11 sätt att säga NEJ utan att säga nej till ditt barn

Som förälder kan man ibland få känslan av att ens mest använda ord är NEJ. Det är svårt att helt utesluta nej ur föräldraskapet, du är ju den som måste sätta gränser, men vi har listat 11 sätt att säga nej på som inte innebär att du säger just ordet nej. 

1. Låt mig visa hur du kan göra
Säg inte nej och ta över när ditt barn rycker i ett dörrhandtag som inte ger med sig. Försök vara lugn och visa ditt barn hur hen får upp dörren lekande lätt.

2. Jag vet att du vill men det går inte just nu 
När barnet absolut vill ut och leka precis när det är dags att gå och lägga sig är det lätt att kort konstatera ”Nej, du ska sova nu”. Säg istället ”Jag vet att du vill men det går inte just nu”, förklara sedan om det behövs att hen behöver sova för det roliga som ska hända imorgon eller att ingen annan kommer vara ute och leka. Det blir samma budskap men utan det tråkiga nej:et.

3. Jag kan hjälpa dig
Precis som under punkt 1, erbjud ditt barn att du hjälper hen med det som strular istället för att sätta stopp för hela övningen. Var delaktig och se ditt barn utvecklas lite på köpet!

4. Kanske någon annan gång
”Säg inte nej, säg kanske kanske kanske” som den gamla dängan lyder. Använd inte det här uttrycket när det gäller saker som är absolut omöjliga men för sådant som kan göras någon gång i framtiden. Det kan vara skönt för ditt barn att veta att möjligheten finns och du slipper känna dig som en stoppkloss.

5. Vi gör såhär istället
Erbjud alternativa lösningar istället för att säga nej. Förstår du varför ditt barn vill något men ser själva utförandet som icke-aktuellt? Se då om ni kan nå målet på något annat sätt som funkar för er båda.

6. Berätta mer
Ibland är det lätt att säga nej utan att egentligen sätta sig in i vad man säger nej till. Ge ditt barn chansen att förklara vad hen vill och lyssna in ordentligt innan du gör ditt beslut.

7. Kan du visa mig hur det skulle kunna gå till?
Låter det omöjligt att genomföra? Be ditt barn visa hur det hen vill göra skulle gå till och se om det lättare gjort än du tänkt. Blir det inget bra genomförande från barnet? Då kanske ni kan resonera fram tillsammans att det inte var så bra idé.

8. Det här är inte din, vi hittar din istället
”Nej, lägg tillbaka den där” eller ”Nej, inte mammas telefon”  har vi alla sagt mer än en gång. Visst är det rimligt att ditt barn inte får leka med vad som helst men om du vill hejda ditt barn från vissa ting känns det mer positivt att konstatera att hen har ju faktiskt egna saker vi kan ta fram istället.

9. Finns det något annat sätt vi kan göra på?
Ge ditt barn chansen att hitta alternativ som känns bra för hen och dig samtidigt.

10. Vad tror du att svaret på frågan är?
Vill ditt barn ha lördagsgodis på en måndag? Fråga hen vad hen själv tror är svaret på frågan. Gissningsvis vet ditt barn att det är ett nej hen kommer få men nu ger du hen chansen att komma fram till det själv och du slipper det tråkiga nej:et.

11. Jag önskar också att vi kunde göra XX, men det kan vi inte
Ibland vill vi ju faktiskt säga ja till det där ditt barn vill men kan helt enkelt inte. Låt ditt barn veta att hens idé inte är något du är emot utan en bra tanke men att det tyvärr inte går. Tillsammans kan ni kanske prata om hur mysigt det hade varit eller hur ni kan jobba för att få göra det i framtiden.

Foto: pixelheadphoto digitalskillet/Shutterstock.com

Läs också:
”8 meningar ALLA småbarnsföräldrar vill höra”

”Skärmtid sänker barns IQ”

/
/
/
/
/
/
stats