Tips på god påskfika – 7 recept på desserter att baka påsken 2024
Att toppa en god lunch med en mumsig påskfika – troligen med en hel del godis mellan måltiderna – kan verkligen bli pricken över i:et under påskhelgen! Dessutom kan det vara en mysig aktivitet att baka under påsklovet. Är du nyfiken på när påsklovet infaller i just din stad kan du spana in det här!
Här hittar du sju smarriga recept på desserter att baka till påskfikan 2024!
Citron- och Mandelkaka
Ingredienser:
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 100 g smält smör
- 1 dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- Skal av 1 citron
- 100 g mandelmassa, grovt riven
Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det smälta smöret och mjölken.
- Blanda vetemjöl och bakpulver, och rör ner i smeten.
- Blanda i citronskal och mandelmassa.
- Häll smeten i en smord och bröad form.
- Grädda i nedre delen av ugnen vid 175°C i ca 40 minuter.
Påskpyntade Cupcakes
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
Frosting:
- 100 g smör
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk mjölk
- Färgglad strössel eller marsipan till dekoration
Gör så här:
- Vispa smör och socker till en fluffig massa. Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten växelvis med mjölken.
- Fyll formar till 2/3 med smet och grädda i 175°C i ca 15 minuter.
- För frosting, vispa smör, florsocker, vaniljsocker och mjölk till en jämn smet. Färga om önskat.
- Spritsa frosting på de avsvalnade cupcakes och dekorera med påsktema.
Påskäggs-cheesecake
Ingredienser:
- 200 g kex till botten
- 100 g smält smör
- 400 g cream cheese
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- Färgglad gelé till dekoration
Gör så här:
- Krossa kexen och blanda med smält smör. Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant.
- Vispa ihop cream cheese, socker, vaniljsocker, ägg och grädde till en slät smet.
- Häll smeten över kexbotten och grädda i 175°C i ca 40 minuter. Låt svalna.
- Dekorera med färgglad gelé för att efterlikna påskägg.
Påskens Morotskaka
Ingredienser:
- 4 ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 1/2 tsk salt
- 1 dl solrosolja
- 5 dl rivna morötter
Frosting:
- 100 g mjukt smör
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g cream cheese
Gör så här:
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten.
- Tillsätt oljan och de rivna morötterna. Blanda väl.
- Häll smeten i en smord och bröad form.
- Grädda i 175°C i ca 45-50 minuter.
- För frosting, vispa samman smör, florsocker, vaniljsocker och cream cheese tills det blir en jämn smet. Bred över den avsvalnade kakan.
Påskscones med Apelsin och Choklad
Ingredienser:
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 g smör
- 0.5 dl socker
- 2 dl mjölk
- Rivet skal från 1 apelsin
- 100 g mörk choklad, grovt hackad
Gör så här:
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tärna och nyp in smöret tills det blir som en smulig massa.
- Rör ner socker, apelsinskal och den hackade chokladen.
- Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut degen ca 2 cm tjock och stansa ut rundlar med ett glas eller en rund form.
- Grädda i 225°C i ca 12-15 minuter tills de blivit gyllenbruna.