont så jag grät och ville nog helst vara någon annanstans. Sen kom han ut vår älskade son. Han föddes utan vår vetskap med läpp- och käkspalt. Dom hade inte sett något på ultraljuden att det fanns spalt på honom , vilket är ganska vanligt att det missas av ultraljudssjuksköterskan då barnet kan ligga i ett läge där dom inte visar allt, berättar Elin.
”Vi blev tagna på sängen efter förlossningen”
När Alfred kom ut så blev Elin och hennes man chockade och kände en oro för att Alfred kanske skulle bli retad i framtiden. Elin berättar vidare:
– Det kom som en chock , det gjorde oss ledsna då man inte vet så mycket mycket om det. Får man reda på det vid ett ultraljud hinner man skaffa sig lite information och även träffa ett LKG-team (läpp-, käk-, gomspalt-team). Men vi blev tagna på sängen och visste inte om de innebar någon annan medfödd sjukdom eller hur ont han skulle ha i framtiden eller hur många operationer det skulle ta. Framför allt som alla föräldrar till ett barn med något ytligt, kommer han bli retad?
Elin fortsätter:
– Den största chocken blev nog att man gått i 9 månader och trott att lillebror Alfred ska bli lik sin storasyster. Det hade känts skönt att vetat om det samtidigt som man inte behövde oroa sig i onödan heller.
Familjen får träffa ett specialist-team
Det går några veckor och familjen får träffa ett läpp- käk- gomspalt-team för att lära sig mer.
– Tiden går och vi får träffa specialisterna och får mer kunskap och vi älskar det där leendet för varje dag – det är verkligen något särskilt med barn som har spalt. Det är som att de vet om att deras leenden är det vackraste som finns , så de ler lite extra. Alfred är verkligen den gladaste ungen jag träffat. Han skrattar oftast hela tiden. Oftast innebär LKG en hel del operationer i värsta fall men i Alfreds fall som bara har läpp- och käkspalt så kanske han klarar sig med två operationer. En för läppen och näsan och sedan när han blir runt 7-8 år blir det käken. Har man gomspalt blir det några fler operationer.
Operationen blir riktigt lyckad
Att lämna ifrån sig Alfred innan operationen var tufft, Elin fortsätter berätta:
– Alfred opererade sin läpp och näsa den 6/11 och det är otroligt tufft för en förälder att lämna iväg sitt barn på sövning och sitta som på nålar tills det är över och man får tillbaka sitt barn, och allt har gått bra. Hans operation gick över förväntan, hans resultat blev bättre än vi någonsin kunnat hoppats på. Det syns knappt att han haft spalt om man inte kikar noga. Vilket är en otrolig lättnad!
Får respons av andra föräldrar
Elin får meddelanden från andra föräldrar som berättar att de finner trygghet och glädje i bilderna som hon delar på Alfred.
– En anledning till att jag valt att vara så öppen med Alfreds spalt och visar honom gladeligen är för att jag fått otroligt fina meddelanden av mammor som väntar barn som gått besked att deras barn kommer ha någon form av LKG. De skriver: ”Att se Alfred och hans resultat får mig att känna lugn inför att mitt barn kommer ha LKG och att dina bilder på din son får oss att känna att det kommer bli bra.” Kanske är det fler där ute som just behöver se Alfreds leende för att deras situation ska kännas lite lättare att hantera. Därför vill jag att han ska inspirera med sin spalt och visa att barnen som föds med spalt är lika vackra som alla andra barn.
Foton: Privat/Elin
Läs mer:
1177 informationssida om LKG
Operation smile
Läs också:
Barnmorskan svarar på frågor om gulsot
Johanna födde oplanerat hemma