5 tips för att besegra vintertrötthet

Under vinterhalvåret är vi många som kan bli extra trötta. Men vad kan vi göra för att känna oss piggare? Här är 5 tips för att besegra vintertrötthet!

1. Röra på sig

Att aktivera kroppen under dagen gör att du både blir piggare, får mer energi och även somnar lättare. Passa på att motionera i friska luften minst en halvtimme, gå och simma i badhuset eller besök en gympasal för att bygga hinderbanor. Undvik dock att röra på dig direkt innan du går och lägger dig.

2. Ut i ljuset

Att soltimmarna är färre under vinterhalvåret påverkar oss alla. Mörka mornar och mörka eftermiddagar. Se därför till att ta en promenad under lunchen, göra utomhusaktiviteter med ditt barn och få så mycket dagsljus och frisk luft som möjligt.

Läs också: Utomhusaktiviteter med barn på vintern – 13 tips för hela familjen 

3. Regelbundna tider

Att ha fasta rutiner mår både du och ditt barn bra av. Se därför till att ha fasta tider både när ni går och lägger er och när ni vaknar.

4. Äta rätt och tänka på koffeinintaget

Oftast när kroppen och hjärnan är trött skriker den efter socker och koffein. Men att äta socker gör att du blir piggare för stunden, för att sedan bli trött igen. Även koffein är viktigt att se över för att inte störa en god natts sömn.

Läs också: 9 tips på nyttigare kvällssnacks 

5. Planera in roliga aktiviteter

I vinterslasket och kylan kan det vara bra att planera in roliga aktiviteter att se fram emot. Det gör att du både får mer energi och samtidigt får hitta på något roligt. Du kan exempelvis åka iväg på en utflykt till ett museum under en dag eller umgås med vänner.

Andra orsaker till trötthet

  • Du har sovit för lite.
  • Du har ansträngt kroppen fysiskt.
  • Stress kan göra att du blir trött, att du tänker på för mycket saker.
  • Att du umgåtts för mycket med andra personer kan göra att du blir trött.

Då ska du söka vård för trötthet

Ifall att tröttheten inte försvinner och håller i sig ett par veckor eller påverkar din vardag kan det vara läge att söka hjälp för dina besvär. Det gör du enklast på din närmsta vårdcentral eller genom att ringa 1177 Vårdguiden för rådgivning.

Källa: 1177 Vårdguiden, UMO

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 5 tips på saker att göra med barn när du vabbar