5 knep: Så blir du av med vatten i örat

Vatten i örat

Det hör sommaren till att bada, simma och hoppa från klippor – men med alla bad kommer också problem med vatten i öronen för både barn och vuxna. LOPPI tipsar om hur du blir av med vatten i örat och delar med sig av fem knep som fungerar riktigt bra.

Vatten i örat

Det är lätt hänt att få in vatten i örat och vi är nog många som varit med om den obehagliga och frustrerande känslan av att få vatten i örat. Skaka på huvudet? Stoppa in fingret i örat? Vad ska man egentligen göra för att få bort vatten i örat och är det farligt?

Vatten i örat är ett vanligt problem, både bland barn och vuxna, speciellt på sommaren. Förutom att det är extremt irriterande att få in vatten i örat så kan det faktiskt leda till öroninflammation och om du har riktigt otur kan det även påverka hörseln.

Om du har ett barn som älskar att bada men ofta får vatten i örat ska du fortsätta att läsa.

Hur länge kan man ha vatten i örat?

När du får vatten i örat så bör du försöka få ut det så snabbt som möjligt, annars kan det orsaka smärta och inflammationer.

Hur får man bort vatten i örat?

1. Tippa huvudet

Den här gamla klassikern fungerar faktiskt. Skaka och tippa huvudet mot den sida som har vatten i örat. Ett tips är att att dra ner öronsnibben samtidigt som du skakar och tippar på huvudet – det öppnar hörselgången som gör det enklare för vattnet att rinna ut.

2. Lägg dig på sidan

Lägg dig ner på sidan med örat som har vatten i sig mot marken och vänta. Efter ett tag kommer tyngdkraften göra sitt och vattnet rinner ut av sig själv. Detta är ett grymt tips för både barn och vuxna!

3. Torka med hårfön

Om du har kommit hem från stranden och fortfarande har vatten i örat, då kan du använda en hårfön och torka ut vattnet i örat. Använd svag värme och rikta mot örat utan att du bränner huden.

4. Gäspa och tugga

När du gäspar eller tuggar skapas det ett tryck som kan få ut vattnet ur örat.

5. Vitlöksklyfta

En mirakelkur! Vitlöksklyftor får inte bara bort vatten ur örat utan är även antibakteriellt. Hur bra? Det förebygger öroninfektioner och minskar eventuell smärta.

Få bort vatten i örat med vitlök – gör så här:

  • Ta en ren och fin vitlöksklyfta
  • Pressa ut 3-4 droppar i örat
  • Låt verka cirka en minut och låt det torka

Övrigt om vatten i örat

Om vatten i öronen är ett återkommande problem i er familj kan det vara bra att investera i ett par öronproppar som skyddar mot vatten i örat. Öronpropparna säljs på de flesta apotek.

Vatten i örat – öroninflammation

Om du eller ditt barn känner smärta i örat på grund av vatten i örat bör ni kontakta sjukvården och söka hjälp. Smärta i örat kan vara ett tecken på inflammation som måste behandlas.

Artikelbild: Unsplash/ Rowen Smith

Läs också

  1. 9 tips för att få barnen att leka utomhus i sommar
  2. Dags för trädgårdsmys – 10 utemöbler för barn